X 
Coronavirus stiri: 8217
Obiectiv european stiri: 320
Criza energetică stiri: 959

Todua: "România regîndește acțiunile lui Ceaușescu"

14 iun. 12:15   Diverse
2708

În România a început procesul de regîndire a acțiunilor fostului lider al țării, Nicolae Ceaușescu, și nu mai există o atitudine unilaterală față de el, ca față de un criminal.

Despre acest lucru a declarat autorul cărții "Ultimele zile ale lui Nicolae și Elena Ceaușescu", istoricul, politologul, jurnalistul, fostul deputat în Parlamentul Republicii Moldova (2010-2014), Zurab Todua, vorbind în cadrul emisiunii "Mecanismul de acțiune cu Elena Levițkaia-Pahomova" de la postul de televiziune NTV-Moldova, relatează Noi.md.

"În ultimii 5-7 ani, România a supraestimat acele evenimente și nu mai există o atitudine lipsită de ambiguitate, care a fost în anii 90 ai secolului trecut și anii 2000 ai acestui secol, că Ceaușescu este un criminal, că a adus România în prag de sărăcie, că sute de mii de oameni au murit în temnițe și așa mai departe. În cartea mea există un capitol aparte despre miturile perioadei lui Ceaușescu. Și acum are loc o regîndire în România. Toate persoanele care mai sînt încă în viață, dar au trăit în acea perioadă și au fost implicați în procesul de schimbare a puterii, inclusiv în organizarea procesului de judecată al lui Ceaușescu și execuția sa, sînt cercetați. Și același general Stănculescu, care a condus de fapt acest tribunal, a petrecut mai mult de 5 ani la închisoare tocmai sub acuzația că a participat la suprimarea evenimentelor din Timișoara, însă apoi și-a schimbat brusc atiotudinea și a participat deja la organizarea procesului de judecată al lui Ceaușescu", a remarcat Zurab Todua.

Potrivit acestuia, atunci când comisiile speciale care au fost create din cînd în cînd în România au investigat aceste evenimente, au ajuns la concluzia că majoritatea victimelor nu au fost din cauza că susținătorii lui Ceaușescu au încercat să aducă totul înapoi, dar anume din cauza confuziei, din cauza psihozei care a fost în acele cinci zile - din 21 decembrie pînă în 25 decembrie 1989.

"Pe atunci, în România se întîmpla cu adevărat ceva de neimaginat, iar seara se întîmpla adesea ca o unitate militară să lupte cu o altă unitate militară sau cu revoluționari înarmați și, de fapt, aceste victime erau rezultatul anume acestei confuzii. Și, inclusiv, pentru aceasta au fost acuzați acești oameni și, respectiv, acum continuă ancheta împotriva fostului președinte al României Ion Iliescu, fostului vicepremier Gelu Voicanu Voiculescu. Acesta din urmă a participat direct la organizarea procesului lui Ceaușescu și a insistat asupra celei mai dure decizii, asupra sentinței dure. Acum cu toții sînt investigați. Voiculescu are deja peste 80 de ani și este omul care a fost numit Robespierre român în anii 90, iar apoi s-a dovedit că totul nu era atît de corect acolo", a spus autorul cărții "Ultimele zile ale lui Nicolae și Elena Ceaușescu."


El a menționat că vărsările de sînge în România au continuat între 21 și 24 decembrie 1989, nu din vina lui Ceaușescu. A existat o anchetă, a existat o instanță în România și s-a dovedit că majoritatea victimelor din România au rezultat din haosul cînd Ceaușescu nu se mai afla la putere. S-a dovedit că principalele victime au fost deja după ce Ceaușescu a pierdut influența asupra guvernării din țară.

"Acum, în România, acest proces al lui Ceaușescu este recunoscut ca fiind ilegal, brutal, drept o farsă. Și dacă în anii 90 – 2000 se credea că totul a fost făcut, desigur, nu foarte frumos, dar, în principiu, Ceaușescu a meritat-o, acum, în ultimii 5-7 ani, are loc o reevaluare și ea continuă. Românii pur și simplu vor să întoarcă această pagină a istoriei lor și să pună capăt tradiției atitudinii nerecunoscătoare față de liderii lor", a spus Zurab Todua.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав