Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Secrete pentru a evita înșelarea la alegerea ceaiului

14 mai. 2018,, 04:30   Externe
7680 0

Din păcate, nici prețul înalt nu garantează calitatea ceaiului, deoarece se falsifică chiar și ceaiurile scumpe: se amestecă frunze vechi, se vînd materiile prime care și-au pierdut aroma, cu conținut de coloranți și arome artificiale.

Un fals care este foarte greu de recunoscut cu ochiul liber este un ceai reciclat.

AdMe.ru împărtășește cu dvs. semne comune ale unui ceai negru și verde de calitate care vă vor ajuta să vă orientați la alegerea băuturii.

Calitatea infuziei din frunze uscate


• Ceaiul de calitate are frunze întregi, răsucite în funcție de tipul acestuia.

• Ceaiul verde are o culoare verde-argintiu, cel negru – pămîntesc-brun. Culoarea infuziei este uniformă. În cazul ceaiului negru mugurii de ceai sînt de culoare aurie, în cazul ceaiului verde – de culoare argintie.

• Frunzele trebuie să fie de aproximativ aceeași dimensiune și formă. Cu cît calitatea ceaiului este mai joasă, cu atît mai multe frunze, tulpini, muguri de ceai fărîmițate și de culoare diferită.

• Ceaiul de calitate are o umiditate de 3-6 la sută. La umiditatea de aproximativ 20 la sută în ceai apare mucegaiul. Ceaiul prea uscat este lipsit de proprietăți utile. Frecați între degete cîteva frunze de ceai, dacă ele se fărîmițează ușor, înseamnă că ceaiul este prea uscat.

• Ceaiul uscat nu trebuie să aibă miros stătut, de praf, mucegai, ardere, metal sau alt miros străin. Mirosul trebuie să fie plăcut și fin.

Ceaiul

• Infuzia de ceai de calitate formează o spumă brună-gălbuie. Cu cît este mai vechi ceaiul, cu atît mai puțină spumă se formează.

• Infuzia de ceai de calitate este transparentă, nu este tulbure. Culoarea infuziei de ceai negru este roșu-maro, roșu. Cea de ceai verde – de culoarea paiului, galben-verde, verde deschis.

• Gustul este plăcut și multilateral. Cu puțină amărăciune, astringență și note de flori, fructe, nuci sau lapte. Dacă ceaiul este amar, cu un gust neplăcut de ars, mucegai sau plastic, nu se recomandă consumarea lui.

• Dacă în infuzia de ceai natural se toarnă apă rece, apa va rămîne transparentă sau va schimba ușor culoarea. Ceaiul care se colorează în apă rece conține coloranți. Puneți o felie de lămîie în ceai – ceaiul natural se va face mai deschis la culoare, cel prelucrat cu coloranți nu-și va schimba culoarea.

• Dacă mirosul este prea aspru și persistent sau, dimpotrivă, dispare rapid, dacă el nu se deschide și nu se schimbă, este vorba despre un aromatizator artificial.

Infuzia

• Un ceai de calitate înaltă are frunze desfăcute, iar cel de calitate proastă are fărîmituri de frunze de ceai.

• Infuzia de ceai fiartă prea mult nu ar trebui să aibă miros de subsol, mătură sau cîrpă umedă.

Fundul ceainicului de ceai trebuie să aducă a miresme de ierburi, flori, fructe uscate sau mare.

Ceaiul din pliculețe sau cel din pungi

Acest ambalaj contribuie la ascunderea conținutului, și producătorii, fără scrupule, amestecă materii prime de calitate cu cele vechi sau chiar alterate, adaugă praf de ceai și rumeguș colorat.

• Dacă pulberea brună pătrunde în cutie prin pungi, în interiorul acestora este praf de ceai.

• Tăind o pungă, puteți vedea frunze de ceai mărunțite sau un amestec dubios. Bilele mici colorate reprezintă aromatizatorul.

• Dacă ceaiul se colorează în apă rece și colorează suprafețele albe, acesta conține coloranți.

Este practic imposibil să întîlnești un ceai de calitate în pliculețe. Ar fi mai bine să dați prioritate unui ceai din frunze. Și dacă nu vă plac frunzele plutitoare, puteți folosi strecurătoare pentru ceai.

Ambalajul ceaiului

• Termenul de valabilitate al ceaiului din momentul colectării lui nu depășește 3 ani (dacă nu este puer). Pe ambalaj trebuie să fie indicată nu numai data ambalării, ci și data colectării.

• Ideal este atunci cînd ceaiul este ambalat la punctul de colectare.

• Un ceai de calitate autentic va avea neapărat pe ambalaj un logo.

• Ceaiul chinezesc este exportat numai de China National Tea & Native Product Import & Export Corp. Acest lucru trebuie să fie indicat pe ambalaj. De asemenea, este indicat faptul că acesta este „Produs al Republicii Populare Chineze” (Produce of the Peopled Republic of China). Pe un ceai chinezesc adevărat nu pot fi inscripții de genul „Made in China”.

Pe ceaiurile indiene poate fi aplicată inscripția „Made in India”. De asemenea, se întîmplă să fie scris „Ceai indian Tosha”, „Ceaiul indian Davenport”, „Ceai indian STS”.

Un ceai ceylon autentic trebuie să aibă pe ambalaj un logo cu un leu și inscripția Packed in Sri-Lanka.

Temperatura apei

Temperatura optimă a apei este de 90°C pentru ceaiul negru și 80°C pentru ceaiul verde. Pentru ceaiul negru cu muguri – 80-85°C, pentru că apa nu trebuie să ardă mugurii fini plini de uleiuri esențiale.

Deschideți capacul ceainicului proaspăt fiert. Peste 5 minute apa va fi optimă pentru prepararea ceaiului negru, după 10 minute – pentru prepararea celui verde.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?