COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Carburanții se scumpesc în Moldova

Carburanții se scumpesc în Moldova

Primul operator care a anunțat despre majorarea prețurilor a fost compania Petrom.

Benzina Premium-99 a crescut cu 1 leu în preț. Astfel, dacă ieri dimineață prețul pentru un litru era de 19 lei și 25 de bani, acum prețul pentru un litru este de 20 de lei și 25 bani, transmite Actualități.md.

Totodată, benzina Premium-95 va costa 19 lei și 37 de bani.


Potrivit experților, creșterea prețurilor se prevede și la alte benzinării din Moldova.

„Prețurile se vor regla timp de două zile. Toți operatorii contactează între ei, astfel să nu vă așteptați la un miracol.

O altă întrebare ar fi dacă creșterea prețului pentru combustibil va duce și la o creștere a prețurilor pentru alte produse”, a remarcat economistul Ruslan Vigovski.

Amintim că prețurile la carburanți sînt stabilite nu de ANRE, cum era anterior, ci de operatorii care, conform noii legi, iau în considerare costurile și ratele de profitabilitate de cel mult 10%.

La altă companie, de miercuri, un litru de benzină 98 costă 20 de lei și 10 bani, benzina premium 95 are prețul de 19 lei și 45 de bani, iar motorina costă 17 lei și 45 de bani, transmite Cotidianul.md.

În luna martie, compania stabilise următoarele prețuri: benzina 98 – 19 lei, benzina 95 – 18,35 lei, iar motorina – 16,60 lei. La gazul lichefiat a rămas același preț.

Noua metodologie prevede că prețurile de comercializare cu amănuntul a benzinei, motorinei şi a gazului lichefiat se stabilesc și se modifică numai reieșind din consumurile și cheltuielile aferente comercializării produselor respective, în conformitate cu standardele de contabilitate aplicabile, incluzînd o rată de rentabilitate anuală, prevăzută în Metodologia formării şi aplicării prețurilor la produsele petroliere, care nu depășește 10%.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load