X 
Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Imunitatea a fost ridicată. De la procuratură așteptăm continuarea

24 mar. 2021,, 19:49   Analitică
12079 0

Luni parlamentul a examinat solicitarea procurorului general Alexandru Stoianoglo privind ridicarea imunității pentru doi deputați din partidul ”Șor” – Denis Ulanov și Petru Jardan.

Drept motive a fost numită implicarea în jaful sistemului bancar și abuzul în serviciu la concesionarea Aeroportului internațional Chișinău. Astfel, la ziua de azi mai bine de jumătate - cinci din nouă - aleși ai poporului care fac parte din fracțiunea parlamentară a partidului ”Șor” au rămas fără imunitate parlamentară.

Experții menționează, că societatea demult așteaptă vizita procurorului general în parlament cu solicitarea de a-i lipsi pe deputați de imunitate în dosarele privind jaful bancar și concesionarea aeroportului. Și dacă unii văd în spatele acestei solicitări un show politic, un negoț, un șantaj sau o sacrificare, alții așteaptă justiția și tragerea la răspundere a persoanelor responsabile implicate în dosarele de rezonanță și delapidările masive.

Toată lumea însă exprimă speranța, că aceste evenimente vor avea și o continuare – nu doar arestul , perchezițiile și înaintarea învinuirii, dar și acțiuni reale ale procuraturii, care să ducă la pedepsirea persoanelor vinovate și repararea prejudiciului adus statului și societății.

De la Șor la Jardan


Imunitatea parlamentară este o normă legislativă, care asigură deputaților o imunitate parțială de urmărire penală și judiciară, precum și de arestări, rețineri, percheziții și orice alte măsuri forțate, care pot fi aplicate unui cetățean simplu aflat în aceeași situație. În prealabil, oamenii legii trebuie să ridice imunitatea deputatului. Anume în acest scop procurorul general se adresează parlamentului

Se consideră, că imunitatea reduce posibilitatea unor presiuni asupra deputatului, în scopul modificării votului acestuia de frica urmăririi din partea autorităților sau a persoanelor private. În același timp, există și opinia, că imunitatea contribuie la corupție și abuzuri din partea aleșilor poporului, anume de aceea în mod repetat au răsunat propuneri de a reexamina această normă.

La 19 martie procurorul general a cerut ridicarea imunității deputaților partidului ”Șor” Denis Ulanov și Petru Jardan. A doua zi, care era una de sîmbătă, comisia de drept, numiri și imunități s-a convocat într-o ședință extraordinară, și conform totalurilor ei a decis să propună parlamentului ridicarea imunității ambilor figuranți. Primul este suspectat de implicare în escrocheria bancară, cel de-al doilea – în problema concesionării aeroportului internațional.

În ajunul votării în parlament, majoritatea aleșilor poporului au declarat că intenționează să susțină cererea lui Alexandru Stoianoglo, dacă acesta va aduce argumente rezonabile. «Cum numai procurorul general va obține acceptul de ridicare a imunității parlamentare, el va cere și acceptul parlamentului pentru reținerea, arestarea, percheziționarea și urmărirea judiciară a celor doi deputați», - spunea declarația Procuraturii generale.

Amintim, că în septembrie, 2019 Procuratura generală a cerut ridicarea imunității altor doi deputați ai partidului ”Șor” – Reghina Apostolova și Marina Tauber, numele cărora a fost indicat în raportul agenției Kroll privind investigarea furtului miliardului de dolari. «Marina Tauber și Reghina Aposrolova sunt bănuite de participare activă în acțiunile de jefuire a sistemului bancar », - se menționa în solicitarea departamentului de aplicare a legii. Ca și în actualul caz, după ridicarea imunității ambii figuranți au fost reținuți. Deputații partidului ”Șor” Igor Himici , Vadim Fotescu și Denis Ulanov au încercat să conteste legalitatea acestor acțiuni la Curtea Constituțională, dar adresarea lor a fost respinsă, fiind recunoscută inacceptabilă.

Anterior, la 15 august, 2019 fără imunitate parlamentară a rămas președintele partidului Ilan Șor, condamnat în primă instanță la 7,5ani de detenție în dosarul privind furtul miliardului, care la acel moment deja era dat în căutare internațională. Dumitru Robu, care pe atunci asigura interimatul funcției de procuror general, a declarat că vinovăția este demonstrată, Șor a participat la devalorizarea sistemului bancar din anii 2010–2014 în trei bănci: Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. «Au fost aduse dovezi convingătoare că, fiind administratorul băncii, Ilan Șor a comis infracțiunea abuz în serviciu în interesele unui grup infracțional organizat », - a menționat Robu.

Dosarul privind concesionarea aeroportului

Activitatea lui Petru Jardan este strîns legată de Aeroportul internațional Chișinău, unde acesta și-a început cariera de jurist. În a. 2013 a devenit director general al companiei Avia Invest, cea care a luat în concesiune aeroportul pentru 49 de ani, fiind unicul participant la licitația dubioasă, desfășurată în condiții netransparente și cu numeroase încălcări. Mai este și vicepreședintele clubului de fotbal «Milsami»,care îi aparține lui Șor. Soția lui Jardan, Alexandra Bogdan, gestionează activitatea financiară a FC «Мilsami». După alegerile parlamentare din februarie,2019 Jardan a devenit deputat pe listele partidului ”Șor” și deține funcția de vicepreședinte al fracțiunii parlamentare.

În ședința plenară, procurorul general a declarat că Petru Jardan este cercetat în dosarul rprivind concesionarea Aeroporrtului internațional Chișinău. El este suspectat că și-a depășit atribuțiile de serviciu în detrimentul intereselor acestui obiect strategic important. I se incriminează influențarea deliberată, ca administrator al aeroportului, asupra elaborării schemei parteneriatului public-privat și desfășurării concursului de selectare a companiei concesionare, precum și crearea planului ”de minimizare a cheltuielilor concesionarului în vederea administrării aeroportului din contul statului ».

Pentru ridicarea imunității de deputat a lui Petru Jardan au votat 68 de aleși ai poporului. După aceasta, parlamentarul a părăsit ședința în plen și a ignorat toate întrebările jurnaliștilor . Practic imediat reprezentanții procuraturii anticorupție l-au reținut pe deputat pentru 72 de ore. În aceeași seară Jardan a început să depună mărturii, în casa lui au fost făcute percheziții. Reprezentantul partidului «Șor» nu recunoaște acuzațiile care i-au fost aduse, dar este gata să coopereze cu ancheta.

«În interesul unei comunități criminale»

Denis Ulanov s-a aflat în fruntea unui birou de avocați, fiind unul dintre apărătorii lui Ilan Șor în dosarul penal privind ”jaful secolului”. Biroul lui a încheiat cu Banca de Economii un contract de prestare a serviciilor juridice privind perceperea datoriilor, inclusiv în perioada în care Ilan Șor era președintele consiliului de administrare BEM. Banca de Economii este una dintre cele trei bănci, care au participat la scoaterea sumei de peste 1 miliard de dolari în zonele offshore. În februarie, 2019 Ulanov a devenit deputat pe listele partidului «Șor».

Procurorul general a declarat, că acțiunile lui Ulanov au provocat pagube colosale statului. Procuratura menționează, că a acumulat dovezii convingătoare ale implicării alesului poporului în furtul bancar, activitatea lui este cercetată ca «fraudă» și «spălarea banilor», ambele crime au fost comise în mărime deosebit de mare și în interesele unei comunități criminale. La finele anului trecut au fost reținuți niște angajați apropiați lui Șor, care au depus mărturii suplimentare cu privire la implicarea lui Denis Ulanov în furtul miliardului. Despre aceasta s-a vorbit încă în a.2015, însă decizia de atragere a lui la răspundere penală a fost luată abia acum.

«În a. 2011Veaceslav Platon a cumpărat, prin intermediul companiilor sale afiliate, 32,8% din acțiunile Victoriabank și ale altor companii. În octombrie - noiembrie el a încheiat cu Vlad Plahotniuc tranzacția inversă, în rezultatul căreia bunurile lui Platon au trecut la Plahotniuc. Afacerea a constat din două etape: oficială și neoficială, în care erau achitate împrumuturile. La 30 octombrie, 2014 pe numele lui Ulanov a fost perfectată o procură, în baza căreia se preconiza delapidarea mijloacelor financiare din conturile companiei », - a menționat Stoianoglo.

Potrivit lui, ulterior Ulanov a dispus transferul sumei de 12,5 mln. dolari, furate anterior din acțiunile Victoriabank: «Ulanov, care acționa în interesele lui Ilan Șor, a coordonat direct condițiile tranzacției cu reprezentantul lui Platon, iar o parte din mijloacele necesare a fost pusă la dispoziția companiei Zenit Management. În interesele organizației criminale, el a scos 12,5 mln. dolari și peste 20 mln. euro, prejudiciind foarte grav statul. El a mințit și a indus în eroare mai mulți oameni, prin prezentarea unor fapte false ca fiind reale».

Pentru lipsirea lui Denis Ulanov de imunitatea parlamentară au votat 70 de aleși ai poporului. Ca și colegul său de fracțiune, Ulanov a fost reținut pentru 72 de ore. Deputatul spune că este gata să-și demonstreze nevinovăția și nu se ține de imunitate. Pe pagina sa socială el susține că, implicarea în furtul bancar nu a fost demonstrată, iar cererea procurorului general privind ridicarea imunității ține de activitatea sa de avocat. Și anume – de tranzacția de vînzare - cumpărare a unui pachet de acțiuni ale unei bănci comerciale în a. 2014, în timp se el reprezenta interesele lui Ilan Șor.

Din spusele lui Ulanov, nu tranzacția, ci originea banilor face subiectul anchetei. «În timpul procedurii de verificare la comisia drept, numiri și imunități, procurorul general a confirmat că eu nu am primit banii furați din bănci. Procurorul general are bănuieli cu privire la originea mijloacelor financiare folosite de clientul meu în noiembrie, 2014 pentru procurarea acțiunilor Victoriabank. Participarea mea la această tranzacție s-a limitat la servicii de consulting pe post de jurist din partea cumpărătorului », - a scris deputatul. Ulanov crede că în această tranzacție nu există păgubiți, dat fiind că Platon nu a înaintat careva pretenții.

În cadrul ședinței în plen a legislativului, deputatul a informat, că încă în a. 2020, după ce în presă au apărut publicații care îl învinuiau de implicare în furtul miliardului, el s-a adresat Procuraturii generale și Procuraturii pentru combaterea criminalității organizate și cazuri speciale cu cererea de a-l interoga, însă aceasta nu s-a făcut.

Va urma?

Unii politicieni și experți s-au arătat alarmați de faptul, că zilele lăsate între depunerea și examinarea cererii Procuraturii generale vor avantaja deputații partidului «Șor» și vor crea premise pentru evadarea din țară a celor suspectați de crime. Dar comisia pentru drept, numiri și imunități a dorit nu doar să-i audieze pe procurorul general și pe deputații indicați în solicitare, ci să și studieze toate materialele – dar este vorba despre sute de pagini, pe care au fost expuse schemele și aduse dovezile acțiunilor incriminate lor.

Deputatul PSRM Vasile Bolea, președintele comisiei parlamentare, a menționat că în privința lui Ulanov solicitarea avea anexate cca 500 de pagini. În rezultat, în ciuda prognozelor unor deputați și politicieni, votarea a trecut fără rețineri – în ziua a patra după depunerea solicitării, chiar dacă conform regulamentului comisia o examinează într-un termen nu mai mare de 15 zile după ce aceasta a fost adusă la cunoștința parlamentarilor.

Experții menționează, că societate demult așteaptă vizita procurorului general în parlament cu solicitarea lipsirii deputaților de imunitate în dosarele privind furtul bancar și concesionarea aeroportului, însă probabil șeful departamentului a făcut acest pas doar după ce s-a convins că dispune de suficiente dovezi concludente. În același timp, unii au îndoieli cu privire la faptul, că solicitarea Procuraturii generale a intervenit anume acum, în timp ce se decide chestiunea privind guvernarea țării și fiecare vot este deosebit de important.

Și dacă unii văd în solicitarea ridicării imunității celor doi deputați un show politic, un negoț, un șantaj sau o sacrificare, alții așteaptă justiția și tragerea la răspundere a persoanelor responsabile implicate în frauda bancară și dosarul privind concesionarea aeroportului. Cu toții însă speră, că evenimentele vor avea continuitate – nu doar în forma reținerii, perchezițiilor și înaintării acuzațiilor, dar și a altor acțiuni reale ale procuraturii, care să se soldeze cu pedepsirea persoanelor vinovate și repararea prejudiciilor aduse statului.

«Nu vreau să învinuiesc pe nimeni. Dar cu privire la Jardan și Ulanov, desigur, imunitatea parlamentară nu trebuie să fie o piedică pentru procuratură, care merită respect pentru că nu a ținut cont că este vorba despre deputații majorității sau cei ai opoziției. Știu că avem procurori foarte buni, care speră să facă foarte rapid lumină în aceste dosare și să-i tragă la răspundere pe cei implicați în fraudă», - a scris Dinu Plîngău, deputatul «Platformei Demnitate și Adevăr» pe pagina sa de pe o rețea socială.

Victor Surujiu

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?