X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

În ultimii 15 ani, în Franța, din cauza pesticidelor a dispărut o treime din populația de păsări

9 iun. 2023,, 03:00   Externe
2809 0

În 15 ani, o treime din populația de păsări din Franța a dispărut din cauza pesticidelor.

Despre acest lucru a anunțat Uniunea agriculturii ecologice cu referire la France 3.

După cum s-a menționat, în Sevres, oamenii de știință au comparat pe parcursul a 30 de ani efectele diferitelor metode agricole.

Jerome Moreau este cercetător la Universitatea din Burgundia. În fiecare dimineață el prinde păsări în plasă și le observă comportamentul.

"Cu cît pasărea se mișcă mai mult, cu atît va fi mai activă, se va apăra mai mult atunci cînd ne vom apropia și cu atît mai multă energie trebuie să aibă", explică el. Apoi acestea sînt supuse unui examen medical cuprinzător, în timpul căruia sînt legate, măsurate și cîntărite. Aceste teste sînt efectuate pe mai mult de o mie de păsări care cuibăresc în apropierea cîmpurilor cultivate, unele pe un teren cu agricultură ecologică, altele pe unul obișnuit.


Experiența este unică pentru Franța. Pe parcursul a 30 de ani, un grup de oameni de știință lucrează cu cîteva sute de fermieri pentru a studia efectele utilizării pesticidelor asupra insectelor și păsărilor, precum și asupra randamentelor culturilor.

"Pentru toate speciile pe care le prindem, analizîndu-le comportamentul, ne dăm seama că păsările pe care le prindem în gardurile vii înconjurate de gospodării agricole tradiționale sînt mult mai puțin energice, opun rezistență mai puțin, cîntă mai puțin, plîng mai puțin ( ... )", menționează cercetătorul. De asemenea, există mai puține păsări. În medie, populația de păsări a scăzut cu o treime în 15 ani. Ele nu mai au suficiente insecte pentru a se hrăni pe cîmpurile agricole.

Vincent Bretagnol, cercetător la Centrul Național de Cercetări Științifice (CNRS), studiază efectele utilizării pesticidelor și îngrășămintelor asupra creaturilor vii. "Erbicidele ucid flora, de aceea toate speciile de plante sînt distruse pe cîmpurile obișnuite, iar insecticidele ucid insectele", explică el.

Vincent Bretagnol: ”Acesta este un deșert! E un deșert. Nu pot găsi alt cuvânt. Cînd pui o capcană de insecte pe un astfel de teren, nimic se prinde nimic”.

În același timp, studiile asupra terenurilor agricole au arătat că în cazul trecerii la metoda organică de cultivare, care păstrează biodiversitatea, roada este mai bogată.

La cîțiva kilometri de aici se află o altă pajiște, tot pentru producția de culturi furajere, dar deja prin metodă organică. Aici există foarte multe flori și insecte. Diferența este vizibilă, însă pajiști de acest gen au rămas puține. Echipa de oameni de știință evaluează și populația de insecte. În această regiune au dispărut 95% din lăcuste și 85% de unele specii de gîndaci.

Vincent Bretignol: ”În Europa au dispărut 95% din populația de fluturi. Erbicidele distrug flora, astfel că tot felul de plante sălbatice de pe cîmpurile tradiționale sînt distruse, iar insecticidele distrug insectele”.

Uniunea agriculturii ecologice este o mișcare socială independentă care are drept scop creșterea producției și consumului de produse sănătoase, ecologice, educația consumatorilor, cercetarea științifică și introducerea tehnologiilor agricole ecologice în complexul agroindustrial.

După cum s-a anunțat anterior, Guvernul Republicii Moldova, în scopul reducerii riscurilor și consecințelor utilizării pesticidelor pentru sănătatea populației și mediului, a aprobat Planul național de acțiuni privind diminuarea riscurilor asociate utilizării produselor de uz fitosanitar pentru anii 2023-2027 .

Vicepremierul Vladimir Bolea a menționat că elaborarea documentului este determinată de necesitatea utilizării raționale a produselor de protecție a plantelor.

„Proiectul a fost elaborat pentru a ocroti sănătatea cetățenilor și pentru a garanta un mediu sănătos de viață, printr-un management adecvat al pesticidelor. Pentru buna implementare a prevederilor, vom desfășura activități de informare a populației și de instruire a agenților economici privind efectele negative generate de depozitarea și utilizarea neconformă a produselor respective”, a subliniat oficialul.

Suplimentar, proiectul stabilește norme privind introducerea pe piață a echipamentelor de aplicare a pesticidelor, care vor garanta respectarea cerințelor în materie de mediu. De asemenea, documentul prevede elaborarea unui ghid privind stabilirea condițiilor specifice de pulverizare aeriană, metodă care poate avea efecte extrem de dăunătoare asupra sănătății umane și asupra mediului, precum și de utilizare a dronelor agricole.

0
0
0
0
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?