Coronavirus stiri: 8129
Obiectiv european stiri: 323
Criza energetică stiri: 918

Liniile electrice cauzează moartea mai multor păsări rare

9 iun. 22:30   Diverse
1271

Societatea pentru Protecția Păsărilor şi a Naturii (SPPN) atenționează asupra pericolului rețelelor de linii electrice pentru viața păsărilor, în special a celor de talie mare şi care sînt incluse în Cartea Roşie.

“Rețelele de linii electrice au devenit o parte vizibilă a peisajului nostru, însă această comoditate a secolului în care trăim vine cu un preț tragic: infrastructura de distribuție a energiei electrice se face vinovată de moartea multor specii de păsări, în special păsările de talie mare”, anunță SPPN.

Potrivit sursei citate, cocostîrcul (Ciconia ciconia), o specie îndrăgită în Republica Moldova, se numără printre cele mai afectate de liniile electrice. Întrucît aceste păsări cuibăresc pe stîlpii de mică și medie tensiune, ele vin deseori în contact cu firele electrice, fapt ce determină moartea prin electrocutare.

“Luna trecută, în decursul unei singure zile, am fost înștiințați de două cazuri de acest fel: un cadavru de cocostîrc aflat în preajma rezervorului de acumulare Răzeni (Ialoveni), și altul în satul Javgur (Cimișlia). În ambele cazuri moartea a survenit prin electrocutare cu firele electrice”, precizează Societatea.

Conform SPPN, astfel de cazuri nu sînt deloc rare, din contra, ele se întîmplă cu mare frecvență. “În Europa s-a estimat că, în ultimii 16 ani, aproximativ 25% dintre cocostîrcii tineri și 6% din adulți mor anual din cauza coliziunilor cu liniile electrice și a electrocutării. Infrastructura de distribuție electrică reprezintă o amenințare majoră la adresa protecției păsărilor sălbatice, în special a celor periclitate sau incluse în Cartea Roșie, așa cum este cocostîrcul”, rezumă Societatea pentru Protecţia Păsărilor şi a Naturii.


Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав