Huliganii mării: un grup de balene atacă bărci

27 mai. 00:30   Diverse
2675 0

O balenă ucigașă pe care cercetătorii au numit-o Gladis cea Albă a învățat un grup de orci să atace bărcile din zona Gibraltarului și a coastei de vest a Peninsulei Iberice. Ele au lovit deja trei bărci, scufundînd două dintre ele, scrie The Telegraph.

Sună ca o poveste din Moby Dick, dar în acest caz realitatea bate ficțiunea. Cercetătorii cred că o orcă femelă pe nume Gladis cea Albă s-ar putea să dorească să se răzbune pe oameni după ce a fost traumatizată de o coliziune cu o barcă sau după ce a fost prinsă în plasele folosite în pescuitul ilegal, transmite Digi.

Atacurile ei sînt copiate acum de celelalte balene ucigașe cu care intră în contact, care au învățat de la Gladis să lovească vasele din Marea Mediterană. Comportamentul acestui grup de balene ucigașe condus de Gladis i-a îngrijorat pe cercetători, care se tem că orcile mai tinere vor învăța și ele cum să scufunde bărci.

Pe data de 2 mai, șase dintre acești prădători de top s-au izbit de coca unui vas Bavaria 46 care naviga în apele din Strămtoarea Gibraltar în apropiere de Tangier, Maroc. Atacul care a durat o oră i-a uimit pe cei aflați la bord. „Nu mi-a venit să cred cînd le-am văzut”, a spus Janet Morris, consultant în afaceri. „Este o experiență pe are nu o voi uita niciodată.”

grup de balene ucigașe


O femelă care era clar mai mare decît celelalte orci dădea tîrcoale ambarcațiunii ca și cînd ar fi supravegheat situația, potrivit lui Stephen Bidwell, un fotograf aflat și el la bord. „Experiența ne-a lăsat uimiți de natură și puterea ei”. Orcile și-au pierdut pînă la urmă interesul față de barcă, dar nu înainte să provoace pagube mari în valoare de mii de lire sterline care au lăsat vasul într-o stare precară. Atacul din Strîmtoarea Gibraltar, o rută vitală de transport pentru zona Mării Mediterane a venit după un incident similar ce s-a petrecut în luna noiembrie a anului trecut în apropiere de coasta Portugaliei. Un vas cu echipaj francez s-a scufundat în portul Viana do Castelo după ce balenele ucigașe au provocat crăpături care au făcut ca barca să ia apă.

Un grup de trei orci au atacat o a treia ambarcațiune cu pînze, care s-au scufundat după ce i-a fost străpunsă cîrma în largul coastei Spaniei la doar două zile după incidentul din Strîmtoarea Gibraltar. Căpitanul vasului, Werner Schaufelberger, a spus că a văzut două balene ucigașe mai mici care imitau tactica celei mai mari orci. „Cele mici au scuturat cîrma în timp ce cea mare s-a dat în spate și s-a izbit de vas în plină forță dintr-o parte”, a declarat căpitanul pentru Yacht, o publicație germană. Paza de coastă spaniolă a salvat echipajul vasului lovit, dar ambarcațiunea s-a scufundat la intrarea în portul Barbate după ce a fost remorcată la mal.

„Orca traumatizată este cea care a inițiat acest comportament de contact fizic cu barca”, a spus Alfredo Lopez Fernandez, un biolog de la Universitatea din Aveiro, Portugalia, și reprezentant al grupului de lucru Atlantic Orca. Acest „moment critic de agonie” a făcut-o pe Gladis să devină agresivă față de bărci, iar comportamentul agresiv este acum copiat de alte orci, a spus Fernandez pentru LiveScience. Lopez a spus însă că Gladis nu acționează din răzbunare, ci este un comportament învățat „ca o reacție și precauție” pe care celelalte balene ucigașe îl imită.

Orcile sînt animale sociale și învață unele de la altele. Comportamentul balenelor ucigașe ar putea fi unul teritorial, defensiv sau jucăuș, potrivit altor teorii care ar putea să explice incidentele. Primele rapoarte despre comportamentul agresiv al orcilor în largul coastei iberice au apărut în 2020. În toamna acelui an, autoritățile din Spania au interzis vaselor să iasă din port în zona apelor din nord-vestul țării după ce s-au înregistrat 29 de atacuri ale orcilor. Atacurile au devenit tot mai frecvente. Balenele ucigașe se apropie din spate și lovesc cîrma înainte de a-și pierde interesul în momentul în care reușesc să oprească barca.

1
0
0
2
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?