X 
Incendii stiri: 688
Cazul Șor stiri: 588
Preşedintele stiri: 3732

Care va fi recolta de fructe sîmburoase în Moldova în acest an

15 mai. 10:15   Economie
2937 0

Fructele sîmburoase timpurii din Moldova vor apărea pe piață mai tîrziu decît de obicei și într-o cantitate mai mică.

În special, agronomii gospodăriilor horticole mari din Moldova, au declarat pentru analiștii EastFruit, că, din cauza vremii răcoroase din aprilie și începutul lunii mai, la moment, procesul de vegetație a cireșelor și caiselor timpurii în toate regiunile țării rămîne cu o săptămână-zece zile în urma programului mediu din ultimii cinci-șapte ani.

Prognoza meteo pentru a doua decadă a lunii mai, de asemenea, nu promite o creștere semnificativă a temperaturii aerului, precum și precipitații periodice. Aceasta înseamnă că cireșele extra-timpurii, cultivate în principal în gospodării și ferme agricole mici, vor apărea pe piața moldovenească mai aproape de jumătatea lunii iunie. Pomicultorii fac aceeași concluzie și cu privire la caisele timpurii.

În același timp, experții presupun că recolta mai multor tipuri de fructe cu sîmburi din Moldova va fi în cel mai bun caz aproape de medie. Prognoze mai sigure vor putea fi făcute în iunie, în baza unui sondaj al situației după "căderea din iunie" a fructelor în livezi. În acest an, ca și în ultimii doi ani, acest fenomen poate fi pronunțat. Din păcate, în 2023, procesul de polenizare a majorității fructelor cu sîmburi din Moldova a avut loc într-o perioadă ploioasă și cu vînt. Doar plantațiile de caise din unele regiuni sudice au fost polenizate relativ normal, precum și cireșele de soiurile tîrzii de selecție europeană și americană (de obicei anume ele constituie potențialul de export al sectorului fructelor sîmburoase din pomicultura moldovenească). În cea mai gravă situație, din punct de vedere al înfloririi și polenizării, se află livezile de pruni din centrul și nordul Moldovei.

Precipitațiile și vremea moderat răcoroasă din aprilie – începutul lunii mai au creat condiții favorabile pentru răspîndirea bolilor și au făcut dificilă prelucrarea sanitară în livezi. Drept urmare, pe o parte semnificativă a plantațiilor, în special de pruni, a apărut problema controlului insuficient de eficient al moniliozei. Probabil că și acest lucru va afecta cantitatea și calitatea culturii.

5
1
0
2
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Stare de urgență a fost prelungită pentru a 10-a oară. Cum calificați această decizie?