Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Ce se întîmplă pe piața nucilor din Moldova

9 noi. 2023,, 11:00   Economie
9264 0

Piața nucilor din Moldova se caracterizează printr-o cerere mare și un volum limitat de produse.

Achiziționarea nucilor din recolta-2023 pentru export pe piața moldovenească se desfășoară pentru a treia săptămînă. În această perioadă, prețurile angro nu s-au modificat nici la nucile în coajă (30-35 lei/kg, 1,66-1,94 dolari/kg), nici la miezul de nucă (80-100 lei/kg, 4,43-5,54 dolari/kg), transmite EastFruit.

În medie, primele se vînd cu 14%, iar ultimele - cu 25% mai scump decît în aceeași perioadă a anului trecut. Operatorii de pe piață cred că în curînd, sub influența cererii tot mai mari de nuci din partea exportatorilor, prețurile de achiziție vor începe să crească.

Reprezentanții Uniunii Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere din Moldova menționează că în 2023 sezonul de achiziționare și export a nucilor din recolta nouă a început cu 7-10 zile mai devreme decât în 2022. Totodată, exporturile la începutul sezonului trecut au fost foarte slabe. În timp ce la sfîrșitul lunii octombrie-începutul lunii noiembrie, potrivit operatorilor de pe piață, din țară au fost exportate deja cîteva sute de tone. Este vorba în principal despre nuci în coajă, cultivate în întreprinderi specializate.

Achiziționarea miezului de nucă, de asemenea, decurge bine. Cu toate acestea, procesul este, într-o anumită măsură, limitat de doi factori negativi. Pe de o parte, de la începutul acestei luni, calitatea produselor oferite spre vînzare a început să scadă. Deși există cumpărători și pentru jumătăți de miez, deschise la culoare de calitate superioară, cît și pentru sferturile întunecate de miez de nucă. Pe de altă parte, cumpărătorii de miez de nuci moldovenești din unele țări ale UE încearcă să reducă prețurile produselor. În prezent, potrivit reprezentanților uniunii de profil, cea mai mare cantitate de nuci din Moldova este importată de cumpărătorii atipici, în special - din Italia, în timp ce cumpărătorii tradiționali - Franța și Germania – deocamdată sînt mai puțin activi. Cu toate acestea, potrivit specialiștilor Uniunii Producătorilor de Nuci din Moldova, numărul de solicitări din partea cumpărătorilor străini de nuci în octombrie-noiembrie este incomparabil mai mare decît în aceeași perioadă a anului trecut.


Între timp, comercianții moldoveni vor avea probabil un volum mult mai mic de mărfuri decît anul trecut. În această vară, reprezentanții Uniunii Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere din Moldova prognozau că recolta de nuci (în coajă) în 2023 va fi de 25-30 mii de tone. În toamnă, însă, a devenit clar că recolta de nuci din fășiile forestiere și din copacii de pe marginea drumurilor va fi foarte mică. Adică, comercianții se pot baza doar pe achizițiile de nuci de la pomicultorii nuciferi. Apropo, conform prognozei USDA, în 2023 producția de nuci (în coajă) în Moldova se va reduce pînă la 18 mii de tone (în 2022 - circa 25 mii de tone).

8
0
2
7
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?