Coronavirus stiri: 8216
Obiectiv european stiri: 317
Criza energetică stiri: 945

ONU a schimbat denumirea Turciei

2 iun. 11:00   Diverse
1999

Organizația Națiunilor Unite (ONU) a dat curs cererii Turciei de a schimba denumirea republicii în limbi străine în documente oficiale, a informat RIA Novosti.

Numele nou

Reprezentantul oficial al Secretarului General al ONU, Stefan Dujarric, a declarat ca organizatia a examinat scrisoare a ministrului turc de Externe Mevlut Cavusoglu cu o cerere de redenumire a tarii. Dujarric a spus că modificările au intrat în vigoare imediat după apelul șefului Ministerului de Externe. Astfel, ONU a aprobat redenumirea Turciei în documente oficiale din Turkey în Türkiye.

„ Republic of Turkey (Republica Turcia) a fost redenumită Republic of Türkiye”, a declarat Stefan Dujarric, reprezentant al Secretarului General al ONU.

El a adăugat că locul Turciei în ordine alfabetică nu se va schimba.


Scopul schimbării

La 1 iunie, Cavusoglu a făcut apel la secretarul general al ONU, António Guterres, cu o cerere de schimbare a denumirii Turciei în documente internaționale și oficiale. El a explicat că această decizie a fost luată ca parte a programului Ankarei de „creștere a prestigiului țării pe arena internațională”.

„Procesul pe care l-am început sub conducerea președintelui Recep Tayyip Erdogan pentru a spori prestigiul mărcii țării noastre se apropie de final. Prin scrisoarea pe care am trimis-o astăzi secretarului general al ONU, înregistrăm numele țării noastre în limbi străine. cu ONU drept Türkiye”, a declarat mai devreme ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu.

Potrivit agenției de presă Anadolu, Ankara a decis să schimbe și numele țării din cauza disonanței acesteia. În plus, tradus din engleză, cuvîntul „ turkey” înseamnă „curcan”.

Beneficiul economic

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a „rebotezat” țara încă din decembrie 2021. El a semnat un decret conform căruia Türkiye a devenit noua marcă de export a țării. Liderul țării a considerat că noua denumire va spori recunoașterea produselor țării în întreaga lume. Prin urmare, acum mărfurile din Turcia sînt prezentate sub marca unică Made in Türkiye în loc de Made in Turkey.
În plus, Made in Türkiye a fost destinat să fie utilizat pentru corespondența cu țările partenere străine. Decretul semnat de Erdogan mai notează că noul nume reflectă mai profund cultura și valorile poporului turc.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав