X 

ONU publică un „avertisment final” pentru evitarea dezastrului climatic

21 mar. 23:00   Diverse
1616 0

Un raport de referință al ONU publicat luni îndeamnă guvernele de pe tot globul să se angajeze într-o corectare urgentă a cursului actual pentru a face față urgenței climatice, avertizînd în același timp că planurile actuale sînt insuficiente pentru a preveni ce este mai rău din ceea ce ne rezervă problemele de mediu, scrie BBC News și CNBC.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că acest nou raport major despre schimbările climatice este un „ghid de supraviețuire pentru umanitate”, transmite Digi.

„Bomba climatică cu ceas ticăie. Dar raportul IPCC de astăzi este un ghid pentru a dezamorsa bomba climatică cu ceas. Este un ghid de supraviețuire pentru umanitate”, a declarat Guterres. Energia curată și tehnologia pot fi exploatate pentru a evita dezastrul climatic în creștere, se arată în raportul experților ONU.


În cadrul unei întîlniri în Elveția pentru a conveni asupra concluziilor lor, oamenii de știință din cadrul ONU au avertizat că obiectivul cheie de menținere a creșterii temperaturii medii globale sub 1,5 grade Celsius față de era preindustrială va fi probabil ratat. Raportul ONU prezintă modul în care reducerile rapide ale combustibililor fosili pot preveni cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice.

Antonio Guterres a ținut să mai spună că toate țările ar trebui să-și prezinte planurile de decarbonizare pentru acest deceniu. Iar obiective incluse în aceste planuri ar trebui să reducă rapid emisiile de gaze cu efect de seră care încălzesc atmosfera planetei noastre, a mai subliniat șeful ONU.

„Există o fereastră de oportunitate care se închide rapid pentru a asigura un viitor viabil și durabil pentru toți”, e una din concluziile raportului. Guvernele au convenit deja în cadrul ultimelor summituri climatice ale ONU să acționeze pentru a evita creșterea temperaturii globale peste 1,5 grade Celsius. Dar lumea s-a încălzit deja cu 1,1 grade Celsius, iar acum experții spun că pragul de 1,5 grade Celsius ar putea fi depășit la finalul deceniului.

Raportul Grupului Interguvernamental al ONU pentru Schimbări Climatice (IPCC) este agreat de toate guvernele implicate în discuții și își propune să comprime mai multe descoperiri de referință privind cauzele, impactul și soluțiile la schimbările climatice care au fost lansate din 2015 și pînă în prezent. Noul raport mai subliniază impactul semnificativ pe care schimbările climatice le are deja asupra lumii și explică că acestea se vor înrăutăți mult mai mult decît în prezent. Lumea este acum mai caldă decît oricînd în ultimii 125.000 de ani și probabil că se va încălzi în continuare în următorul deceniu, mai spune raportul ONU.

„Încorporarea măsurilor climatice eficiente și echitabile nu numai că va reduce pierderile și daunele pentru natură și oameni, ci va oferi și beneficii mai largi”, a declarat Hoesung Lee, președintele IPCC, într-o declarație de presă.

„Acest raport de sinteză subliniază urgența de a lua măsuri mai ambițioase și arată că, dacă acționăm acum, ne putem asigura în continuare un viitor durabil pentru toți”, a mai spus oficialul ONU.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Problemele legate de anularea zborurilor Air Moldova și plecarea mai multor companii aeriene reprezintă:
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий