Criza energetică stiri: 1714
Cutremure stiri: 389
Eurovision stiri: 423

Moscova se pregătește pentru cele mai friguroase 5 zile de la începutul secolului

5 ian. 20:30   Diverse
2206 0

Locuitorii Moscovei se vor confrunta între 6 și 10 ianuarie cu temperaturi de pînă la -29°C, acesta urmînd să fie cel mai rece interval de 5 zile înregistrat în capitala rusă de la începutul secolului XXI, relatează Interfax.

Anunțul a fost făcut miercuri de către Roman Vilfand, directorul Centrului de Hidrometeorologie al Rusiei, acesta precizînd însă că înainte de 6 ianuarie temperaturile în capitala rusă vor fi „mai degrabă plăcute”, între -2°C și -6°C.

„Un val de frig foarte aspru, o prăbușire a temperaturilor, va avea loc pe 6 ianuarie. Noaptea gerul va ajunge la între -20 și -22°C iar în timpul zilei nu va fi cald, temperaturile ajungînd la minus 18-20°C”, a anunțat acesta.

Vilfand a precizat că în noaptea zilei de 7 ianuarie, cînd ortodocșii de rit vechi sărbătoresc Crăciunul, temperaturile din Moscova vor scădea la -27°C, iar a doua zi pînă la -29°C.

Vestea bună pentru locuitorii capitalei ruse este însă că acestea vor urca la o medie de aproximativ minus 20 de grade pe 9 ianuarie, prima zi lucrătoare după Crăciun.

„Aceasta va fi cea mai rece perioadă de 5 zile din ultimii 23 de ani, asta însemnînd de la începutul secolului XXI”, a subliniat meteorologul rus.

Temperaturi polare la Moscova


Vilfand a subliniat că o astfel de vreme anormală este considerată un fenomen periculos și că ea se datorează apariției unui proces ultrapolar rar, în care masele de aer se deplasează de la nord-est la sud-vest. Astfel, regiunea metropolitană a Moscovei va fi învăluită de aer din regiunile polare, inclusiv din Marea Siberiei de Est.

Temperaturile anormal de scăzute în capitala rusă vin în timp ce în restul Europei au fost înregistrate recorduri de căldură pentru această perioadă a anului, de la 16 grade în Belarus, la +25°C în nordul Spaniei.

„Trebuie să-i încurajăm pe moscoviți să se bucure de vreme azi și mîine, pentru că astăzi este o iarnă atît de blîndă și moderată, -2°C/-4°C, pe alocuri cu ninsoare slabă. Mîine vor fi -4°C/-6°C atît noaptea, cît și ziua, cer înnorat, ninsoare slabă. Este o vreme foarte confortabilă”, a declarat el.

Tot Vilfand a fost cel care înspre sfîrșitul lunii decembrie a anunțat că Moscova a înregistrat un record istoric de precipitații în ultima lună a anului trecut.

„Decembrie [2022] a devenit lider în ceea ce privește precipitațiile pe parcursul a 143 de ani de observații instrumentale care sînt efectuate la Moscova”, a anunțat meteorologul rus, menționînd că în această lună în capitala rusă au căzut zăpadă, lapoviță și ploaie.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mitropolia Română cere ca, pe lîngă clădirea Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, să-i fie transmite încă 17 clădiri din toată țara. Ar trebui făcut acest lucru?