X 

Franţa: Zi de greve şi proteste la nivel naţional

23 mar. 18:15   Diverse
1772 0

Serviciile feroviare sînt perturbate şi unele şcoli sînt închise joi în Franţa, în timp ce gunoaiele neridicate se acumulează pe străzi, în cea de-a noua zi de greve la nivel naţional împotriva nepopularei legi de reformă a pensiilor, transmite Reuters.

Protestatarii au blocat joi dimineaţă o autostradă în apropiere de Toulouse, în sud-vestul ţării, şi un depou de autobuze la Rennes, în vest, a scris cotidianul Le Parisen.

Marşuri de protest sînt programate în multe locuri din ţară în cursul zilei de joi.

Preşedintele Emmanuel Macron a declarat miercuri că legea va intra în vigoare pînă la sfîrşitul anului, în pofida escaladării tensiunilor în toată ţara.

'Cel mai bun răspuns pe care i-l putem da preşedintelui este că milioane de oameni sînt în grevă şi pe străzi', a spus Philippe Martinez, liderul confederaţiei sindicale CGT.

Protestele împotriva reformei - care majorează vîrsta de pensionare de la 62 la 64 de ani şi accelerează creşterea numărului de ani pînă la care un angajat trebuie să lucreze pentru a beneficia de pensie integrală - au atras mari mulţimi în marşurile organizate de sindicate începînd din ianuarie.

Cele mai multe proteste au fost paşnice, dar furia a crescut după ce guvernul a trecut legea prin asumarea răspunderii, fără vot în parlament, săptămîna trecută.

Ultimele şapte nopţi au fost marcate de demonstraţii spontane la Paris şi în alte oraşe, unde s-a dat foc tomberoanelor şi s-au produs ciocniri cu poliţia.

Sindicatele anticipează că ziua de greve şi proteste de joi va atrage o participare uriaşă împotriva a ceea ce ele spun a fi 'dispreţul' şi 'minciunile' lui Macron.

Laurent Berger, liderul celui mai mare sindicat din Franţa, CFDT, moderat, a declarat la postul BFMTV că guvernul trebuie să retragă legea pensiilor.

Cel mai recent val de proteste constituie cea mai serioasă provocare pentru autoritatea preşedintelui de la revolta 'vestelor galbene' în urmă cu patru ani. Sondajele arată că o largă majoritate dintre francezi se opune reformei pensiilor şi deciziei guvernului de a o trece prin parlament fără vot.

Ministrul muncii, Olivier Dussopt, a afirmat că guvernul nu neagă tensiunile, dar vrea să meargă mai departe.

'Există un dezacord care va persista în ce priveşte vîrsta de pensionare. Pe de altă parte, există multe subiecte care fac posibilă o reluare a dialogului', a afirmat el, spunînd că 'lucrurile vor fi făcute gradual'.

Furnizarea de energie electrică a fost redusă joi din cauza grevelor din sector.

Guvernul a reînnoit un ordin de rechiziţie care obligă o parte din angajaţi să revină la muncă la depozitul de combustibil de la Fos-sur-Mer, în sudul ţării, pentru a asigura livrările de petrol pentru regiune.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Majorarea salariilor miniștrilor pînă la 50 de mii de lei va contribui la îmbunătățirea activității Cabinetului de Miniștri?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий