X 
Incendii stiri: 557
Criza energetică stiri: 1666

Gudsi Osmanov: „Azerbaidjanul urmărește să stabilească pacea pe termen lung în regiune”

10 noi. 2022,, 18:30   Diverse
1266 0

Azerbaidjanul urmărește să stabilească pacea, stabilitatea și prosperitatea pe termen lung în regiune, care sînt în interesul tuturor țărilor.

Este o afirmație a Ambasadorului Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Azerbaidjan în Republica Moldova Gudsi Osmanov, care a mai menționat că, datorită victoriei țării sale în Războiul Patriotic de 44 de zile, în regiune s-au format noi realități geopolitice, în pe care Azerbaidjanul, ca țară învingătoare, își formează independent politica externă, bazîndu-se pe normele dreptului internațional, precum și pe aderarea la politica de bună vecinătate.

Diplomatul a subliniat că Războiul Patriotic de 44 de zile este înscris cu litere de aur în istoria poporului azer.

Potrivit acestuia, războiul, care a dus la restabilirea integrității teritoriale a Azerbaidjanului, precum și la triumful adevărului istoric și a dreptului internațional, este un exemplu de curaj, vitejie și eroism al armatei azere, condusă de Comandantul șef suprem, președintele Ilham Aliyev.

O înfrîngere grea în război a forțat conducerea Armeniei să semneze un act de capitulare. Potrivit Declarației Trilaterale semnate de președintele Azerbaidjanului Ilham Aliyev, președintele Federației Ruse Vladimir Putin și prim-ministrul Armeniei Nikol Pashinyan în noaptea de 9-10 noiembrie 2020, ostilitățile au încetat. Potrivit acestei Declarații, Armenia a transferat Forțelor Armate azere raioanele Aghdam - la la 20 noiembrie, Kalbajar - 25 noiembrie, iar pe 1 decembrie - Lachin. Astfel, integritatea teritorială a Azerbaidjanului a fost restabilită.


Gudsi Osmanov a numit simbolic faptul că 8 noiembrie, ziua eliberării perlei din Karabah, capitala culturală a Azerbaidjanului, orașul Shusha, a devenit ziua oficială a sărbătoririi Victoriei în Războiul Patriotic. Operațiunea de eliberare a acestui oraș, datorită unicității desfășurării sale, va fi inclusă în manualele mondiale de știință militară.

Diplomatul a remarcat că poporul azer, unit în jurul liderului său, președintele Ilham Aliyev, a dat dovadă în acele zile de solidaritate, unitate și credință în forța soldatului azer, în înțelepciunea și determinarea liderului său.

„Datorită acestei Victorii, în regiune au apărut noi realități geopolitice, în care Azerbaidjanul, ca țară învingătoare, își formează independent politica externă, bazată pe normele dreptului internațional, precum și pe angajamentul față de politica de bună vecinătate. țara are ca scop stabilirea păcii, stabilității și prosperității pe termen lung în regiune, care să răspundă intereselor tuturor țărilor. Lucrările de amploare de construcție și restaurare în teritoriile eliberate desfășurate de țara noastră reprezintă o altă confirmare a acestui lucru. Astăzi, fiecare azer are un sentiment special de mîndrie și bucurie. Cu evlavie și respect îi comemorăm pe toți eroii noștri care și-au dat viața pentru eliberarea ținuturilor natale. Memoria lor va trăi pentru totdeauna în inimile poporului nostru", a declarat ambasadorul Azerbaidjanului în Moldova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebui să demolăm monumentele din perioada sovietică?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий