X 
Criza energetică stiri: 1710
Cutremure stiri: 384
Eurovision stiri: 419

Ungaria a cerut ajutor UE pentru înlocuirea gazului rusesc

16 ian. 18:15   Diverse
2212 0

Budapesta mizează pe asistența financiară din partea Uniunii Europene (UE) în construcția de noi gazoducte care să furnizeze gaze către Europa Centrală, deoarece acest lucru este în interesele tuturor țărilor din regiune.

Declarația în cauză a fost făcută, la o conferință de presă cu omologul său bulgar, Nikolai Milkov, de către ministrul Afacerilor Externe și Comerțului Exterior al Ungariei, Peter Szijjarto, scrie RIA Novosti.

Potrivit acestuia, infrastructura suplimentară, atît gazoducte, cît și interconexiuni, va contribui la creșterea aprovizionării cu gaze din Azerbaidjan, ceea ce va ajuta la înlocuirea parțială a gazului rusesc. Aceasta înseamnă că securitatea energetică generală a regiunii va crește.

„Noi, locuitorii Europei Centrale, ne așteptăm în mod rezonabil ca Uniunea Europeană să ofere sprijin, finanțare pentru construcția de noi conducte și dezvoltarea infrastructurii”, a spus Szijjártó.

Diplomatul maghiar a amintit că țara sa rămîne una dintre cele mai importante din punct de vedere al tranzitului, anul trecut prin ea au trecut 4,8 miliarde de metri cubi de gaze. El a subliniat că sprijinul părții bulgare este important pentru Budapesta.


Anterior, secretarul de stat al Ministerului de Externe al Ungariei pentru Relații Bilaterale, Tamas Menzer, a vorbit despre trei domenii prin care republica poate înlocui gazul rusesc în viitor, iar la unul dintre ele se lucrează deja. Este vorba despre un contract de furnizare a unui miliard de metri cubi de combustibil pe an printr-un terminal GNL din Krk croat, pentru care este necesară mai întîi creșterea capacității acestuia.

Începerea producției la zăcămîntul romînesc de gaze Neptun a fost numită în alt mod, iar începerea importului de gaze azere a fost numit drept cel de-al treilea mod. Cu toate acestea, fiecare dintre ele are nevoie de finanțare, dar deocamdată gazul rusesc ocupă 85 la sută din piața națională.
Anul trecut, prim-ministrul sloven Robert Golob a propus construirea unei conducte de gaze către Ungaria pentru a furniza gaz din Algeria. El a subliniat că republica vecină se află într-o situație dificilă și trebuie să dea o mînă de ajutor.

1
1
0
0
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebuie să fie interzisă în Chișinău depășirea limitei de viteză de 30 km/h?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий