X 

Președintele parlamentului turc numește aderarea la NATO un vis pentru Suedia

3 iul. 15:30   Diverse
2506 0

Aderarea Suediei la NATO este un vis irealizabil al Stockholmului, care refuză să se conformeze cerințelor Ankarei.

Este o afirmație a președintelui Parlamentului turc, Numan Kurtulmus, făcută într-un interviu pentru ziarul Milliyet, publicat luni.

"Există un triplu acord [între Turcia, Suedia și Finlanda]. Ei se vor angaja în acțiuni provocatoare și vor cere aprobarea pentru a adera la NATO. Îmi pare rău, dar Turcia este o țară responsabilă de cuvinte. Orice spune ea, orice promite ea. Astfel, ne dorim și ca oponenții noștri să se țină de cuvânt. Pentru Suedia, care nu își ține promisiunile, așteptarea aderării la NATO este doar un vis", a subliniat președintele parlamentului.

Kurtulmus a menționat că „Turcia este supusă unei presiuni puternice” în legătură cu dorința Suediei, „care sprijină și găzduiește organizațiile teroriste”, de a adera la NATO. „Turcia, pe de altă parte, nu va face un pas în această problemă până când ceea ce cere nu va fi implementat”, a spus el.

Pe 28 iunie anul trecut, la Madrid, înainte de începerea summitului NATO, au avut loc discuții între președintele turc Recep Tayyip Erdogan, președintele finlandez Sauli Niinistö, prim-ministrul de atunci al Suediei Magdalena Andersson, și secretarul general al NATO Jens Stoltenberg. A fost semnat un memorandum, care a fost un fel de foaie de parcurs și a permis Stockholmului și Helsinki să adere la NATO. Pe 31 martie, parlamentul turc a aprobat protocolul privind aderarea Finlandei la NATO, țara devenind membră a alianței pe 4 aprilie. În același timp, el nu a aprobat protocolul de aderare a Suediei la NATO, cerând ca Stockholm să îndeplinească toate prevederile Memorandumului de la Madrid privind combaterea terorismului.


Ankara critică dur Stockholmul pentru acțiunile în curs în Suedia de către susținătorii Partidului Muncitorilor din Kurdistan, care este interzis în Turcia, precum și pentru acțiunile cu arderea Coranului.

21
2
0
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?