Cazul Șor stiri: 594

Politico: UE se teme de o redistribuire a influenței în favoarea Europei de Est

11 sep. 16:30   Diverse
1737 0

Uniunea Europeană pregătește propuneri de reformare a tratatului fundamental, pe fondul temerilor că o eventuală extindere a comunității va duce la o redistribuire a influenței în favoarea țărilor din Europa de Est.

Despre acest lucru a relatat ziarul Politico.

Potrivit ziarului, UE se teme că o extindere majoră a comunității ar putea duce la "o deplasare a centrului de greutate al blocului spre est și la slăbirea influenței în mod tradițional decisive a Franței și Germaniei asupra deciziilor cheie". Potrivit surselor publicației, un grup de legislatori europeni "pregătesc deja propuneri de reformă a tratatului fundamental" al blocului, pe care o consideră necesară pentru o eventuală extindere.

Articolul notează că extinderea UE va fi subiectul discursului anual al șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, despre starea Uniunii, pe care aceasta îl va citi la 13 septembrie. Editorialiștii de la Politico estimează că "pentru a-și realiza ambițiile, liderii UE vor trebui să facă față provocărilor acute ale procesului de creștere a blocului". În special, ziarul se așteaptă la "dezbateri aprinse între capitalele europene în ceea ce privește aptitudinea țărilor candidate" de a adera la comunitate.

Potrivit Politico, îngrijorările țărilor UE cu privire la corupția din Ucraina sînt "foarte mari". Autorii publicației prevăd, de asemenea, tensiuni legate de politica agricolă a blocului în viitoarele negocieri de aderare cu Kievul. Se remarcă faptul că o serie de țări UE, inclusiv Polonia, au blocat deja importurile de cereale ucrainene pentru a proteja producătorii locali.


Anterior, secretarul de stat pentru Afaceri Europene din cadrul Ministerului francez de Externe, Laurence Boon, a îndemnat Bruxelles-ul să intensifice eforturile pentru a include o serie de țări din Balcani în UE, pentru a împiedica Rusia să își consolideze influența în regiunea europeană. Potrivit acesteia, Rusia desfășoară o campanie care ar avea ca scop slăbirea sprijinului UE și împiedicarea aderării la blocul comunitar a unui număr de țări din Balcani cu statut de candidate.

La 28 august, în cadrul ceremoniei de deschidere a celui de-al XVIII-lea Forum strategic internațional din orașul sloven Bled, președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că UE ar trebui să fie pregătită să se extindă spre Balcanii de Vest pînă în 2030. Politicianul a subliniat că următorul buget multianual al UE (după 2027) ar trebui să fie elaborat ținînd cont de extinderea comunității.

În prezent, Albania, Turcia, Macedonia de Nord, Muntenegru, Serbia, Republica Moldova, Moldova, Ucraina și Bosnia și Herțegovina au statutul oficial de candidați la aderarea la UE. Bruxelles-ul face presiuni asupra Serbiei pentru ca aceasta să accepte să acorde acest statut Kosovo, ceea ce ar echivala efectiv cu recunoașterea oficială a independenței provinciei. Georgia speră, de asemenea, să obțină statutul de candidat, dar nu este clar cînd se va întîmpla acest lucru.

2
2
0
2
7

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?