Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Care sînt cele mai impresionante civilizații antice care au trăit pe pămînt, dar au dispărut între timp

28 mai. 2022,, 22:33   Externe
2668 0

Necunoscutul ne fascinează întotdeauna. Civilizațiile antice îngropate în țări de la sfîrșitul secolelor și chiar mai mult. Fascinația noastră este adesea hrănită prin cunoaștere. Oricît de hrăniți sîntem cu povești savante sau mai des populare, care ne spun despre destinul în general tragic al popoarelor de pe suprafața lumii, ne minunăm de rămășițele pe care ni le-au lăsat moștenire.

Care sînt cele mai impresionante civilizații antice care au trăit pe pămînt, dar au dispărut între timp.

Unele sînt maiestuoase, precum Machu Picchu, altele misterioase, cum ar fi locul Stonehenge sau orașul Angkor.

Aztecii, celții, fenicienii, nubienii etc., de ce au dispărut aceste civilizații strălucitoare? De la naștere pînă la dispariția lor, ele au făcut istorie.

Imperiul Inca


În jurul anului 1100, cîteva triburi au coborat din munți și s-au stabilit în valea Cuzco. Acest trib, care a coexistat cu alții în actualul Peru, și-a extins regatul pînă a devenit o mare putere în regiune. Vîrful său a fost în 1471, cu o stăpînire peste Ecuador, Chile și întreaga coastă peruviană.

Mitologia incașă atribuie fondarea orașului Cuzco lui Manco Capac, pe care îl considera erou și totodată zeu. Dar succesiunea suveranului Huayna Capac, în jurul anului 1526, a dat naștere unui război civil în interiorul imperiului.

Debarcat la 15 noiembrie 1532, cuceritorul spaniol Francisco Pizzazo și cei 150 de soldați ai săi l-au prins pe noul împărat Atahualpa și l-au executat pe 26 iulie 1533. Cu complicitatea anumitor incași, spaniolii au jefuit comorile imperiului și au invadat treptat toate orașele sale. O mică porțiune de teritoriu, Vilcabamba, rămîne sub controlul incaș, dar cade în 1572 și odată cu acesta, ultimul împărat Tupac Amaru.

Civilizația aztecă

Stabiliți în Aztlan în secolul al II-lea, aztecii au întruchipat una dintre cele mai strălucite civilizații precolumbiene. În secolul al XVI-lea, imperiul avea o economie înfloritoare, marcată de opulența capitalei sale Tenochtitlan, acum Mexico City. La 18 februarie 1519, cuceritorul Hernan Cortez a aterizat pe coasta Yucatanului. După o primă întîlnire pașnică și schimbul de daruri cu împăratul Montezuma II, spaniolul începe ostilitățile. Ridicînd alte triburi rivale, el organizează invazia. Moartea suveranului în iunie 1520 și masacrele au declanșat revolte în rîndul aztecilor. În ciuda unei înfrîngeri în timpul „tristei nopți”, invadatorii au zdrobit definitiv această civilizație la 13 august 1521, cînd capitala nu era altceva decît un cîmp de ruine.

Civilizația Khmer

Este reprezentată de situl arheologic din Angkor și a fost fondată de regele Jayavarman sau Yashovarman I în secolul al IX-lea, în Cambodgia actuală. Suveranul a stabilit cultul zeului-rege și și-a dezvoltat teritoriul cu o importantă politică de irigații. Situl Angkor Wat, dedicat zeului Vishnu și listat ca sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, este una dintre realizările sale incredibile.

Civilizația celtică

Originea celților este în mileniul II î.Hr., cu sate în apropiere de Rin și Dunăre. De la Irlanda la Marea Neagră, celții au cucerit un teritoriu vast fără a constitui un imperiu organizat. Societatea lor a fost marcată de arta războiului, de influența druizilor în viața orașului sau de invenția plugului cu roți. Dar cucerirea galilor, de la 58 la 51 de către Iulius Cezar, apoi invaziile barbare marchează declinul lor. Dominați, celții și-au pierdut treptat caracteristicile și s-au refugiat în Bretania, Țara Galilor, Scoția și Irlanda.

Civilizația nubienă

Situată în nordul actualului Sudan, Nubia a fost mult timp un regat autonom. Un trib nomad, Kush, s-ar fi stabilit acolo în secolul al XXV-lea înainte de Iisus Hristos. Bogată, cu o poziție geografică favorabilă de-a lungul Nilului și o mare varietate de materii prime, inclusiv aur și argint, regiunea este rîvnită. Vecinul său egiptean a atacat-o din secolul al XVI-lea î.Hr. Faraonii au cucerit treptat Nubia inferioară și superioară.

Thutmose III este cel care își impune în cele din urmă dominația asupra regatului. Nubienii adoptă coduri, obiceiuri și legi egiptene. Apoi, confiscă produse rare și invidiate, cum ar fi pene de fildeș, abanos sau struț. Creștinizată din 379, Nubia a fost invadată de arabi în 640, cînd Egiptul a devenit musulman. Astăzi, nubienii ar fi 700.000, deși acest teritoriu nu există oficial.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?