X 
Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

«Zona amurgului». De ce în Moldova crește numărul transsexualilor?

16 sep. 2022,, 09:43 (reactualizat 19 sep. 2022,, 18:33)   Analitică
13493 0

În ultimii ani, în Moldova apar tot mai mulți bărbați care vor să devină femei, și femei care visează să devină «sexul puternic». Este vorba despre nepotrivirea identității de gen, sau transgender.

Transsexualii înșiși susțin că-s victima unei erori biologice, însă mulți specialiști au certitudinea, că un rol important în are educația greșită și propaganda transgender în spațiul informațional.

Instituțiile medicale înregistrează zeci de adresări ale persoanelor care ar dori să-și schimbe sexul. Curtea supremă de justiție (CSJ) recomandă judecătorilor să pronunțe decizii în favoarea transsexualilor, dacă au probleme din cauza legislației imperfecte.

Experții îndeamnă să fie respectată măsura la formarea noilor reglementări legale. În opinia specialiștilor, pentru profilaxia transsexualității trebuie să acordăm suficientă atenție educației corecte a copilului, să-l îngrădim de viața sexuală timpurie, să ne intereseze preferințele și relațiile lui cu semenii.

În plus, merită să luăm în considerare oportunitatea restricțiilor legislative privind propaganda transgender, dat fiind că în prezent acesta devine unul dintre trendurile impuse tineretului, un fel de «țicneală».


De cealaltă parte a curcubeului

Toate acestea nu țin de particularitățile vieții în Occident, ci de actualitatea moldovenească reală. Curtea supremă de justiție nu doar ia partea reclamanților în astfel de căi de atac, ci emite explicații pentru judecătorii care examinează cererile persoanelor de orientare homosexuală și a transsexualilor. În drumul spre integrarea în comunitatea internațională, deseori Moldova preia cu încredere nu tocmai cele mai bune lucruri din cele care ni se propun.

Unii comentatori menționează, că uneori se creează impresia că se intenționează transformarea republicii aflate la hotar cu UE într-o «zonă a amurgului» – așa numește teoria gender ținutul de la hotar, unde trăiesc travestiții și transsexualii. Cel puțin, cu efortul puterii legislative și judiciare, în Moldova se creează condiții mai mult ca confortabile pentru persoanele de orientare netradițională, transsexuali și alte persoane, al căror mod de trai este privit destul de ambiguu în multe țări dezvoltate.

Nu se cunoaște cu exactitate numărul transgenderilor din Moldova – nu există careva statistici cu privire la ei. Dar există diverse estimări, în funcție de locul și scopurile cercetărilor. Însă una e să fixezi cazurile de adresare pentru asistență medicală, și alta – să întrebi oamenii dacă și-ar dori să fie de sex opus.

Savanții cred, că în societate numărul celor care se simt reprezentanții altui sex oscilează de la 0,1 la cîteva procente. Date mai exacte nu există. Spre exemplu, chiar și cei de la Ministerul sănătății nu au putut stabili numărul operațiilor de schimbare a sexului, suportate de cetățenii moldoveni. Înregistrarea schimbării sexului deseori este inițiată după ce adresarea respectivă la Serviciul Stare Civilă este depusă împreună cu decizia unei instanțe din străinătate. Și instanțele naționale de judecată emit asemenea verdicte, în prezent o serie de dosare de acest fel așteaptă să fie examinate.

Transformarea în două etape

Transsexualitatea este o stare, în care persoana parcă simte că nu e în propriul corp, ea se resimte o persoană de sex opus. Această stare provoacă depresii profunde , care pot duce chiar la suicid. Starea supremă de transsexualitate este dorința de a schimba sexul, ceea ce poate fi făcut prin intervenție chirurgicală și consumul preparatelor hormonale.

Știința nu cunoaște cauzele exacte de ce omul poate fi «ne-prieten» cu propria identitate de gen. Psihologi de talie mondială înaintează teorii , care spun că motivul poate fi genetica, structura creierului, particularitățile lui funcționale și influența androgenilor ( hormoni sexuali masculini) în timpul dezvoltării intrauterine a fătului.

Dar să nu excludem nici cauzele sociale și psihologice existente. Cu cine se joacă copilul, care este anturajul lui, ce jucării are – totul influențează dezvoltarea micuțului. Spre exemplu, dacă băiețelul de mic copil se va juca cu păpușile surorii mai mari, va purta hainele ei și se va juca cu prietenele ei, el va începe a se complexa. Dacă asta nu va fi dezrădăcinat din timp, peste ani el va începe să se îndoiască de apartenența sa la sexul bărbătesc. Un astfel de băiat se va comporta și se va îmbrăca respectiv.

Contează și relațiile părinților, pedepsele la care copilul este supus adesea, informarea copilului ajuns la pubertate despre aceea cum trebuie să se comporte cu sexul opus și cu semenii lui.

Transsexualitatea este caracterizată de schimbările în comportamentul copilului. El începe să probeze hainele celor de sex opus, se comportă respectiv, preferă să fie numit cu alt nume, nu cu cel pe care i l-au dat părinții. Deseori părinții neagă problema copilului lor și încep să manifeste agresivitate în raport cu el. În rezultat copilul se închide în sine, începe să se urască, dezvoltă probleme psihologice foarte grave. În perioada pubertății acești copii încep să-și urască caracterelor sexuale secundare, care apar.

Caracteristice pot fi așa simptome, ca schimbarea frecventă a dispoziției, sentimentul de inferioritate, dorința de a schimba sexul, refuzul de a apărea în public, pentru a nu suporta senzația unui disconfort și mai mare. La cei de sex masculin apare dorința de a folosi cosmetice, iar la persoanele de sex feminin – de a se bărbieri, apare variabilitatea în timpul urinării fiziologice: femeilor nu le place că o fac pe șezute, bărbaților – că o fac în picioare.

Înainte de 1 ianuarie, 2022 era în vigoare Clasificarea internațională a bolilor, în care transsexualitatea avea propriul cod – F64.0. Organizația mondială a sănătății , în noua redacție a documentului, a trecut starea de «transgen» din compartimentul consacrat tulburărilor psihice în categoria celor care țin de sănătatea sexuală.

Dacă omul decide să-și schimbe sexul, este convocată o comisie medico-psihiatrică specială, care efectuează studii, discuții, expertize și confirmă sau infirmă diagnoza. Dacă rezultatul este pozitiv, se face operația de schimbare a sexului și tratamentul hormonal. Dacă nu, persoana este supusă unor cercetări suplimentare, diagnosticării diferențiate privind schizofrenia și alte boli asemănătoare.

Procedura de schimbare a sexului presupune administrarea de durată a preparatelor hormonale, modificarea chirurgicală a organelor genitale și la dorință – corecția cosmetică a feței și corpului, precum și înlocuirea tuturor actelor. După care transsexualul trebuie să se adapteze noii sale calități – să învețe a merge, a vorbi, a se îmbrăca și a se comporta ca reprezentant al sexului opus, să suporte o procedură complexă și de durată de adaptare psihologică.

Specialiștii menționează: viața arată, că după schimbarea sexului transsexualii nu devin mai fericiți. Deseori, peste un timp, ei încearcă să-și întoarcă sexul dat de natură. Însă așa ceva este imposibil. Ceea ce provoacă acestor persoane un nou val de depresii și incapacitatea de a-și construi viața personală.

Conform statisticilor, cei care decid să-și schimbe sexul o fac cam la 30 de ani. Chiar și atunci oamenii nu înțeleg definitiv toate consecințele «reîncarnării». Persoana care și-a schimbat sexul se confruntă cu probleme post-operatorii. Reducerea imunității, procesele inflamatorii, respingerea țesuturilor din care au fost făcute «noile» organe genitale. După operație, bărbații încep să sufere de boli tipic feminine, femeile – de cele masculine. Dozele enorme de hormoni , care trebuie băute de multe ori pe zi pe parcursul întregii vieți, atacă ficatul, rinichii, sistemul digestiv.

Distrugerea familiei este încă o urmare a schimbării sexului. După ce și-a schimbat sexul, persoana care este părintele unui copil își pierde statutul de tată sau mamă, dar nu obține statutul invers (respectiv, de mamă sau tată) . Căsătoria încetează: conform Codului familiei din RM, din punct de vedere juridic căsătoria este nulă.

Prin decizia instanței

Transsexualii moldoveni întotdeauna au avut problema actelor, pe care încercau să o rezolve în instanța de judecată. Dar era imposibil să treacă peste toate dificultățile apărute. Serviciile stării civile le refuzau solicitanților și nu modificau actele lor.

O vreme, nici practica judiciară nu era în folosul transsexualilor. După ce numărul adresărilor de acest fel a crescut, CSJ a emis explicații pentru corpul judecătoresc – cum să procedeze la examinarea cererilor de acest fel. Judecătorilor li se recomandă să răspundă dorinței persoanelor transgender și să permită reînregistrarea actelor acestora.

CSJ constată că instanțele moldovenești tot mai des înregistrează cereri care țin de schimbarea sexului în actele de stare civilă. «Deoarece aceste solicitări reprezintă o nouă categorie de dosare, și că legislația în acest domeniu încă nu a fost perfectată, Curtea supremă de justiție a elaborat un șir de recomandări pentru a crea o practică judiciară unificată și temeinică. Dreptul de a schimba sexul și numele este parte a dreptului la inviolabilitatea vieții private. Persoanele de orientare sexuală netradițională și transsexualii trebuie să fie apărați de art. 8 al Convenției Europene pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, care garantează dreptul la viața privată și de familie», - se menționează în explicațiile CSJ.

În opinia CSJ, nu pot fi considerate neînsemnate stresul, izolarea și disconfortul psihic grav, suportat de transsexual din cauza discrepanței dintre statutul social obținut în urma operației chirurgicale, și cel dictat de regulile care nu permit recunoașterea schimbării sexului.

Poziția justiției înseamnă că cetățenii moldoveni, care și-au schimbat sexul, își pot schimba liber actele. Dacă se iscă un litigiu, prescripția instanței de judecată este să fie reînregistrat certificatul de naștere sau buletinul de identitate în baza diagnosticului «transsexualitate», pus în timpul examenului psihiatric.

Departamentul metodologie și examinare a dosarelor de la Serviciul stării civile explică, că pentru a modifica sexul în documente este necesară o decizie judecătorească: «Conform legii, asemenea amendamente se introduc la prezentarea documentului medical oficial, de forma stabilită, privind schimbarea sexului. Însă instituțiile medicale deseori eliberează documente arbitrare. În așa situații, numai instanțele de judecată pot permite schimbarea sexului în actele de identificare ».

Experții menționează, că vorbind despre transsexualitate, instanțele naționale de judecată oferă acestor persoane posibilități mai vaste ca cele prevăzute în alte țări, în care introducerea modificărilor privind schimbarea sexului se permite numai după intervenția chirurgicală și la expirarea perioadei de reabilitare. La noi însă există precedente, în care este permisă modificarea sexului în acte înainte de operație. În rezultat, persoana poate să nu ducă la capăt procedura, dar în acte deja să aibă un alt sex.

«Epidemia de trans-sminteală»

«Este evident, că dacă anterior în societate nu existau asemenea relații sau ele nu erau discutate, în prezent ele necesită o reglementare legală clară. Dar în toate e nevoie de măsură, - menționează unul dintre experții noștri. – Aceeași Lege privind asigurarea egalității unor categorii de populație din Moldova, către care se adresează, le asigură o protecție mai largă ca a majorității cetățenilor».

Ca profilactică a transsexualității, specialiștii recomandă educarea corectă a copilului, selectarea genurilor de activitate și jocurilor pentru el, explicarea corectă și discuții privind sexul opus. Minorul trebuie îngrădit de viața sexuală timpurie, trebuie să avem grijă cum se îmbracă copilul, ce predilecții are, care-s relațiile lui cu semenii.

Un medic invocă următorul caz. Un băiat de șase ani a declarat că vrea să devină fetiță. Părinții nu au urmat orbește noul trend și nu s-au grăbit să schimbe sexul copilului, dar au încercat să clarifice cauzele. S-a dovedit, că această dorință a băiatului a apărut după ce în familie s-a născut surioara lui – i se păruse, că părinții o iubesc mai mult ca pe el, deoarece ea este fetiță. Și deci dragostea și grija părinților poate fi recuperată, dacă el va deveni fetiță. În rezultatul muncii atente a psihologului și corecției relațiilor cu părinții, problema a putut fi soluționată. Dar în «societatea civilizată occidentală» există numeroase cazuri, în care nimeni nu caută cauza adevărată și se merge pe îndeplinirea dorințelor impulsive ale micuțului lipsit de experiență.

Unii experți mai cred că are sens să fie examinată oportunitatea restricțiilor legislative pentru propaganda transgender, care în prezent se transformă într-un trend impus tinerilor. În același timp legislatorii, medicii, mass-media ignorează această «sminteală». Dar această tematică atrage azi atenția societății în multe țări. Savanții menționează, că numai în marea Britanie în decurs de 10 ani numărul fetițelor care s-au declarat transgendere a crescut cu 4400%.

Acum doi ani, a produs mult zgomot cartea jurnalistei americane de la The Wall Street Journal, Abigail Schreier «Răul ireparabil: Cum moda transgender tentează fiicele noastre » (Irreversible Damage: The Transgender Craze Seducing Our Daughters). În prefață, Schreier invită la lecturarea acestei «cărți periculoase», dat fiind că în America «nu poți discuta deschis despre epidemia de trans-sminteală, care a cuprins adolescenții noștri și nu se mai oprește». Autoarea scrie despre gaura enormă în care ani în șir nimeresc sute și mii de copii, însă nimeni nu vrea să observe acest lucru. Această lucrare a fost numită una dintre cele mai bune cărți ale a.2020 în versiunea revistei The Economist, și a pretins la titlul de cartea anului în 2021, în opinia redacției The Times и Sunday Times.

Printre altele, Schreier a intervievat-o pe americana Lisa Littman, medicul care a efectuat un studiu și a ajuns la concluzia că cca 70% dintre adolescenții - trangenderi au făcut parte din grupul semenilor lor, în care cel puțin unul declara și el despre starea sa de transgender. În unele grupuri asemenea declarații au făcut majoritatea prietenilor. Manifestarea identității transgender era încurajată de prieteni și pe rețelele sociale.

Jurnalista studiază cauzele posibile ale faptului că deseori fetițele din familii liberale și progresiste doresc să devină băieți. Prima – rețelele sociale, în care copiii ajung să fie influențați de persoane necunoscute, fără ca părinții să cunoască acest lucru. A doua – sistemul educației, în care adulții care ar trebui să aibă capul pe umeri cedează în fața admonestărilor și amenințărilor apărătorilor drepturilor transgender. Ei uită de știință și de măsurile principale de protecție, și încep să creadă orbește în faptul că fiecare dintre noi își are propria identitate de gen, care poate coincide sau nu cu sexul nostru biologic.

Schreier menționează munca conștiincioasă a organizațiilor de părinți, care se pronunță ferm împotriva acestei ideologii, așa ca 4thWaveNow și Transgender Trend. Acestea-s acuzate de intoleranță și transfobie pentru faptul că își îndeplinesc datoria primordială și străveche de părinți, care îi apără pe copii de sine înșiși – sufletele imature ale copiilor.

«Să știți că părinții se simt devastați nu pentru că nu se pot împăca cu ideea că au fiul sau fiica transgenderi, căci majoritatea au vederi progresiste… de fapt, ei se simt devastați și indispuși pentru că simt nefericirea fiicelor, care cel mai probabil vor regreta sau deja regretă cele făcute. Căci părinții văd ce viață duc copiii lor », - spune Abigail Schreier. Și menționează, că la 15 ani și ea avea multe idei smintite și că o bucură faptul, că nimeni nu i-a oferit o asemenea alegere. Jurnalista subliniază, că e timpul ca societatea să manifeste responsabilitate.

Ion Munteanu

8
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?