Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

"Air Moldova" trebuia să fie privatizată mulți ani în urmă - declarație

30 iul. 2018,, 18:06   Economie
3146 1

Decizia de privatizare a Companiei Air Moldova a fost luată în anul 2008, însă în acest răstimp nu au fost întreprinse acțiuni în vederea deetatizării acesteia.

Air Moldova trebuia să fie privatizată mulți ani urmă, a declarat într-o conferință de presă Vladimir Baldovici, directorul general al Agenției Proprietății Publice (APP).

Șeful APP a mai adăugat că Air Moldova urma să fie inclusă în runda de privatizare din anul 2015, însă nu a existat consens politic pentru ca autoritățile să-și asume decizia. ”Astăzi Guvernul își asumă decizia de a o privatiza”, a menționat Vladimir Baldovici, care a subliniat că APP își dorește o „transparență totală” în procesul de privatizare a celei mai mari companii aeriene din Republica Moldova, care deține 44.4 la sută din piață”.

Cu referire la prețul inițial de privatizare de circa 48 milioane, apreciat de unii drept „foarte mic”, Vladimir Baldovici a notat că Air Moldova este „o întreprindere care necesită mari investiții, pe care statul nu poate să și le permită”. Pe de altă parte, numai în cinci luni ale acestui an, datoriile acumulate de aceasta se ridică la 150 milioane de lei, iar datoriile totale se cifrează la 1.2 miliarde de lei. Investitorul care va achiziționa compania aeriană va trebui să-și asume toate obligațiile, inclusiv datoriile. Printre alte angajamente se numără menținerea profilului activității, a brand-ului și a colectivului Air Moldova.

Oficialul a mai spus că la privatizare vor fi admise doar companiile cu experiență în domeniu și că deja s-au arătat interesați doi investitori.


Directorul general al APP, a mai afirmat că există o tendință în Europa de Est, dar și cea de Vest, de a privatiza companiile aeriene de stat. El a făcut referire în context la compania Tarom din Romînia, în care statul deține 95 la sută din acțiuni, că în anul 2017 a generat pierderi în sumă de 37 milioane de euro, dar și la exemple din Norvegia și Finlanda.

În alt context, Vladimir Baldovici, a declarat că multe din întreprinderile scoase la noua rundă de privatizare au fost expuse pe parcursul a 6-12 ani, fără a fi solicitate, de aceea ar trebui să fie revăzută modalitatea de privatizare. Situația economică și financiară a multora dintre aceste întreprinderi între timp nu s-a schimbat, iar altele sînt falimentare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?