X 

Statele Unite numesc data posibilă pentru intrarea Suediei în NATO

7 apr. 15:30   Diverse
1985 0

Administrația Statelor Unite este încrezătoare că Suedia va deveni membră a Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) înainte de summitul țărilor participante la alianță, care va avea loc la Vilnius în perioada 11-12 iulie.

Acest lucru a fost anunțat de secretarul de stat american Anthony Blinken într-un interviu acordat Euronews.

Secretarul de stat a fost întrebat dacă Statele Unite consideră că Suedia se va alătura NATO în viitorul apropiat. "Sunt convins că acest lucru se va întâmpla în curând. Mă aştept ca până la summitul NATO care va avea loc la Vilnius în iulie, Suedia să se alăture Finlandei ca doi noi membri ai NATO", a spus el.

Blinken a amintit că Turcia și Ungaria nu au ratificat încă acordul privind intrarea Suediei în alianță. "Turcia are interese legitime și a lucrat direct și cu succes atât cu Finlanda, cât și cu Suedia pentru a încerca să rezolve unele dintre aceste probleme. Cred că ați văzut succesul acestui proces manifestat în aderarea Finlandei la NATO. Mă aștept pe deplin ca același lucru să fie se va întâmpla Suediei în următoarele săptămâni și luni, în orice caz, aș presupune că până la summit-ul de la Vilnius”, a subliniat Blinken.

Potrivit acestuia, administrația americană consideră că problema achiziției de către Ankara a avioanelor de luptă F-16 de la Washington nu are legătură cu intrarea Suediei în NATO. "Pentru noi, aceasta este o problemă complet apaarte. Sprijinim Turcia în obținerea unui program F-16 modernizat, inclusiv noi F-16 și modernizarea F-16 existente. Acest lucru pentru administrația [președintelui SUA Joe] Biden nu depinde privind procesul de aderare [Suediei] la NATO sau, de altfel, din orice altă chestiune”, a concluzionat secretarul de stat.


Proiectele de lege privind ratificarea protocoalelor de aderare a celor două țări la Tratatul Atlanticului de Nord au fost depuse de guvernul ungar la parlament vara trecută. Finlanda și Suedia și-au depus cererile pe 18 mai 2022, indicând faptul că evenimentele din Ucraina le-au determinat să facă acest pas. Dintre toate țările NATO, Ankara nu a ratificat nici documentele privind aderarea Suediei, care cere de la Stockholm măsuri mai decisive împotriva extremiștilor kurzi care s-au stabilit în țară.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?