X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 505

Cinci cei mai vestiți oameni de afaceri cu un salariu de 1 dolar

6 ian. 2022,, 09:37 (reactualizat 8 ian. 2022,, 10:00)   Analitică
4681 1

Ai putea trăi cu 1 dolar pe an? Imaginați-vă că unii miliardari străini trăiesc așa, primind un salariu oficial în corporațiile lor de doar 1 dolar pe an, renunțînd la salariile mari, premiile și bonusurile de care ar trebuie să beneficieze datorită statutului lor, dar în același timp cîștigînd miliarde de dolari din alte surse.

Precedentul de salariu "de un dolar" a fost creat în SUA încă în anii 40 ai secolului XX. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial și în perioada postbelică, unii proprietari și top-manageri ai marilor corporații și-au investit toate mijloacele personale, inclusiv salariile și bonusurile, în dezvoltarea unor afaceri care au funcționat nu numai pentru nevoi pașnice, ci și pentru cele militare. Și din moment ce legile americane din acea perioadă interziceau angajarea colaboratorilor fără salariu, oamenii de afaceri și managerii patrioți și-au stabilit un salariu simbolic de 1 dolar pe an, pentru care au căpătat numele de "bărbați de un dolar". Dar de ce au procedat și continuă să procedeze așa antreprenorii moderni, vă vom spune în continuare. În special, vor vorbi despre cei mai cunoscuți cinci miliardari din a doua jumătate a secolelor XX și XXI, care și-au stabilit intenționat un salariu de doar 1 dolar pe an.

1.Lee Iacocca

A trăit în perioada: 1924-2019

Pentru ce este cunoscut: unul dintre cei mai renumiți top manageri ai industriei auto americane și globale, care a condus în diferite perioade corporațiile Ford Motor și Chrysler; autor al cărții cu renume mondial "Cariera de Manager".


La sfîrșitul anilor 70 ai secolului trecut, gigantul auto american Chrysler a suferit pierderi importante și a pierdut concurența față de importuri și alți giganți ai industriei auto americane. Să corecteze situația a venit managerul experimentat Lee Iacocca, care a condus anterior Ford Motor. Noul șef al corporației s-a adresat autorităților federale americane după asistență financiară. Și pentru a convinge guvernul federal să aloce sprijin de stat corporației, Iacocca a anunțat că își atribuie un salariu simbolic de 1 dolar pe an, astfel încît autoritățile să nu se îndoiască că asistența financiară primită va fi cheltuită pe salariile și bonusurile conducerii. Drept urmare, cu sprijinul statului, Chrysler Corporation a reușit să depășească greutățile și să obțină profit, iar deja în 1983 Lee Iacocca a devenit cel mai bine plătit manager din Statele Unite, așa că a fost nevoit să "supraviețuiască" cu un salariu simbolic de un dolar un timp foarte scurt.

2.Steve Jobs

A trăit în perioada: 1955-2011

Avere personală: 2,2 miliarde de dolari

Pentru ce este cunoscut: fondatorul și directorul general al Apple Corporation și Pixar Studio

Steve Jobs, care a fondat compania Apple Computer la sfîrșitul anilor 70 ai secolului trecut, a părăsit-o temporar cînd aceasta s-a transformat dintr-un startup într-o corporație înalt tehnologizată de succes și a creat celebrul studio de film Pixar. Dar în 1997 el a revenit la Apple și nu s-a despărțit de această companie pînă la sfîrșitul vieții sale, din păcate, scurtă (Jobs a murit de o boală gravă la vîrsta de 56 de ani), dar foarte intensă. Din momentul întoarcerii sale pînă în ultimul an al vieții sale și al conducerii companiei, Steve Jobs a primit oficial un salariu de 1 USD pe an pentru a nu crea cheltuieli suplimentare companiei. Această decizie a fost tratată foarte ambiguu în Statele Unite și în străinătate: unii au admirat deschiderea și modestia directorului general al Apple, alții, dimpotrivă, au crezut că aceasta nu este altceva decît o mișcare de PR: căci averea personală a lui Jobs a fost estimată la 1-2,2 miliarde de dolari, deoarece el își recăpătase pachetul de control la Apple și primea venituri din dividende.

3. Mark Zuckerberg

Anul nașterii: 1984

Avere personală: 134,5 miliarde de dolari

Pentru ce este cunoscut: fondatorul celei mai mari rețele de socializare din lume Facebook (Meta) și directorul corporației cu același nume

Mark Zuckerberg, care a fondat rețeaua socială la începutul secolului XXI, iar mai tîrziu corporația Facebook care deține rețeaua socială (care și-a recent schimbat, ca și rețeaua socială, denumirea în Meta), în 2012 a plasat acțiunile corporației la o bursă din SUA printr-o ofertă publică inițială (IPO). Din vînzarea unei părți din pachetul de control al Facebook la bursă în cadrul plasării, Zuckerberg a cîștigat 2,3 miliarde de dolari, iar în 2013 Zuckerberg a anunțat că își stabilește un salariu de 1 dolar pe an, renunțînd la bonusuri, pentru ca corporația să investească cît mai mult în dezvoltare. Și el își poate permite acest lucru – căci de mai mulți ani patronul Facebook se numără printre cei mai bogați trei oameni de afaceri din SUA.

4.Jack Dorsey

Anul nașterii: 1976

Avere personală: 14 miliarde de dolari

Pentru ce este cunoscut: unul dintre fondatorii Twitter și fondatorul sistemului de plăți mobile Square

Jack Dorsey, care a fondat rețeaua de microblogging Twitter în 2006 împreună cu partenerii săi, a părăsit curînd compania pentru a se ocupa de proiecte personale, dar a revenit în funcția de director general al Twitter în 2015. El și-a marcat întoarcerea în companie printr-o decizie foarte neobișnuită – și-a stabilit un salariu de... nu, nu 1 dolar, așa cum au făcut alți cunoscuți oameni de afaceri, ci de 140 de cenți. Acești 140 de cenți trebuiau să simbolizeze numărul de caractere la care Twitter a limitat mărimea mesajului în microblog. În același timp, Dorsey deține o participație în capitalul Twitter și o participație în capitalul sistemului de plăți mobile Square. El face parte constant din top-100 cei mai bogați oameni de afaceri din Statele Unite și, mai recent, Dorsey a scos la licitație primul său tweet pe Twitter creat de el, pentru 2,9 milioane de dolari. Astfel, extravagantul director al Twitter, după cum putem vedea, nu duce lipsă de bani!

5. Elon Musk

Anul nașterii: 1971

Avere personală: 190,5 miliarde de dolari

Pentru ce este cunoscut: fondatorul și conducătorul corporației aerospațiale SpaceX, conducătorul Tesla Motors, prima companie din lume care a lansat producția în masă de mașini electrice

Conducătorul Tesla Motors, Elon Musk, care și-a redenumit recent funcția de director general în "Technoking" (rege al tehnologiei), din momentul în care a început să lucreze în această companie, și-a stabilit un salariu de 1 dolar pentru ca corporația să investească bani în dezvoltare. Cu toate acestea, el și-a întrebat recent abonații de pe Twitter dacă nu i-ar deranja dacă ar vinde 10% din participația sa la Tesla, care reprezintă 25% din capitalul companiei? Opinia abonaților a fost împărțită aproape în jumătate, deși majoritatea respondenților au fost de acord cu decizia lui Musk. În noiembrie 2021, în cîteva zile, Elon Musk și-a vîndut pachetul de acțiuni. În Statele Unite și în străinătate, această decizie a fost primită ambiguu. Fanii regelui tehnologiei i-au admirat deschiderea și respectul față de acționarii minoritari, însă acționarii minoritari au rămas nemulțumiți de scăderea capitalizării Tesla, care anterior era în continuă creștere.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?