X 
Jocurile Olimpice stiri: 120
Transnistria stiri: 1410

Fiecare cetățean va decide cînd începe sezonul de încălzire

20 iun. 07:05   Societate
4380 0

Prioritățile Ministerului Energiei privind modernizarea sistemelor de alimentare centralizată cu energie termică, pentru asigurarea confortului cetățenilor, au fost reiterate de ministrul Victor Parlicov în cadrul Zilei Ușilor Deschise, desfășurate cu ocazia împlinirii a 9 ani de la fondarea Termoelectrica S.A.

În cadrul discursului, ministrul Parlicov a subliniat eforturile ministerului Energiei cu privire la modernizarea sistemelor de alimentare centralizată cu energie termică și a instalațiilor de cogenerare, care să ofere confortul cetățenilor să-și regleze în mod individual temperatura în case. Principalele măsuri menționate prevăd modernizarea sistemelor de distribuție, integrarea surselor de producere a energiei termice din surse regenerabile, precum și implementarea soluțiilor inovative pentru a reduce costurile de exploatare.

„Modernizarea serviciilor prestate de Termoelectrica este esențială pentru a asigura un confort sporit cetățenilor. Termenul „sezon de încălzire” trebuie să dispară, iar oamenii singuri vor decide cînd să-și încălzească locuința. În paralel cu investițiile în sistemele de distribuție a căldurii în blocuri și eficiența energetică a acestora, pregătim modificarea legislației pentru a permite Termoelectrica să integreze alte tipuri de resurse, inclusiv energie regenerabilă, în sistemul centralizat. Acest lucru va reduce costurile pe termen lung și va asigura un sistem mai durabil și eficient”, a menționat ministrul Parlicov.

Acesta a subliniat rolul esențial al gestionarilor blocurilor locative în transmiterea datelor corecte despre starea apartamentelor și a sistemelor de încălzire pentru facturarea corectă a agentului termic. Suplimentar, asociațiile de locatari funcționale, create în baza noii legi privind condominiul, sînt un element obligatoriu pentru a obține finanțare de la Fondul de eficiență energetică în sectorul rezidențial, FEERM. În anul curent, FEERM a selectat 25 de blocuri ce au beneficiat de audit energetic și urmează a fi izolate termic, iar în recent s-a încheiat depunerea documentelor pentru blocurile ce vor beneficia de izolare termică în anul 2025, a precizat oficialul.

De asemenea, ministrul Victor Parlicov a mulțumit echipei “Termoelectrica” pentru profesionalismul manifestat în asigurarea consumatorilor cu servicii calitative și deschiderea în procesul de dezvoltare și îmbunătățire a serviciilor prestate.

Evenimentul a inclus prezentări detaliate ale realizărilor companiei, planurilor de viitor și impactului acesteia asupra sectorului energetic din Republica Moldova. De asemenea, au fost discutate provocările și oportunitățile pe care le aduce implementarea noilor tehnologii și practici în domeniul termoenergetic.

Potrivit datelor S.A Termoelectrica, în Chișinău, sînt peste 3800 de blocuri cu circa 200 mii de apartamente, conectate la sistemul centralizat de încălzire, iar la Bălți – 765 de blocuri locative.

3
4
1
1
10

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?