Transnistria stiri: 1354
Eurovision stiri: 497

Îți vine să nu mai respiri

19 sep. 2019,, 18:51   Analitică
7361 2

Tema duhorii care sufocă capitala Moldovei în ultimele două luni îi preocupă pe toți: o discută utilizatorii segmentului moldovenesc al rețelelor sociale, funcționarii de la primăria Chișinău, miniștrii din guvern, deputații din comisia parlamentară de profil, chișinăuienii simpli – la locurile de muncă, odihnă și acasă.

O bunăstare aparentă

Inițial, nici specialiștii, nici autoritățile nu puteau numi cu exactitate cauza acestei miasme sufocante, care zilnic, odată cu încălzirea aerului, învăluia orașul și suburbiile lui. Iar după ce duhoarea a devenit insuportabilă, în primele zile de septembrie, problema a ajuns să fie discutată în cadrul ședinței de lucru a serviciilor municipale. Dar din spusele primarului interimar, Adrian Tolmaci, stația de epurare funcționează normal, de aceea sursa putorii trebuie căutată în altă parte.

În aceeași zi a fost format un grup de lucru cu participarea specialiștilor de la Apă-Canal Chișinău, angajaților primăriei și a consilierilor municipali. În scurt timp, serviciul relații cu publicul al primăriei a plasat pe site un comunicat de presă, în care se spunea că stația de epurare funcționează fără probleme. ”Instalațiile de tratare a apelor funcționează în regim normal. Avarii sau alte accidente, ce ar putea pune în pericol îndeplinirea acestei sarcini, nu au fost înregistrate. Procesul tehnologic de tratare a apelor reziduale este efectuat în conformitate cu standardele tehnice de exploatare a sistemelor de alimentare cu apă și canalizare în localități. La aceste concluzii a ajuns grupul de lucru”, menționa primăria.

Problema mirosului insuportabil a ajuns în vizorul conducerii Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, a Agenției pentru protecția mediului ambiant. Iuliana Cantaragiu, secretar de stat al Ministerului Agriculturii, a vizitat stația de epurare pentru a vedea totul cu ochii proprii și a discuta cu conducerea Apă-Canal Chișinău. Inspectorii agenției au luat probe ale apelor reziduale spre a le supune analizei de laborator. În scurt timp au fost făcute publice rezultatele, care au arătat că apele reziduale depășeau normele de substanțe poluante de zeci de ori.


”Conform rezultatelor analizelor de laborator, în proba nr.1 normele prezenței poluanților în apele uzate vărsate în bazinele acvatice erau depășite la următorii indici: CCO-Cr (nivelul poluării cu substanțe organice) – de 2,0 ori; N/NH 4 (amoniu) - de 43,0 ori; fosfor comun – de 4,28 ori; detergenți – de 49,52 ori. De menționat că în aval apa din rîul Bîc este mai murdară decît în amonte la următorii indici: O2 - de 5,25 ori; CCO-Cr - de 2,68 ori; N/NH4+ - de 8,9 ori; MS – de 3,5 ori; detergenți - de 9,33 ori”, - se spune în comunicatul de presă al Agenției pentru protecția mediului.

Procuratura generală a pornit două cauze penale pe faptul poluării mediului și a deversării deșeurilor industriale în sistemul orășenesc de canalizare și apele rîului Bîc. În urma investigațiilor, oamenii legii urmează să stabilească cine se face vinovat de poluare și trebuie să achite amenda, ori să răspundă penal.

Pe măsură ce scandalul în jurul stației de epurare lua amploare, au apărut mai multe versiuni cu privire la sursa duhorii. Într-un final, și primăria, și Apă-Canal Chișinău au recunoscut că problema este a stației de epurare. Furnizorul de apă a sonorizat două versiuni ale mirosului urît din capitală: 1) rezultatul activității agenților economici care nu au un sistem adecvat de curățare a apelor uzate și de aceea le deversează în sistemul de canalizare și în r. Bîc; 2) tehnologia imperfectă de păstrare a nămolului, care sub influența căldurilor a început să se descompună. Dar prim-ministra Maia Sandu este sigură că mai există și o a treia cauză – faptul că pe parcursul mai multor ani, municipiul Chișinău nu are un primar general.

Versiunea nr.1: Deversarea deșeurilor industriale în sistemul orășenesc de canalizare

Printre posibilele cauze ale putorii, specialiștii de la Apă-Canal Chișinău indică faptul că agenții economici iresponsabili, care nu dispun de sisteme de epurare prealabilă, deversează apele uzate și deșeurile de producere cu o concentrație mare de substanțe proteice, folosite în industria alimentară (lactate, mezeluri, băuturi alcoolice, dulciuri etc.) și cu o concentrație mare de detergenți și fosfați, utilizați de spălătorii și în industria chimică.

”Aceste deversări au distrus practic 90-95% din bacteriile și microorganismele care prelucrează apele uzate la stația de epurare. Astfel, apele uzate ajunse la stația de epurare nu pot fi tratate corect, de aici - prima sursă a mirosului neplăcut”, explică Apă-Canal.

Despre problema agenților economici care nu doresc să instaleze la întreprinderile lor sisteme de epurare a apelor uzate s-a vorbit și cu 3-4 ani în urmă, în timp ce director АСС era Veronica Herța. Atunci orașul la fel se sufoca de putoare, a fost chiar pornită o cauză penală pe numele unui agent economic care producea băuturi alcoolice. Și de această dată compania în cauză a fost suspectată că ar deversa deșeurile industriale în sistemul de canalizare al capitalei. Bănuită a fost și o altă companie moldovenească, specializată în prelucrarea peștelui. Cei de la Apă-Canal Chișinău declară că în depunerile de nămol au fost găsite resturi de pește, care sub razele fierbinți ale soarelui evident că emană un miros dezgustător.

Inițial, critica în adresa agenților economici care deversează deșeurile industriale în sistemul orășenesc de canalizare a răsunat la conferința de presă a doctorului habilitat Ilie Trombițchi, director executiv al Asociației internaționale Eco-TIRAS. Ecologistul a menționat că tehnologia utilizării deșeurilor este complexă și costisitoare, de aceea mulți, inclusiv producătorii de băuturi alcoolice, preferă să achite o amendă oarecare, fără a instala un sistem de epurare, și noaptea deversează deșeurile în sistemul urban de canalizare.

”Și iată că ”oamenii mari” spun: la ce bun să ne deranjăm noi, dacă putem achita o amendă mizeră sau chiar să aruncăm în rîu deșeurile fără a fi pedepsiți, cu un simplu apel telefonic. Stația de epurare din Chișinău, așa cum este ea, se poate isprăvi eficient cu deșeurile orașului. Dar la acestea se adaugă deșeurile industriale, care ucid bacteriile ce curăță apa. Plus veșnica problemă a Moldovei în ultimele decenii – deficitul catastrofal de specialiști calificați. Plus corupția îngrozitoare și cumătrismul omniprezent – așa obținem niște rezultate cu miros foarte neplăcut”, a spus I. Trombițchi la conferința de presă.

Însă, în scurt timp, el și-a schimbat părerea despre producătorul de băuturi alcoolice, deoarece a vizitat personal întreprinderea și s-a convins că acolo există un sistem avansat de curățare prealabilă a apelor uzate.

”Pe 04.09.19 am fost la fabrica ”Z”, învinuită că ar polua r. Bîc și ar cauza duhoarea insuportabilă. Fabrica are un ciclu de producere închis, echipamente moderne de 2-4 ani. Borhotul (deșeuri la producerea alcoolului etilic), care tradițional este considerat sursă de poluare, este procesat imediat în aditivi alimentari proteici pentru hrana animalelor și exportat în Bulgaria, Turcia, Cipru și România. La fabrică se simte miros de fermentare. Nu pot împărtăși opinia poliției și a ministerului de profil privind vina acestei întreprinderi, susținută și de premierul Maia Sandu. Învinuiți doar dacă aveți dovezi serioase!”, a scris I.Trombițchi pe pagina sa socială. .

Și conducerea întreprinderii producătoare de băuturi alcoolice a declarat că ”împotriva ei a fost pornită o campanie murdară de dezinformare a opiniei publice, iar atenția chișinăuienilor este abătută de la problemele reale, care se rezolvă greu”.

”Este mult mai simplu să folosești ”resursele” și să învinuiești, fără a avea dovezi, o întreprindere funcțională, în loc să soluționezi problemele existente la stația de epurare… Noi tot la Chișinău locuim, mulți chiar ne-am născut în acest oraș. La întreprindere muncesc peste 200 de persoane, majoritatea, inclusiv conducătorii, locuiesc la Botanica și în alte sectoare care se sufocă de mirosul insuportabil. Și noi avem familii, copii, și pe noi ne deranjează problema în cauză și cerem ca autoritățile să o rezolve. Compania noastră investește real în producerea fără deșeuri, la noi deversările nocive sînt imposibile din punct de vedere tehnic, de aceea asemenea învinuiri sînt absurde. Pentru că înțelegem importanța ecologiei și implementăm în practică această filozofie, noi am construit un ciclu de producere închis, unic. Am invitat mass-media obiectivă, personalitățile publice și experții - toți cei care prin onestitate și sinceritate inspiră societății încredere, - să viziteze întreprinderea noastră pentru a cunoaște nemijlocit activitatea ei”, se spune în comunicatul de presă.

Și cea de-a doua întreprindere, care prelucrează pește, a negat acuzațiile Apă-Canal Chișinău privind resturile de pești conținute în deversările apelor uzate. În comentariul pentru ZdG, vice-directorul companiei, Veaceslav Grabazei, a menționat că acuzațiile nu au temei, deoarece nu există un act administrativ, care ar constata faptele expuse.

”Îndeplinim mereu toate cerințele. Procesul tehnologic ste respectat, colectăm lunar probe de apă din sistemul de canalizare. În peste 20 de ani de activitate nu am avut probleme. După ce în oraș a apărut putoarea, s-a început căutarea infractorilor. Poftim, veniți și verificați. Luați probe, vedeți, constatați. Nu e normal să aruncați doar vorbe goale”, a declarat Grabazei.

Lidia Cebam

(Va urma la 20.09.2019)

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?