Incendii stiri: 557
Criza energetică stiri: 1666

Replica lui Ceban pentru ministrul Culturii

27 sep. 2021,, 11:53   Capitala
2400 2

Primarul capitalei, Ion Ceban, a venit cu o replică în adresa ministrului Culturii, Sergiu Prodan, după ce ultimul a declarat că salarizarea angajaților din teatrele municipale este exclusiv responsabilitatea Primăriei.

Acesta a menționat sumele de bani care au fost investite de Primărie, pentru aceste instituții, și a cerut autorităților „să nu-și bată joc de actori”, în contextul noilor restricții „draconice”. „În mod normal teatrele nu pot activa în regim obișnuit, dar putem să avem concerte cu prezență fizică, zeci de mii de oameni, să desfășurăm tot felul de summerfesturi, parade de Ziua Independenței, dar iată că cele mai grave probleme sînt anume în teatru, acolo Covid-ul își are treaba, după părerea ministerului Culturii”, a declarat Ceban, astăzi, în cadrul ședinței Primăriei, transmite Noi.md cu referire la unimedia.info.

„Am văzut că a menționat ceva de teatrele municipale și că nu au actorii decît se se elibereze din funcții. Am mai auzit acest lucru de la Guvern că nu au decît profesorii să se elibereze din funcții. Înțeleg că în aceste condiții acestea sînt vremurile bune. S-a făcut referință la faptul că municipalitatea într-un fel sau altul nu susține teatrele. Vreau să îi aduc la cunoștință domnului ministru că municipalitatea a susținut în această perioadă nu doar teatrele municipale, dar a susținut și o bună parte din teatrele naționale prin cofinanțarea diferitor evenimente și situația în acest domeniu este precară peste tot pentru că au fost acele condiții foarte dure impuse instituțiilor.

În mod normal teatrele nu pot activa în regim obișnuit, dar putem să avem concerte cu prezență fizică, zeci de mii de oameni, să desfășurăm tot felul de summerfesturi, parade de Ziua Independenței, dar iată că cele mai grave probleme sînt anume în teatru, acolo Covid-ul își are treaba, după părerea ministerului Culturii.

Vreau să atenționez că ceea ce ține de teatrul Satiricus, municipiul finanțează cu 11,8 milioane anual, ceea ce constituie 80% din cheltuieli pe care le are teatrul, ceea ce ține de Guguță, municipiul vine cu un sprijin de 6 milioane lei, ceea ce este o cotă de participare de 60% în acest sens. Am vorbit cu doamna director și cu Sandu Grecu în această sîmbătă și duminică, referitor la identificarea unor soluții suplimentare, care pot fi în acest sens pentru teatrele municipale.


Vreau să știți că deciziile și bazaconiile voastre, noi o să încercăm să ajutăm în consecință instituțiile municipale. Pentru o mică paralelă, Satiricus este finanțat cu aproximativ 12 milioane de lei, iar pentru teatrul Național, ministerul Culturii alocă aproximativ 14 milioane.

Atunci cînd faceți declarații publice, mai ieșiți la teatru, discutați cu actorii, regizorii și nu spuneți ca oamenii să se elibereze din funcții, nici pedagogii, nici actorii nu merită. Și nu merită astfel de atitudini nicio persoană în acest sens. Toți acești oameni contribuie plenar, mai mult decît un ministru, mai mult decît un funcționar. Și din acele lucruri mici pe care le au ca și salarii, cu acele condiții draconice pe care le impuneți la nivel central, absolut alogice, pe unele domenii.

Aveți concerte pe care nu le-ați monitorizat, de zeci de mii de persoane, evenimente desfășurate la care ați participat fără măști, toată lumea, toată guvernarea și vă bateți joc în ultimul hal de actori, pedagogi. Terminați să vă ocupați de toate prostiile aceste și aveți minim de respect față de acești oameni”, a declarat Ceban.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebui să demolăm monumentele din perioada sovietică?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий