Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

PDM: I'll be back

11 sep. 2019,, 18:02   Analitică
8333 4

Recent a avut loc congresul al IX-lea extraordinar al Partidului Democrat, care a fost transferat în această vară pentru luna septembrie.

Un rezumat al acestuia: PDM este în continuare o formațiune ”plahotniuchistă”. Practic, în noile organe de conducere ale partidului și-au păstrat pozițiile toți reprezentanții ”echipei lui Plahotniuc”, iar noul președinte al formațiunii este tovarășul de luptă al ”coordonatorului executiv” – ex-premierul Pavel Filip.

PDM-ul resetat vrea să se revanșeze, preconizează să revină la putere și să conducă ”mișcarea de rezistență”. În declarația adoptată la congres se spune, că Partidul Democrat este azi ”unica forță politică de opoziție, capabilă să oprească atacul direct al guvernanților asupra suveranității statului și securității regionale”, așa că democrații cheamă toți cetățenii ”care cred în valorile Republicii Moldova și idealurile europene să fie solidari cu PD pentru a se opune încercărilor guvernului de a uzurpa viitorul generațiilor ulterioare”.

Congresul “neînvinșilor”

Altădată și PLDM, și PDM s-au aflat la guvernare. Și s-au pomenit în situații similare.


În 2015, cu efortul democraților, președintele PLDM, Vlad Filat, a fost lipsit de mandatul de deputat și arestat pentru suspiciuni de delapidare a fondurilor din sistemul financiar-bancar. Peste două săptămîni după aceasta a fost demis guvernul liberal-democratului Valeriu Streleț. Coaliția PLDM-PDM-PL s-a destrămat, PLDM a fost eliminat de la putere și a trecut în opoziție.

Și Partidul Democrat se află azi în opoziție: fostul lui lider Vladimir Plahotniuc a fugit din Moldova, autoritățile, care îl învinuiesc de uzurparea puterii și de crime la scară largă, promit să-l anunțe în căutare internațională, să-l aducă în țară și să-l pedepsească în conformitate cu legea.

Aici asemănările sorții politice a fostelor partide de la guvernare iau sfîrșit. După plecarea de la putere, PLDM s-a risipit aidoma unui castel de nisip. În iunie 2016, PLDM a convocat congresul VII ”de criză” – în mediul experților se vorbea atunci că formațiunea abia de mai numără un sfert din membrii de altă dată. Dacă ținem cont de faptul, că în anii cei mai buni PLDM număra peste 40 mii membri, la congresul VII rămăseseră ceva mai mult de 10-12 mii, și exodul continua.

În pofida îndepărtării de la putere, PD este în continuare lider la capitolul efectivul formațiunilor politice moldovenești, depășind mult partidele coaliției de guvernare luate la un loc. Unica pierdere semnificativă a PDM-ului poate fi considerat exodul celor 11 primari din raionul Dondușeni, care constituie 50% din numărul total al primarilor din unitatea teritorial-administrativă în cauză.

Dacă reieșim din raportul financiar al PD, prezentat CEC la 29 august, azi PDM numără 50 256 de membri în cele 46 filiale din țară (anul trecut - 54 192 membri). Pentru comparație: Partidul Socialiștilor, conform raportului financiar, numără la moment 14 447 membri (44 filiale în țară), partidul “Platforma Demnitate și Adevăr” (Platforma DA) – 14 mii persoane (la rubrica “filiale” raportul indică “0”), iar partidul “Acțiune și Solidaritate” (PAS) – doar 8 137 membri (21 filiale în țară).

În opinia analistului politic Igor Boțan, o astfel de stabilitate politică a Partidului democrat, chiar dacă el a pierdut puterea, este urmare a unui șir de cauze.

“Prima – în clipa în care PLDM pierduse puterea, deputații și membrii lui aveau o momeală – să adere la PDM. Ne amintim bine cum în parlamentul precedent mai mulți deputați PLDM au trecut în fracțiunea PD. Acum o asemenea momeală nu există. În iulie, după demersul celor 11 primari din Dondușeni, care au părăsit PD-ul și au dorit să adere la coaliția PSRM - ACUM, președintele Igor Dodon a spus clar și răspicat: această tactică nu va fi acceptată – noua putere nu-i va primi pe transfugi, partidele din coaliție au ajuns la această înțelegere.

Nici alte formațiuni politice nu-i așteaptă pe transfugi. Spre exemplu, Mark Tcaciuc care creează acum un nou partid politic, a declarat că primește numeroase adresări din partea membrilor PD cu rugămintea să adere la “Congresul civic”, la care el răspunde: “Mulțumesc. Nu e nevoie!”. În fond, democrații care vor să-și părăsească partidul, nu au unde merge. Acest fapt îi face să se consolideze. Unde mai pui că PDM dispune de resurse, inclusiv financiare, și ar fi o prostie să renunți la ele. Iată de ce Partidul Democrat este nevoit să manevreze. Vedem cu toții eforturile lui Diacov de a devia de la așa-zisa ”a patra cale”, declarată de Plahotniuc, și a readuce partidul pe ”calea medie”, pentru a păstra echilibrul dintre dreapta și stînga”, menționează Igor Boțan.

O altă diferență dintre PLDM și PDM, la pierderea puterii, este disimilitudinea conjuncturii politice. PLDM a fost înlăturat de la putere într-un moment foarte prost – în perioada resetării rapide a dreptei politice. În acea vreme pe acest segment al politicii moldovenești se succedau actorii politici, apăreau partide noi (Platforma DA a lui Andrei Năstase și PAS al Maiei Sandu), care căpătaseră o popularitate enormă pe valul protestelor antioligarhice și antiguvernamentale. Iar din PLDM, cu eforturile PD-ului, s-au separat așa zișii ”europeni populari” ai lui Iurie Leancă. Pe atunci Partidul Popular European încă nu era perceput ca aliat al lui Plahotniuc și acumula în sondaje 8,4-8,9%.

PD-ul a beneficiat, după pierderea puterii, de condiții mai ”cruțătoare” pentru resetare. PDM nu are adversari politici reali, capabili să formeze o opoziție pentru coaliția PSRM – blocul ACUM, așa că el apriori este principala forță de opoziție în țară. Deocamdată, formațiunea nu este amenințată nici de scindare, deși a existat posibilitatea ca din fracțiunea parlamentară a PDM să plece 8-9 deputați, din cauza scandalului din jurul lui Pavel Filip. Dar, cum a anunțat recent un post TV, criza a fost depășită, echilibrul în fracțiune restabilit, “există certitudinea că fracțiunea PD va fi unită”.

O altă cauză care a provocat exodul masiv al membrilor PLDM, scindarea lui și transformarea într-o formațiune ”de sortul doi”, a fost presiunea democraților și deschiderea dosarelor penale pe numele mai multor conducători și activiști PLDM. Coaliția PSRM – blocul ACUM nu a recurs la represalii, deși experții spun că dacă noua putere ar fi pedepsit din start conducerea PDM, favoriții și acoliții lui, azi din PDM ar fi rămas cam tot ceea ce a rămas din PLDM-ul lui Vlad Filat.

Așadar, congresul al VII-lea “de criză” al PLDM, în anul 2016 (la care noua conducere a partidului a anunțat depășirea crizei și intenția de a reda formațiunii ponderea politică de altădată) a fost numit de politologi “funebru”, iar după cel de-al IX-lea congres al Partidului democrat care a avut loc recent, comunitatea experților nu se grăbește să îngroape PDM-ul. Din contra, unii comentatori cred că democrații încolțiți (pe fundalul refuzului altor formațiuni politice de a primi membrii PDM) se pot revanșa, mai ales că însăși coaliția aflată la guvernare, cu “deoligarhizarea lentă”, scumpirile continue și lipsa evidentă a unor succese, contribuie la posibilitatea unei asemenea evoluări a evenimentelor.

Managerul de criză al PDM

Experții spun că, în prezent, în PDM există trei grupări rivale – fracțiunea “cumpătată” a lui Pavel Filip, susținută de fondatorul partidului Dumitru Diacov, fracțiunea lui Andrian Candu, apropiată ex-liderului Vladimir Plahotmiuc, și fracțiunea celor care au venit la democrați în perioada aflării lor la putere.

Unii analiști indică asupra prezenței unei fracțiuni care încă nu s-a afirmat, condusă de fostul vicepreședinte al PDM. Acestea sînt persoane pentru care Pavel Filip este inacceptabil ca lider al partidului, dar care, însă, nu au suficiente resurse pentru a conduce partidul.

În vară democrații pe neașteptate au decis să convoace congresul extraordinar, anunțat pentru 27 iulie, în luna septembrie - în comunitatea experților se vorbea atunci despre niște divergențe serioase (la acel moment) în interiorul PD, inclusiv în jurul candidaturii noului președinte al PDM. Se zvonea despre un conflict între Dumitru Diacov și Andrian Candu, între Pavel Filip și Andrian Candu, între Pavel Filip și Vladimir Cebotari. În emisia unui post TV, președintele de onoare Dumitru Diacov a spus atunci că în funcția de președinte PD ar putea fi aleasă o persoană total nouă.

Dar minuni nu a fost dat să se întîmple. Noul lider al formațiunii politice a devenit reprezentantul echipei precedente – fostul prim-ministru Pavel Filip. lexandru Jizdan, ex-ministrul MAI, a fost ales în funcția de secretar general al PDM, iar ”greii” echipei plahotniuchiste, Andrian Candu, Vladimir Cebotari, Monica Babuc și alții, au rămas în componența consiliului politic al partidului. Adică, în cadrul congresului, anunțata ”curățare” a partidului, așa și nu a avut loc.

Totuși, de la tribuna congresului ex-spicherul Andrian Candu, tot el fost vicepreședinte al partidului, a declarat ”o nouă eră” în istoria PDM. El a spus că “democrații au încheiat un capitol din viața și activitate alor, acum întorc foaia și încep să scrie un nou capitol al istoriei”. Noului ”capitol” va fi condus de Pavel Filip, numit deja ”managerul de criză” al Partidului Democrat.

Cu această afirmație nu este de acord politologul Viorel Cibotaru, care a devenit ”managerul de criză” al PLDM în perioada congresului al VII-lea ”funebru”, din anul 2016 .

“Pe atunci eu chiar am fost managerul de criză al Partidului Liberal-Democrat, însă eu eram o persoană dintr-o parte, care nu avea nimic comun cu PLDM. Atunci, în 2016, eu am devenit parte a deciziei luate într-o perioadă complicată pentru partid. Iar Pavel Filip pentru PDM nu este o parte a deciziei, el este parte a problemelor, deoarece reprezintă echipa precedentă, plahotniuchistă, care a și adus PD-ul la starea de azi.

Dacă cei din PD chiar și-ar dori resetarea politică și restabilirea reputației, după congresul extraordinar conducerea partidului ar arăta cu totul altfel. Din ea ar face parte cu totul alți oameni – noi sau cu reputația nepătată. Și congresul IX s-ar fi desfășurat într-o altă cheie. Ar fi avut loc “auto-curățarea” – prin analogie cu congresul XX al PCUS, cunoscut pentru condamnarea cultului personalității. Și noi ce am auzit la congres? Că conducerea precedentă a partidului în frunte cu Vladimir Plahotniuc poartă vina pentru starea în care a ajuns PDM și țara? Nu!

Noi am auzit de realizările și meritele Partidului Democrat, regretul că cu cel mai bun rezultat electoral din istoria partidului, PDM s-a pomenit în opoziție, că în partid nu s-a reacționat adecvat la campania de demonizare a lui, că PDM a pierdut războiul informațional, că era nevoie de mai multă comunicare cu oamenii și de răspunsuri la învinuirile aduse, că vinovați de toate se fac Sandu, Năstase, Dodon și partenerii occidentali, iar democrații doar au comis niște greșeli nesemnificative. Funcționarii de stat erau impuși cu forța să devină membri PDM, fiind amenințați cu demiterea sau pornirea unor dosare penale - asta înseamnă ”greșeli nesemnificative”? Așa că nici nu poate fi vorba despre o resetare și despre o nouă pagină în istoria PD. Partidul este aceeași formațiune plahotniuchistă, chiar dacă Plahotniuc se află departe de țară”, spune Viorel Cibotaru.

Revanșarzii și lichidatorii

Alocuțiunile și spiritul general de la congresul IX extraordinar demonstrează că democrații vor să se revanșeze. “E nevoie de voință și determinare, de multă muncă, căci noi avem profesioniști, pentru e redeveni un partid al poporului iubit și apreciat de cetățeni”, a declarat Pavel Filip, noul președinte al PDM.

Primul pas pe această cale vor fi alegerile locale din 20 octombrie. Victor Juc, directorul Institutului de cercetări juridice, politice și sociologice, a declarat într-un interviu pentru Sputnik-Moldova, că alegerile din 20 octombrie pot schimba realitatea politică. “Dacă democrații vor reuși să păstreze celulele de partid în teritoriu, ei vor avea posibilități bunicele să controleze jumătate din primării”, consideră el.

În opinia analistului politic Igor Boțan, și Vladimir Plahotniuc este dispus să se revanșeze. Expertul crede că acesta păstrează influența sa asupra PD prin metodele sale ”specifice”, de la distanță, iar în circumstanțe favorabile ar putea reveni în țară ”pentru a se revanșa”.

Spre a nu admite o așa evoluție a evenimentelor, mai mulți politicieni și experți au recomandat insistent coaliției PSRM – blocul ACUM să interzică sau să dizolve Partidul Democrat.

“PDM trebuie să se dizolve benevol, în caz contrar parlamentul trebuie să găsească argumente legale și constituționale pentru a-l declara în afara legii. După tot ce a fost cu acest partid, acest grup care a acumulat așa de multă ură în societate trebuie să dispară”, a declarat în iulie Ion Sturza, fost premier și unul dintre fondatorii PD. Un alt fondator al partidului, ex-ambasadorul RM la CE și ONU, Alexei Tulbure, a scris recent pe o rețea de socializare că Partidul Democrat trebuie exclus din politica moldovenească, dat fiind că a participat la uzurparea puterii pe parcursul mai multor ani. “Interzicerea activității PDM ar fi un act de echitate și ar închide unul dintre cele mai întunecate capitole din istoria Moldovei”, a menționat Alexei Tulbure.

Și Viorel Cibotaru, fost lider PLDM, insistă pe acțiuni ferme, însă nu pe cele de interzicere a PDM, ci pe “departidizare”, adică pe eliminarea controlului și influenței partidelor politice asupra instituțiilor statului.

“Cu o anumită sforțare, acest proces ar putea fi numit ”lustrație”, favoriții regimului urmează a fi demiși cu interdicția de a ocupa funcții sau posturi importante în stat pentru o anumită perioadă de timp. Nu înțeleg de ce coaliția PSRM - blocul ACUM încă nu a întreprins nimic în acest sens, căci azi este evident că reprezentanții puterii precedente continuă să dețină anumite funcții și sabotează, practic, actuala putere, provoacă în societate o percepere negativă a coaliției pentru inactivitatea acesteia”, menționează Viorel Cobotaru.

Fostul președinte al PLDM nu crede că PD-ul are șansa să se revanșeze, dar “să strice viața coaliției PSRM-ACUM ei pot – o fac și o vor face”.

“Democrații au bani, în teritorii unii primari și consilieri din partea PDM vor fi realeși. În instituțiile statului activează unii favoriți ai partidului, așa că un anumit sabotaj va continua. Dar nu cred că se vor revanșa, nici măcar pe fundalul dezamăgirii provocate de acțiunile coaliției PSRM-ACUM. Căci votul dat de alegători pentru PD nu este un vot dat lui Filip, Babuc sau Diacov – este același vot pentru Plahotniuc. Nu cred că cetățenii Moldovei pot fi masochiști în așa măsură”, este convins Viorel Cibotaru. .

Dar Igor Boțan din alte motive este contra dizolvării și interzicerii PD.“Asemenea măsuri cardinale pot fi luate doar la decizia instanței de judecată sau a Curții Constituționale. Cred că Vladimir Plahotniuc a prevăzut asta cînd a părăsit postul de președinte al partidului și a depus mandatul de deputat. Acum cei din PDM spun: da, recunoaștem că n-am observat, că în partid deciziile erau luate de o persoană-două, că era ignorată democrația internă, însă acum noi reformăm partidul, pentru a nu mai admite așa ceva. Ce li se poate reproșa? Unde mai pui că coaliția de la guvernare are nevoie de un PDM slăbit – pe post de opoziție, ca să aibă cu cine se confrunta. Fără opoziție, nu va exista tendința de a demonstra cuiva ceva. Cred că, în caz că democrații nu vor obține un rezultat bun în alegerile locale, asta doar va prelungi viața coaliției PSRM –ACUM, îi va mobiliza eforturile”, este convins Igor Boțan.

Xenia Florea

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?