X 
Criza energetică stiri: 1778
Cutremure stiri: 390
Eurovision stiri: 428

Aliyev: „Resursele Azerbaidjanului îi permit să furnizeze Europei gaze timp de 100 de ani”

31 ian. 14:30   Diverse
1745 0

Azerbaidjanul poate rămîne un partener de încredere al Europei în sectorul gazelor pentru cel puțin 100 de ani.

Această opinie a fost exprimată de președintele Ilham Aliyev într-o declarație de presă în urma discuțiilor cu premierul ungar Viktor Orban la Budapesta, scrie tass.ru.

„Resursele bogate de petrol și gaze ale Azerbaidjanului îi permit să fie un partener de încredere pentru Europa în domeniul gazelor naturale timp de mulți ani, cel puțin 100 de ani”, îl citează pe președintele azer AzerTAj. Aliyev a subliniat că, conform documentului semnat în 2022 cu Comisia Europeană, republica intenționează să dubleze cel puțin aprovizionarea cu gaze către Europa pînă în 2027. „Există atît resurse, cît și voință politică pentru asta”, a adăugat el.

Liderul azer a remarcat că marele potențial al energiei „verzi” dezvăluit recent în țară multiplică importanța republicii. Potrivit acestuia, proiectele deja implementate în acest domeniu vor aduce statul și mai aproape de Europa. Aliyev a amintit că în decembrie 2022 a fost semnat un acord privind furnizarea de energie electrică între Azerbaidjan, Georgia, România și Ungaria. El a spus că în cîteva zile va avea loc la Baku prima întîlnire a comitetului de conducere al proiectului, la care va începe dezvoltarea acestui concept.

În urma discuțiilor lui Aliyev cu conducerea Ungariei, au fost semnate șapte documente bilaterale, inclusiv privind cooperarea în sectorul gazelor.


După cum s-a anunțat anterior, la jumătatea lunii decembrie 2022, a fost semnat la București un Acord de Parteneriat Strategic în domeniul dezvoltării și livrării de energie verde între guvernele Azerbaidjanului, Ungariei, Georgiei și României, care prevede pozarea unui cablu electric prin Marea Neagră.
Datorită implementării acestui proiect, Moldova și Ucraina vor putea primi energie electrică din Azerbaidjan prin România. Moldova este de asemenea în favoarea cumpărării gazelor naturale din Azerbaidjan.

3
1
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebuie să fie interzisă în Chișinău depășirea limitei de viteză de 30 km/h?