Ce scenarii posibile sînt prevăzute pentru sezonul de încălzire, care vine

25 aug. 14:30   Economie
3726 0

Planul de acțiuni pentru pregătirea de sezonul de încălzire 2023 – 2024 a fost publicat astăzi în Monitorul Oficial.

Planul ia în calcul trei posibile scenarii. Primul se referă la situați în care nu vor exista limitări de gaze naturale livrate de Gazprom către Moldovagaz.

Cel de-al doilea scenariu vizează continuarea livrării gazelor naturale de către Gazprom la nivelul de 5,7 mln m3/ zi, iar al treilea este rezilierea de către Gazprom a contractului de furnizare a gazelor naturale, semnat cu Moldovagaz.

În funcție de fiecare scenariu, cu sau fără limitarea livrării gazelor naturale, Planul de acțiuni prevede măsuri de diminuare a riscurilor și asigurarea furnizării neîntrerupte a gazelor naturale către consumatori, notează Noi.md cu referire la moldpres.md.

Autorii Planului mai propun consumul rațional de resurse energetice, reconectarea clădirilor publice la sistemele centralizate de termoficare, funcționarea centralelor termice pe combustibili alternativi, utilizarea stocurilor de gaze create de SA Energocom pînă la începerea sezonului rece. Marja minimă a acestor stocuri urmează să constituie către 1 octombrie 450 mln m3 de gaze.


În cazul Termoelectrica, cel mai mare consumator de gaze naturale, se prevede, după caz, utilizarea păcurii în calitate de combustibil alternativ în combinație cu gazul, dar nu mai mult de 50% de păcură.

Documentul mai prevede instituirea Comisiei guvernamentale de coordonare a măsurilor de pregătire pentru iarna viitoare și atenuare a impactului crizei energetice în caz de limitare a furnizării gazelor naturale și a energiei electrice.

2
1
0
5
7

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?