Transnistria stiri: 1393
Eurovision stiri: 502

Sancțiuni anticoronavirus: îi vor scăpa ele pe moldoveni de datoriile la amenzi?

2 iun. 2020,, 21:01   Analitică
13742 6

Curtea Constituțională a Moldovei va examina solicitarea privind controlul reglementării juridice în timpul stării de urgență, inclusiv în raport cu aplicarea unor măsuri speciale și amenzi usturătoare populației și antreprenorilor. Solicitanții fac trimitere la lipsa de claritate și predictibilitate a acestor reguli, fapt care adesea se soldează cu nedreptăți, abuzuri și sancțiuni neîntemeiate.

Pe de o parte, mulți cetățeni susțin aplicarea amenzilor mari și menționează că este unicul lucru care în perioada pandemiei îi reținea pe cetățeni să încalce interdicțiile și restricțiile impuse, îi forța să stea acasă, să respecte regulile sanitar-epidemiologice și să nu-și riște sănătatea. Pe de altă parte – o mare parte a populației se pronunță împotriva amenzilor usturătoare anticoronavirus, găsindu-le prea mari și necorespunzătoare realităților economice din RM.

Listele celor amendați continuă să crească

În martie, Codul contravențiilor administrative a fost completat cu un articol, ce ține de nerespectarea măsurilor de profilaxie și combatere a bolilor epidemice. Amenzile pentru riscurile de sănătate publică variază între 22–25 mii lei pentru cetățeni și 50-75 mii lei – pentru persoanele juridice. Infractor este considerat oricine nu respectă instrucțiunile autorităților de prevenire a răspîndirii infecției cu coronavirus.

În cele două luni ale stării de urgență, oamenii legii au înregistrat cca 2,1 mii de încălcări ale normelor epidemiologice impuse pentru perioada pandemiei. În pofida restricțiilor, unii locuitori și agenți economici nu respectau regulile stabilite. Între 17 martie și 15 mai, ziua în care starea de urgență a fost ridicată, suma totală a amenzilor a constituit 42 mln. lei. În următoarele zile, poliția a continuat practica aplicării sancțiunilor, deși nu la fel de intensiv ca în perioada stării de urgență. La finele lunii mai, numărul proceselor verbale a trecut de 2,2 mii, iar suma totală a amenzilor a ajuns la 43 mln. lei. Majoritatea încălcărilor au fost comise de persoane fizice - mai bine de două mii, sancționați au fost și 71 agenți economici, 32 transportatori de pasageri și 26 preoți.


În a doua jumătate a lunii mai, în vizorul oamenilor legii nimereau, ca regulă, cetățenii simpli, au fost amendate și mai multe companii. Poliția previne, că va continua, cel puțin pe parcursul lunii iunie, să-i tragă la răspundere pe cei care încalcă regimul special. Între 15 mai și 30 iunie în Moldova este declarată stare de urgență în sănătate publică: a fost prelungită interdicția de aflare în locurile publice în grupuri mai mari de trei persoane, de folosite a terenurilor de joacă, acționează cerința de a purta măști de protecție în transportul public și încăperile închise, de a păstra distanța socială și de a respecta normele sanitar-igienice. Iar oamenii trecuți de 63 ani pot ieși din case numai în cazurile de strictă necesitate. Continuă măsurile zilnice de profilaxie în scopul prevenirii extinderii coronavirusului, cu implicarea a peste 9 mii de carabinieri, polițiști, salvatori și grăniceri.

De cele mai multe ori, amenzile se aplică pentru comerțul stradal neautorizat, aflarea în grupuri mai mari de trei persoane, nerespectarea cerințelor de utilizare a transportului public, încălcarea regulilor de autoizolare, a normelor sanitar-epidemiologice și a celor de purtare a mijloacelor individuale de protecție. În lista persoanelor juridice amendate, cel mai des figurează magazinele și unitățile comerciale de diferit profil, unitățile de alimentație publică care practică cateringul, companiile de transport. Au fost sancționați și proprietarii unui șir de frizerii și saloane de frumusețe, care au fost închise pe perioada stării de urgență, însă continuau să presteze servicii.

Printre cei sancționați există șoferi de troleibuze și conducerea piețelor din Bălți, care nu s-au conformat restricțiilor impuse de autoritățile centrale și au ieșit la muncă în unul dintre week-endurile din mai. Numai șoferii au fost sancționați cu cca 190 mii lei. Anterior, pentru încălcarea regulilor stării de urgență, și anume pentru depășirea numărului permis de persoane în salon și transportarea pasagerilor în picioare, au fost amendați mai mulți conducători de troleibuz de la regia transport electric Bălți – fiecare cu 22,5 mii lei. Întreprinderea municipală a contestat în instanță procesele verbale, pe motiv că oamenii nu reacționează la cererea șoferului și a carabinierilor și în troleibuze intră mai mulți pasageri, decît numărul scaunelor. În opinia regiei transport electric, nu șoferul, care nu poate părăsi cabina, trebuie să urmărească fluxul de pasageri, dar carabinierii sau taxatorii. Dat fiind faptul că taxatorii fuseseră temporar suspendați din serviciu, controlul asupra fluxului de pasageri era sarcina carabinierilor. Judecătoria Bălți a respins acțiunea și a considerat că polițiștii au acționat legal.

Potrivit apărătorilor legii, în jurul unor amenzi se fac multe speculații. Una dintre istoriile răsunătoare ține de amenda de 45 mii lei aplicată soților (22,5 mii pentru fiecare) care se plimbau în parc în timp ce aceasta era interzis. Pe rețelele sociale a apărut un video care relata despre faptul cum Evghenii și Arina Malinovschi împreună cu copilul de 4 ani au fost reținuți de poliție. Evghenii a invocat tratamentul dur: ”Am primit două lovituri, care m-au dat jos de pe picioare, apoi mi-au pus mîinile la spate”. În video se vede cum bărbatul se împotrivește, iar polițiștii îl iau de mîini și picioare pentru a-l băga în mașina de patrulă.

După ce MAI a plasat pe rețelele sociale propria versiune a incidentului, a devenit clar faptul că lucrurile au evoluat altfel. La început, polițiștii erau împăciuitori, nu intenționau să aplice amenzi, doar au prevenit cuplul că este interzisă aflarea în locurile publice de odihnă. Bărbatul a început să se certe și să se revolte, a refuzat să respecte cerințele legale. Drept rezultat, poliția a decis să-i aducă pe cei doi soți la secție pentru întocmirea procesului verbal. Ulterior, prima instanță și Curtea de Apel au respins cererile lor de chemare în judecată și au confirmat valabilitatea pedepselor aplicate.

Colaboratorii poliției amintesc și despre alte cazuri, inclusiv de cel al Ninei Șendrea din Tohatin, care în cadrul unui talk-show s-a plîns că a fost amendată cu 22,5 mii lei pentru că vindea pe acostament, în perioada stării de urgență, ceapa crescută în grădină. Potrivit lui Dorian Istrati, vice-pretor al sectorului Ciocana, ea a mai fost sancționată pentru comerțul ilegal, inclusiv în perioada pandemiei. S-a dovedit că în curtea casei din Tohatin ea nu cultivă nimic, cumpără marfa la piața angro și o re-comercializează în sectorul Ciocana, de obicei – banane și citrice. Între anii 2018 –2020, pe numele ei au fost întocmite cca 50 de procese verbale pentru comerțul neautorizat, achitate fiind doar patru dintre amenzile aplicate.

Pe pagina sa socială, Dorian Istrati a atras atenția la faptul că ”puțină lume discută despre pericolul la care au fost supuși cumpărătorii, se vorbește în special despre amenda aplicată femeii”. ”Vă îndemn să nu permitem oamenilor să încalce legea”, - s-a adresat el chișinăuienilor. Inspectoratul de poliție și pretura de sector au prevenit de mai multe ori femeia să nu facă comerț în locuri neautorizate și să folosească teritoriul special desemnat în acest scop, unde este permis comerțul în această perioadă a anului. Dar ea ignoră orice prevenire. Din spusele femeii, ea nu are de ales: comercializarea fructelor și legumelor este unica ei posibilitatea de a supraviețui, deoarece soțul ei a decedat, iar cei doi copii își au propriile familii.

”E firesc ca infractorii să fie nemulțumiți”

În spațiul public cu regularitate răsună opinii privind necesitatea anunțării unei amnistii a datoriilor la plata amenzilor formate după 15 martie 2020, cu declararea stării de urgență și impunerea noilor sancțiuni. Cu o astfel de inițiativă au ieșit unii experți și deputați din opoziție. Ei cred că au fost aplicate sancțiuni excesive, deseori cu încălcări și discriminări din partea poliției. Potrivit deputatului Andrian Candu, Pro Moldova susține măsurile luate pentru a disciplina cetățenii, dar se pronunță pentru aplicarea lor uniformă pentru toți. ”Amenzile de 25 mii și 75 mii de lei prezintă sume prea mari pentru cetățenii moldoveni, care se confruntă cu o criză economică nemaivăzută”, spune Candu.

Unii experți propun ca inițiativa privind amnistia să fie extinsă prin adoptarea legii privind restructurarea portofoliului de credite ale băncilor comerciale și organizațiilor micro-financiare, în scopul atenuării efectelor crizei pandemice pentru businessul mic și populație. Acum multă lume, care anterior luase credite mici pentru anumite cumpărături, a pierdut salariul și nu poate acoperi datoriile și procentele la ele, calculate cu regularitate. Dacă la nivelul statului nu vor fi luate măsuri, în scurt timp executorii judecătorești și colectorii vor avea mai mult de lucru.

Iar autoritățile fac trimitere la experiența altor țări. Spre exemplu, Rusia a adoptat în luna martie un pachet de legi, care include sancțiuni administrative pentru încălcarea carantinei - amenzi între 15 și 10 mln. ruble. Pentru cei care difuzează informații false despre coronavirus - amenzi între 300 mii și 5 mln. ruble, iar în caz de vătămare a sănătății ori cauzare a decesului, pedeapsa va fi de 3 – 5 ani de detenție. În Italia, suma amenzilor variază între 2 mii și 5 mii euro, în Spania – între 600 și 3 mii euro. Dar e de menționat, că în multe țări europene, în care nivelul de trai este net superior celui din Moldova, autoritățile au renunțat să aplice amenzi dure și majoritatea sancțiunilor variază în limitele unor sute de euro.

Deputatul PSRM, Vasile Bolea atrage atenția că persoana amendată, care nu este de acord cu sancțiunea aplicată, o poate contesta în instanța de judecată. Potrivit lui, scopul introducerii amenzilor dure nu este completarea bugetului, dar stimularea oamenilor să respecte regulile și restricțiile în perioada pandemiei Căci infractorul supune pericolului sănătatea și securitatea altor cetățeni, și astfel îi obligă pe oamenii legii să reacționeze. ”E firesc ca infractorii să fie nemulțumiți. O altă parte a societății, destul de numeroasă, crede că amenzile ar trebui înăsprite și mai mult, în această perioadă”, spune deputatul.

Între timp, președintele Igor Dodon nu admite ideea anulării amenzilor, deoarece controlul din partea oamenilor legii îi face pe moldoveni mai responsabili. ”Dacă toate amenzile vor fi anulate, la toamnă, cu al doilea val de coronavirus, cine credeți că va respecta regulile? Rog angajații organelor de drept să fie corecți în raport cu cetățenii și mă adresez cetățenilor care trebuie să știe că dacă vor încălca legea, vor fi pedepsiți”, a spus Dodon.

De bună seamă, mulți internauți susțin aplicarea amenzilor mari față de cei care nu respectă legea. Unii fac trimitere, pe rețelele sociale, la experiența proprie de comunicare cu oamenii legii și menționează că majoritatea polițiștilor acționau respectuos și profesionist. Se apropiau, întrebau despre motivele aflării în stradă, aminteau despre restricțiile noi. De Paștele Blajinilor polițiștii își făceau serviciul la porțile cimitirelor, dar nu au amendat pe nimeni. După ce, la 27 aprilie, autoritățile au permis plimbările în parcuri în grupuri nu mai mari de trei persoane, cu respectarea distanței sociale de minim un metru, tot nu au fost fixate incidente, iar amenzile erau înlocuite cu avertizări. În alte cazuri sancțiunile erau aplicate, ca regulă, în cazuri exclusive, de neconformare cerințelor poliției sau încălcare multiplă a regulilor impuse.

Unii comentatori cred că amenzile mari au fost unicul lucru care i-au făcut pe cetățeni să nu încalce restricțiile și interdicțiile impuse în perioada stării de urgență, și îi obliga să stea acasă și să nu-și riște sănătatea. În opinia lor, sancțiunile dure ale autorităților au fost componenta principală, datorită căreia s-a reușit evitarea unor consecințe mai grave, inclusiv a mortalității mai mari cauzate de coronavirus. Premierul Ion Chicu a menționat la o conferință de presă recentă, că deși medicina moldovenească se află într-o stare precară, la noi indicele mortalității este de 3,7% la 100 cazuri confirmate. De două ori mai puțin decît media mondială: indicele global este de 7%.

Autoritățile s-au rupt de realitate”

În același timp, comentatorii găsesc că e important ca legea să fie una pentru toți și aplicată nu doar față de cetățenii simpli, ci și față de demnitarii suspuși, care adesea încalcă interdicțiile. Și profită de o atitudine mai loială a poliției. Astfel, primărița de Mileștii Mici, Ialoveni, care în toiul stării de urgență a scos lumea la un subotnic, a fost amendată cu doar 300 lei. În același timp, Andrian Candu, Marina Tauber și alți parlamentari încalcă deschis regimul de autoizolare, după ce colegul lor din PDM, Eugeniu Nichiforciuc a fost diagnosticat cu COVID-19 și președinta parlamentului a dispus ca deputații să se autoizoleze. Mai mult, Marina Tauber a organizat un protest în fața președinției, la care au participat persoane trecute de 63 ani. Avem zeci de asemenea cazuri, în care acțiunile politicienilor și ale demnitarilor depășesc cadrul măsurilor de restricție, dar ori nu li se aplică sancțiuni, ori acestea se aplică foarte selectiv.

Experții menționează că majoritatea populației se pronunță contra sancțiunilor anticoronavirus, găsindu-le excesive și rupte de realitățile economice din RM. În perioada stării de urgență, asociația Dreptul la dreptate a organizat la Chișinău un flash mob, la care participanții au cerut anularea tuturor amenzilor aplicare în această perioadă. Unii cetățeni, cărora le-au fost aplicate sancțiuni, au protestat în fața clădirilor sectoarelor de poliție și a preturilor, și-au exprimat revolta pe rețelele sociale. Imediat după ridicarea stării de urgență, în pofida interdicției pentru manifestări în masă, în centrul Chișinăului s-a desfășurat protestul Consiliului național al veteranilor. Acțiunea s-a repetat în weekend-ul trecut. Participanții și-au exprimat indignarea pentru amenzile mari din timpul pandemiei, care depășesc mult nivelul veniturilor majorității populației.

În opinia lui Valeriu Ostalep, directorul Institutului de studii diplomatice, politice și probleme de securitate, amenzile pentru încălcarea normelor de carantină nu au avut efect și nu au influențat combaterea coronavirusului. El crede că amenzile aplicate, care se ridică la zeci de milioane de lei, constituie o formă supremă de ticăloșie a autorităților față de oameni. ”Cel mai absurd este faptul că în timp ce unii primesc amenzi, alții încalcă liniștit restricțiile impuse”, spune Ostalep.

Expertul economic Victor Ciobanu subliniază că toate amenzile trebuie să fie adecvate și pe puterile populației, ca în Franța, spre exemplu, unde ele constituie 135 euro. În opinia sa, în Moldova au fost stabilite sancțiuni atît de înalte ”pentru a speria oamenii”. El este convins că suma de 1000 lei ar fi fost suficientă, iar pentru o încălcare repetată – 2000 lei. Ciobanu atrage atenție la lipsa clarității în dispoziția autorităților – cine, pentru ce și în ce sumă poate fi amendat, de aceea majoritatea absolută a cetățenilor sancționați pentru diverse încălcări au de achitat sume exorbitante de 22,5 mii lei, pe care instanțele de judecată le aprobă fără a se mai complica să le analizeze.

Ex-deputatul Chiril Lucinschi crede că la stabilirea mărimii amenzilor pentru nerespectarea restricțiilor, autoritățile s-au rupt de realitate. În opinia sa, este incorect, și în condițiile pandemiei cetățenii și agenții economici au impresia că amenzile devin o nouă sursă de venit pentru bugetul de stat. ”În țările civilizate banii se repartizează, la noi s-a mers pe contrasens – să ia tot ce i-a mai rămas cuiva, pentru a completa bugetul”, spune Lucinschi.

Degrabă noutățile legislative vor ajunge pe agenda Curții Constituționale. Cel puțin, deputații din opoziție, care reprezintă concomitent mai multe forțe politice, au adresat CC cererea de a tălmăci Constituția în problema introducerii stării de urgență. În opinia lor, la reglementarea relațiilor de drept ce țin de măsuri excepționale, de multe ori lipsește claritatea, ceea ce afectează și cetățenii, și reprezentanții businessului. Se mai susține că în perioada stării de urgență au avut loc prea multe abuzuri din partea organelor de drept, au fost aplicate amenzi nefondate.

Experții nu exclud că tălmăcirea dată de Curte ar putea duce la anularea amenzilor aplicate cetățenilor și întreprinderilor pentru încălcarea măsurilor restrictive. Mai ales că o situație analogă s-a creat în România vecină, unde la începutul lunii mai CC a declarat neconstituțională decizia de a introduce amenzi enorme pentru încălcarea măsurilor impuse de autorități și a condițiilor de ieșire din casă în perioada regimului de urgență. Decizia a fost luată la cererea avocatului poporului, care a făcut trimitere la lipsa clarității și predictibilității acestor reguli. Despre lucruri similare vorbesc și autorii adresării la Curtea Constituțională din Moldova.

Victor Suruji

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?