X 
Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Sezonul comerțului cu amănuntul

16 ian. 2022,, 07:00   Analitică
4809 0

Pentru comercianții cu amănuntul anotimpul principal al anului este perioada dintre mijlocul lunii septembrie și finele lunii decembrie. Toate încep cu “vinerea neagră” și continuă cu lichidările de stoc din ajunul Crăciunului. Se face uz de toate instrumentele de marketing: promoții de genul “două la preț de una”), reduceri (uneori și de 90 %), programe de loialitate (spre exemplu, puncte bonus). Și nu în zadar!

În perioada acestui maraton comercial magazinele și piețele din internet fac cea mai mare parte a vînzărilor. În SUA, pe parcursul a șase săptămîni, se acumulează un sfert din cifra de afaceri anuală. Dar așa e peste ocean… Cum stau lucrurile în Republica Moldova? La această întrebare i-am rugat să răspundă pe experții Alpari.

Conform statisticii, Republica Moldova se înscrie în tendința mondială a comerțului de sărbători. Comercianții cu amănuntul utilizează întregul arsenal al instrumentelor de marketing, în așteptarea sărbătorii cumpărătorii vor să-și permită ceva mai multe. În rezultat, în noiembrie vînzările depășesc mult lunile precedente și în decembrie continuă să stabilească noi recorduri. De la an la an, este evidentă creșterea comerțului cu amănuntul. Nici pandemia nu poate stopa acest proces – la totalizarea anului 2020 a devenit clar că, comparativ cu aceiași perioadă a a.2019, ele au crescut cu cca 20 %.

Se deschid noi magazine de rețea, și chiar dacă majoritatea lor este amplasată la Chișinău, tendința este caracteristică pentru întreaga țară. Curios lucru, locuitorii republicii nu renunță nici la piețe, care de facto au și fondat retailul. Acestea, conform statisticilor, continuă să fie cele mai populare locuri pentru cumpărături, urmate fiind de centrele comerciale mari.


În campanii, consumatorii cumpără în fond vestimentație, electronice, încălțăminte, produse de parfumerie și cosmetică, tehnică și mărfuri pentru uz casnic. În perioada sărbătorilor acest ”coș de consum” este caracteristic pentru mai toate țările europene. Oamenii achiziționează mărfuri nu doar pentru sine, ci și pentru cadouri.

Digitalizarea totală a atins și retailul. Rețelele asimilează activ internetul și posibilitățile acestuia. Tot mai multe mărfuri se comercializează online, este tendința mondială. Dar în Moldova experții Alpari au observat o particularitate interesantă. Chiar și cei care preferă centrele comerciale, caută reduceri în internet. Consumatorii nu se mai lasă în nădejdea panourilor publicitare și a informațiilor din magazine – intră în Rețea și caută oferte avantajoase. Cifrele vorbesc de la sine – numărul celor care au folosit reducerile din internet ajunge la 50 %.

O cheltuială obligatorie spre finele anului devine masa de sărbătoare, și aici intră în joc comercianții de produse alimentare. Înainte de Anul Nou și Crăciun, supermarketurile nu numai că lansează promoții. Ele creează secții speciale de mărfuri tematice. În acest scop majoritatea magazinelor își reconstruiesc încăperile. În supermarketurile moderne sălile-transformatoare permit crearea peste noapte a unei secții consacrate apropiatelor festivități, în care poți găsi orice: de la ciocolată și vin spumant la decorațiuni de revelion și brazi artificiali. Evident, la toate aceste mărfuri se anunță reduceri, sau măcar careva promoții.


Pentru masa de sărbătoare moldovenii cheltuiesc aproape jumătate din bugetul familial mediu. Anul Nou și Crăciunul fac parte din sărbătorile tradiționale de familie și majoritatea le petrec acasă. Dar iată la cafenele, de sărbători, moldovenii merg rareori, cheltuielile pentru vizitarea localurilor nu ating nici 2 % din bugetul familiei.

În ajunul sărbătorilor comerțul cu amănuntul bate din toate tunurile – uneori, în supermarketuri și magazinele-internet reducerile ajung la 90 %. Asta chiar dacă există cheltuieli adiționale: pentru transportare, pentru încăperilor, pentru achitarea facturilor și deservirea serverelor, pentru salariile angajaților. Consumatorii se întreabă: cum de reușesc rețelele să scadă prețurile în așa măsură? Analiștii Alpari răspund: desigur, nimeni nu muncește în detrimentul propriu. Dar adaosul comercial la unele categorii de mărfuri este de 300 % și mai bine. Chiar și cu toate cheltuielile, în perioada campaniilor mărfurile deseori se comercializează mai că la prețul de cost al lor. Asta se face din două motive de bază: pentru a obține mijloacele circulante ”blocate” în marfă și pentru a elibera depozitele de rămășițele colecțiilor sezoniere.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?