Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Putem oare evada din Rețeaua universală?

25 ian. 2020,, 12:01   Analitică
6968 0

În ultima duminică a lunii ianuarie este marcată Ziua Internațională fără internet. În această zi mii de oameni în lumea întreagă renunță benevol la utilizarea internetului, pentru a reveni la realitate și a savura o gură de viață reală. În anul curent, această ziua va fi pe 26 ianuarie, adică mîine. Ești gata să te deconectezi de la rețea măcar pentru o zi și să marchezi ziua independenței de internet?

Transformarea virtuală

Cu cîțiva ani în urmă, postul britanic Channel 5 a difuzat un reality show ”In Solitary” (În singurătate). Cinci voluntari au acceptat să fie izolați de lumea înconjurătoare într-o cameră solitară, confortabilă. Nu era vorba despre o tortură, le-au fost puse la dispoziție paturi moi, comodități sanitare, alimentare suficientă pentru cinci zile. Cu o singură condiție: singurătate deplină, faceți ce doriți, dar nu folosiți careva mijloace de comunicare moderne. Participanților li s-a permis să ia cu ei trei obiecte preferate, cu excepția gadgeturilor electronice. Prima victimă a experimentului a izbucnit în plîns și a apăsat butonul de alarmă deja peste 4 ore de la începutul experimentului. Din spusele fetei, la început s-a plictisit de moarte, căci nu avea cu ce se ocupa, apoi s-a panicat. A înțeles că nu mai poate sta în singurătate.

Un alt participant a stat singur primele 24 ore, după care a făcut o criză de nervi. Și ceilalți participanți au suportat transformări dramatice: accese de panică, depresii, grețuri, slăbiciuni… Cea mai originală abordare a avut-o participanta care luase cu ea un set de cariocă și un pachet de hîrtie. Și cinci zile în șir, cu întreruperi pentru somn și masă, a desenat. Practic, ea nu a fost stresată, comparativ cu alți participanți, deși a recunoscut că încercarea nu a fost una ușoară.

Despre ce vorbește acest experiment? Despre faptul că problema dependenței de internet este mai gravă decît pare la prima vedere. Iar salvarea este în creație. Sau, cel puțin, într-o pasiune adevărată.


De unde vine acest ”flashmob planetar”

Desigur, internetul este descoperirea cea mai importantă a ultimilor decenii, el ne ajută să cunoaștem multe lucruri noi, să învățăm, să muncim, să cumpărăm și să vindem imediat. E greu să enumerăm toate beneficiile pe care el ni le oferă.

Dar nimic în această lume nu posedă doar avantaje, cufundați în păienjenișul internetului noi pierdem legătura cu lumea reală. Dependența de internet, despre care demult vorbesc psihologii și sociologii, își extinde mereu sfera de acțiune. Ca manifestare a împotrivirii față de această dependență a apărut evenimentul numit Ziua Internațională fără internet.

Nu ar fi corect să o numim sărbătoare. I se potrivește mai bine definiția ”flashmob planetar”. Mai ales că ea nu are un statut oficial. Nu se cunosc mici măcar date exacte privind inițiatorii acestui eveniment. Dar utilizatorii versați fac trimitere la decizia ”Institutului Britanic de invenții sociale”, popular printre utilizatorii instituției, alții – la inițiativa proiectului non-comercial de rețea din Marea Britanie ”DoBe.org”.

În tot cazul, pentru prima dată evenimentele consacrate International Internet-Free Day (așa sună în engleză denumirea acțiunii) au avut loc anume în Anglia, în primii ani ai noului mileniu. În scurt timp, tradiția a prins rădăcini în toate țările lumii.

Scopul de bază al acțiunii este contracararea dependenței de internet. Iată de ce evenimentele care se desfășoară în această zi uimesc prin diversitatea lor, nu putem deci vorbi despre o tradiție unică. Caracteristica care le unește este renunțarea benevolă a tuturor participanților la utilizarea rețelei mondiale în această zi. Total și absolut.

”Băieți, priviți pe geam! – cheamă adepții acestui eveniment. – Atît de multe lucruri minunate în jurul nostru noi nu le observăm, pentru că azi pentru noi lumea virtuală are o importanță mult mai mare decît cea reală”.

Duminica ce vine comunicarea trebuie să fie doar personală, ochi în ochi. Cineva consacră această zi comunicării cu familia sau prietenii. Cineva merge la țară sau într-o excursie, la restaurant sau cinema, la teatru sau la un concert.

În anii din urmă, acțiunea este susținută de biblioteci, care invită doritorii să participe la activități educaționale gratuite. Treptat, și muzeele le urmează exemplul, își deschid expozițiile pentru vizite gratuite. Să sperăm că actualele tendințe vor perpetua.

Internetul, absurd și necruțător

În anul 1995, medicul american A.Goldberg a descris pentru prima dată dependența de internet ca pe o tulburare psihică. Și chiar dacă medicina oficială încă nu a recunoscut-o, cercetările specialiștilor vorbesc despre faptul, că în lume 6% dintre utilizatorii internetului suferă de această patologie. Problemele dependenței de internet au fost abordate în numeroase opere literare și spectacole teatrale.

Unde mai pui că internetul a generat numeroase fenomene negative noi, cu care anterior oamenii nu se confruntau. Să zicem, programele vătămătoare. Viruși, viermi și ”cai troiani” - toate aceste programe computerizate, care pot dăuna computerului și datelor pe care acesta le păstrează. Cu siguranță, toată lumea primește periodic diverse fișiere și video-uri, chipurile de la prietenii din rețelele sociale. După care scriu alarmați: ”Mi-au spart contul!”.

Dacă înainte oamenii aveau de suferit în urma unor escrocherii ordinare, acum acestora li s-au alăturat escrocheriile din internet, care, de cele mai multe ori, constau în furtul datelor de pe cardul de credit. Hackerii utilizează pe larg tehnica phishing – într-un e-mail fals este inclus un link, care duce, chipurile, spre un site popular, dar în realitate îl aduce pe utilizator pe un site pungășesc, care arată exact ca unul oficial. După ce conving utilizatorul că acesta se află pe un site oficial, hackerii încercă să-l convingă să introducă parole, numerele cardurilor, altă informație secretă, care ulterior poate fi folosită în dauna utilizatorului.

Și site-urile cu jocuri de noroc care, dacă te lași ”prins”, te pot lipsi de banii reali, nu numai virtuali?!

Internetul oferă un număr enorm de posibilități pentru studii și autoinstruire, dar există și multă informație care nu poate fi numită nici utilă, nici sigură. A apărut chiar o noțiune specială – ”fake news”, au fost chiar elaborate metode speciale de contracarare și instrucțiuni detaliate cum să deosebim informația veridică de un fake. Sfatul principal – să atragem atenție sursei de informare și să apreciem critic orice ”senzație” înainte de a începe să o comentăm.

Adesea oamenii își pierd timpul prețios cu șederea fără rost în internet, pe rețelele sociale, chiar dacă nu obțin informații utile, iar adesea chiar își irosesc timpul și emoțiile în certurile și înjurăturile din comentarii.

Ca rezultat – scăderea evidentă a culturii comunicării în comentariile de pe rețelele sociale. În special, dacă omul se ascunde în dosul unei porecle fictive. Aceasta dă senzația unei permisivități totale și a posibilității de a spune despre cineva sau ceva adevărate mizerii, insulte și calomnii. De aici impresia că lumea e plină de oameni răutăcioși, necruțători, capabili de dragul unei duzini de like-uri să murdărească o persoană necunoscută (ori o cunoștință virtuală). Asta în timp ce la o întrevedere personală cu acea persoană acești comentatori furioși nu i-ar spune nici jumătate din cele ce își permit să scrie pe rețelele de socializare.

De aceea trebuie să știm a ne opri, chiar dacă vrem să răspundem tăios la atacul cuiva, și să închidem pagina, părăsind rețeaua de socializare. Mai bine să ne telefonăm prietenii, să stabilim o ieșire împreună, să obținem o porție de emoții pozitive, să ne vizităm rudele în etate și să vedem cum li se luminează fețele de bucurie și recunoștință.

Nu mergeți, copii, singuri la plimbare pe net

Chiar dacă se spune că actuala generație de copii s-a născut cu gadgetul în mîini și de aceea este foarte avansată și chiar îi depășește pe părinți, copii fiind, ei oricum nu au experiență de viață. Și deci anume pe ei îi paște pericolul lumii virtuale și anume ei au nevoie de protecție din partea celor maturi.

Recent, mass-media a început să scrie despre faptul cum elevii din diferite țări își șantajează colegii și profesorii prin postarea pe net a unor video-uri compromițătoare cu ei. Pentru expedierea fotografiilor, a fișierelor video și audio, copiii folosesc poșta electronică și telefoanele mobile. Pentru a rezolva această problemă, oficialii din domeniul educației recomandă profesorilor să le confiște, pur și simplu, aparatele mobile pe durata lecției.

Din păcate, intimidarea online este un fenomen destul de comun azi. Conform unor cercetări recente, în SUA trei din patru adolescenți au fost intimidați în rețea. Și doar un copil din zece a povestit despre amenințările online părinților sau altor adulți.

În internet, criminalii stabilesc contacte cu copiii în chat-uri: prin schimb de mesaje, în formă electronică sau pe forumuri. Pentru a-și rezolva problemele, mulți adolescenți cer ajutor. Uneori, li se pare mai ușor să vorbească despre ele pe net, nu cu părinții sau persoanele apropiate. De aceasta profită răuvoitorii. Ei încearcă să ademenească copilul cu atenție, îngrijorare, atitudine cordială, chiar și cu cadouri, adesea cheltuind în acest scop mult timp, bani și energie. De regulă, ei cunosc bine noutățile muzicale și hobby-urile moderne ale copiilor. Ei ascultă problemele adolescenților și îi compătimesc. Dar treptat răuvoitorii introduc în convorbiri nuanțe de sexualitate sau afișează materiale cu conținut erotic, în încercarea de a slăbi interdicțiile morale care îi rețin pe tineri. După care încearcă să stabilească întîlnire cu tinerii prieteni…

Un alt pericol pentru tineri este distribuirea materialelor cu caracter suicidal (d.e. mișcarea ”Balena albastră”, prin care adolescenții erau aduși la sinucidere în mod intenționat).

Foarte populare printre adolescenți au devenit internet-jurnalele, tot ele – jurnale vii sau bloguri. Cele mai recente cercetări arată că astăzi anume adolescenții țin jumătate din jurnalele-web existente. Asta în timp ce doi din trei își dezvăluie vîrsta, trei din cinci – informația despre locul de trai și contactele, iar fiecare al cincilea divulgă numele său complet. Dar o așa dezvăluire a datelor personale este periculoasă! Adesea copiii creduli fără să vrea le oferă criminalilor indici, scriind despre cumpărăturile scumpe ale familiei, despre aceea că toți pleacă în concediu și nimeni nu este acasă. Spărgătorii de locuințe primesc, recunoscători, asemenea informații.

Tot mai des autori ai jurnalelor de pe net și ai blogurilor video devin copiii mici, de 5-7 anișori. Mass-media scrie că video-urile în care ei deschid cadouri, mănîncă, se plimbă, se joacă, acumulează numeroase vizualizări și astfel micuții adună milioane. Și copiii noștri cred că anume cu asemenea video-uri poți cîștiga mulți bani, nu prin obținerea unei specialități, nu prin tendința de a deveni un specialist calificat și cel mai bun profesionist. Iluzia banilor mari și ușori poate trauma grav psihicul fragil al copilului, îi poate da o imagine distorsionată a motivațiilor și a priorităților de viață.

Iată opinia deputatului Vladimir Odnostalco: ”Prevenirea dependenței de jocurile computerizate trebuie să fie una dintre sarcinile cele mai importante, prioritare, care stau în fața statului și a societății civile.

De un deceniu, în țara noastră este actuală problema dependenței de jocurile pe calculator, care pe bună dreptate este egalată cu dependența de droguri, dat fiind că simptomele sînt asemănătoare. În ambele cazuri vedem încercarea de "deconectare" de la realitate și de obținere a unei ”doze” emoționale pe cale artificială. Conform statisticilor, fiecare al cincilea caz de adresare la psihologul-pediatru ține anume de dependența de jocurile computerizate. Dependența infantilă de jocurile computerizate este periculoasă prin faptul că psihicul copiilor încă nu este format, iar jocurile computerizate pot deteriora sistemul nervos, ceea ce duce la apatie, depresie și foarte des – agresivitate. Mulți copii ajung la medicii specialiști deja fiind în stare de psihoză acută. De aceea eu am convingerea că anume în cazul preșcolarilor și a elevilor școlii primare trebuie să înceapă profilaxia dependenței de droguri și de jocurile de calculator, prin îmbinarea diverselor forme și metode de educare. Să nu uităm: e mai ușor să prevenim boala, decît să o tratăm!”.

Alternativa

E-mail-urile, mesajele pe skype, postările TV, mesageria, notificările postărilor, like-urile, comentarile pe rețelele sociale, actualizarea știrilor – toate acestea bombardează zilnic creierul omului în așa măsură, încît odată și odată bietul creier va exploda. De aceea, periodic, trebuie să-i dăm răgaz.

Ziua internațională fără internet este o ocazie perfectă să facem acest lucru.

După ce internetul a început să devină popular în multe țări, oamenii au început să-i caute o alternativă. În această zi au loc diverse activități educaționale. Activiștii vorbesc despre necesitatea comunicării vii a oamenilor, susțin ideea de a renunța la comunicarea virtuală.

Încă nu demult viața virtuală era pentru multă lume mai importantă decît cea reală, exista chiar și o regulă nescrisă: ”Dacă nu ești pe rețelele de socializare, nu ești nicăieri”. Orice eveniment, orice călătorie, orice ieșire la teatru/excursie/cafenea trebuia fixată și plasată în rețea. În prezent urmărim tendința inversă. Mulți tineri părăsesc rețelele sociale, și nu doar încetează să le mai citească și comenteze, dar își șterg conturile, căci preferă alte metode de comunicare.

”Nu se plictisesc cei care creează”

Noi.md a adresat diferitor oameni întrebarea dacă sît dispuși să trăiască o zi fără internet, iar dacă da – ce intenționează să facă. Iată ce răspunsuri am primit.

Irina Slavina, reporter РТР-Moldova:

În viața mea, ca și în viața oricărui contemporan, internetul ocupă suficient de mult timp. Să răsfoiești fluxul știrilor, să expediezi un mesaj prietenului, să găsești informațiile și contactele necesare - iată lista treburilor cotidiene. Am practicat "o zi fără internet?". Parțial. Spre exemplu, fiind la odihnă (mare, munte), nu am nevoie de rețea. Dacă pot trăi o zi fără rețelele sociale, știri și corespondența personală? Cred că da. Ce aș face? Aș face pași, aș merge pe la magazine, aș vizita locurile atractive, aș merge la karting, bowling, aș găsi alte distracții.

Andrei Orzul, reprezentant al sferei IT:

Sincer vorbind, nu știam că există o asemenea zi - Ziua Internațională fără internet. Dar eu oricum periodic fac acest lucru, dacă doresc. Munca mea ține nemijlocit de necesitatea de a fi online, și periodic trebuie să te descarci cumva, altfel nu rezistă psihicul. Pot petrece o zi fără internet? Liber! În zilele de odihnă noi cu prietenii mergem în călătorii – o luăm la pas prin localitățile meleagului nostru, ori mergem la munte, unde poți vedea așa frumuseți, că uiți de toate pe lume. Să cutreieri munții toată ziua, seara să instalezi un cort, să aprinzi un rug, să gătești o cină – ce fel de internet îți mai trebuie?!)))

Natalia Cracovscaia, coafeză:

De fapt, din cauza jobului meu, eu și așa nu stau pe net – ziua întreagă stau lîngă fotoliului de frezat, iar seara vreau să stau mai mult cu copilul. Și așa – zi de zi. Duminică dimineața, ca regulă, - treburile casnice (curățenie, spălatul rufelor, gătitul, mersul la piață etc.), apoi cu prietenele ne organizăm o zi - SPA: diverse proceduri utile și plăcute, odihnă, comunicare…Așa că fără internet pot trăi liniștit!

Vadim Palamarciuc, membru al Uniunii artiștilor plastici din Moldova, conferențiar la Centrul terapie prin artă:

Și duminica, și oricare altă zi, pot să o trăiesc fără a include calculatorul, absolut fără a fi stresat cumva. Dacă timpul este frumos, de cele mai multe ori merg să pictez în aer liber, ori la țară, pe malul Nistrului, - acolo este minunat să creezi peisaje sau nature morte. Iar dacă timpul nu este favorabil, lucrez în atelier, ascult muzică. Vizitez cu plăcere expozițiile colegilor, nu ratez noile expoziții din muzeele chișinăuiene. Și discipolilor mei, plus la meserie, le insuflu același lucru: nu te vei plictisi niciodată, dacă vei fi ocupa cu creația.

P.S. Spre final – o anecdotă. O doamnă îi povestește prietenei: ”Am vrut să divorțez, dar pe neașteptate ne-au deconectat internetul și am descoperit că soțul meu este un om foarte interesant!”. Așa că și tu, deconectat fiind de internet, poți descoperi că ai în preajmă mulți oameni interesanți. Și că tu însuți ești o personalitate interesantă, de excepție.

Svetlana Derevscicova

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?