Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Despre America în cădere liberă și Europa violată

10 mai. 2023,, 18:03   Analitică
10049 0

Ce se întîmplă cu SUA? De ce America își pierde rolul de hegemon mondial și intră în cădere liberă? Pe ce își bazează politica autoritățile SUA?

Despre atitudinea Americii față și Europa, care nu se mai controlează, și alte probleme ale societății americane cugetă politologul-americanist Rafael Orduhanean în interviul pentru postul TV «День».

- Cît de departe a ajuns conflictul dintre democrați și republicani? Unii vorbesc chiar despre aceea, că în interiorul societății americane are loc un război civil. Așa să fie?

- La general vorbind, da. Azi în vocabularul politic al Statelor Unite apar cuvinte, care acum cincisprezece ani ar fi fost de neimaginat. Deja se vorbește despre un divorț, dar nu în sensul de ”înșelare”, ci de un divorț politic, așa de strigătoare au devenit contradicțiile interne. Propriu zis, alegerile din anii 2016 și 2020 au arătat această ruptură. Ea are loc nu doar în sfera politică, ci și în cea familială, de trai. Cunoaștem bine, că deseori au loc chiar catastrofe familiale, dacă o parte a familiei este, să zicem, conservatoare, iar cealaltă sprijină curenții postmoderniști de azi. Asta chiar este foarte evident acum. Ruptura care loc și pe linia politică, și pe cea economică, rasială, etnică, și în sfera confesională. Adică, absolut la toți parametrii.

- Asta afectează chiar și familiile?


- Da, le afectează. Voi aminti un caz: în a. 2016, imediat după alegerea lui Donald Trump, o fiică pur și simplu și-a divulgat părinții, care au fost la manifestațiile de protest în susținerea lui Trump. Și CIA, evident, lua anumite măsuri. Atunci părinții au renunțat la ea. Pare-mi-se, era în statul Nebraska. Cazuri de acest fel au mai fost, nemaivorbind că oamenii divorțau, se separau, împărțeau ceva…

- Din cauza viziunilor politice diferite?

- Desigur, din cauza viziunilor politice. Cel puțin, ei declarau anume acest motiv. În această situație noi înțelegem perfect: este așa numita Americă «roșie», și este America «albastră». Statele «roșii» votează cu republicanii, respectiv, cele «albastre» - cu democrații. California, San-Diego, de la Seattle, Washington, litoralul Pacificului, întreaga Californie – este moșia democraților. Orice ar fi, în special cu actualul guvernator al Californiei, acești oameni votează mereu pentru democrați. Și nu poți face nimic. Unicul om care la vremea sa a luat aici inițiativa, a fost Ronald Reagan. Cred că în acest caz parțial a contat istoria sa hollywoodiană, pe de altă parte el a fost totuși guvernatorul statului California. În celelalte cazuri mereu s-a votat pentru liberali, și New York, de la Rhode Island, statul Maine, în jos. Acum Florida a devenit, ca să spunem așa, un stat «albastru». Dar pînă la Florida tot moșia liberalilor este

Da America de mijloc, așa numitele state interne – Oklahoma, de la Illinois, Montana în jos, spre Louisiana, golful Mexic – este o altă Americă. Alta în toate privințele. În timp ce lucram în America, eu 15 ani am călătorit cu automobilul acolo. Și țin minte cum în anii 90 – începutul anilor 2000, vii de la New York, cobori spre Florida, la New Orleans, și vezi cum se schimbă peisajul. Mașinile poliției au altă culoare, non-standard, numerele automobilelor schimbate, uniforma polițistului e alta. În mașină, unda muzicală a New Yorkului trece lin în cu totul altă muzică. Da mai spre New Orleans totul este altfel.

- Adică, o altă cultură?

- Asta e, cultura e alta. Pentru că Statele Unite ale Americii este o denumire foarte condițională. Termenul states are două sensuri: state, țări. Și corectă ar fi traducerea Țările Unite ale Americii. Căci inițial, în a.1776, s-au consolidat anume state separate, colonii, țări ca atare. Ele aveau legi diferite. Chiar și atitudinea față de sclavie era diferită. Statele din Sud aveau propria istorie, cele din Nord – propria. Această confruntare așa și a rămas.

Da de ce vorbim azi despre asta? Eu ași numi trei evenimente, care au adus America la un anumit punct. Bombardarea Iugoslaviei, total ilegală, barbară, contrar dreptului internațional, actul de terorism din a. 2001, Osama bin Laden, și a. 2003 – introducerea trupelor în Irak. Aceste trei tragedii existențiale, greșeli care au adus America pe punctul în care ea nu a mai putut juca rolul de lider mondial, în toate privințele. Situația economică s-a agravat, mai ales în rezultatului actului de terorism. Atunci multe companii mari s-au închis, New Yorkul a rămas pustiu. Oamenii erau foarte speriați. Pe atunci eu eram în America, am văzut cum a căzut al doilea turn-geamăn. După asta, timp de un deceniu m-a urmărit mirosul de azbest, chiar și după ce am revenit la Moscova. Firește, au încetat orice zboruri, în transport s-a produs un colaps total, era imposibil să pleci undeva. Cel puțin, în primele zile. Oamenii așteptau ceva, erau speriați. Fiecare înțelegea atunci, că America nu mai este cea de altă dată, conștientizau semnificația acelor acte.

- Adică, a fost un puternic atacpsihologic, căci s-a lovit în inima țării, care era aparent protejată …

- Da, lovitura venea din partea celor care au pus la cale actul de terorism, bin Laden, insistă americanii, deși acolo există multe teorii. Dar oricum a fost o lovitură în inima Americii. S-a încheiat epoca prosperării colosale a Statelor Unite ale Americii.

Țin bine minte anii 90, în care peste tot existau cereri pentru brațe de muncă, peste tot prosperau afacerile. Automobilele erau cumpărate cu un interes zero al băncilor, adică numai să cumpărați, totul e pentru voi. Venind în SUA, băieții noștri cu studii tehnice sau chiar tehnice incomplete , nemaivorbind despre cele superioare, obțineau funcții în companiile cele mai mari. La New Jersey, unde erau numeroase oficii corporative, cum e Johnson& Johnson, Procter&Gamble și AT&T, ei primeau ușor salarii anuale de 60-70-80 mii de dolari.

- Reiese că era nevoie de personal ?

- Da, era un fel de boom, și cu acest act terorist, apoi și introducerea trupelor în Irak, etc. În rezultat, toate acestea au încetat.

De atunci America a început treptat să înțeleagă, că ea ca stat nu-și mai poate îndeplini funcția, ea însăși fiind atacată. Timp de 200 de ani picior de dușman nu a călcat pe teritoriul Americii, de la a.1812, ultima agresiune a englezilor împotriva Americii. Noi pe atunci îl goneam pe Napoleon spre Paris, da America se apăra de englezi. Pentru ea, toate se perindau undeva departe, nu la ei. Chiar și războiul americano-spaniol, Cuba, Filipinele. Primul Război Mondial în general era departe. Da acum ei conștientizează că asta are loc la ei. Și în timp ce aruncai bani în toate părțile, sprijinind cele mai odioase regimuri din lume, eu acum exprim poziția lui Trump și DeSantis, candidații principali ai Partidului republican, îți spui: noi nu mai putem arunca banii așa. Noi nu mai putem da cuiva 100 de miliarde. Da anterior pentru America această sumă era una derizorie.

- Își puteau permite…

- Ei, din punctul de vedere al americanilor era permisiv. Acum ei înțeleg, că nu mai pot face asta, deoarece văd consecințele: au dat banii – băncile încep să se prăbușească. Nu mai vorbesc despre inflație, despre șomaj. Despre criminalitatea îngrozitoare. Ceea ce are loc azi în orașele Americii este de nedescris. Nu voi reproduce discuțiile cu apropiații mei care locuiesc acolo, despre creșterea criminalității, a numărului de violuri, omoruri.

Testul de turnesol a fost pierderea absolut rușinoasă a Lorei Lightfoot în alegerile primarului de Chicago.(Lori Lightfootprima femeie de culoare aleasă primar de Chicago, prima reprezentantă deschisă a LGBT. – nota red.) Nu pot spune dacă e femeie sau bărbat, pentru prima dată în 45 de ani ea nu a fost realeasă primar de Chicago. Nu a fost realeasă o negresă, o femeie, pentru că vă închipuiți, într-un week-end în oraș au fost uciși 50 de oameni. Au ei această statistică.

- Dar este reflectarea nivelului de trai…

- Desigur! Căderea economiei, lipsa locurilor de muncă – totul bate spre ruptură, căci oamenii văd că nu-și mai pot permite viața frivolă de la începutul anilor 2000, atunci galonul de benzină costa 89 de cenți. Comparați 89 de cenți și 4-5 dolari azi. Și dacă nu-ți poți permite un lucru banal, te întrebi: ce este asta, cine face asta? Și oamenii privesc spre autorități, spre politicieni. Mai ales că există politicieni de genul lui Donald Trump, care dă tonul și exprimă aceste sentimente. Vedeți cum el acumulează turații .

În concluzie, vorbind despre deosebirea dintre democrați și republicani voi aminti cele învățate: deosebiri nu există. Uitați-vă: recent Fox News a publicat datele. Ei au expediat candidaților-republicani , inclusiv lui Trump, DeSandis, fostul vicepreședinte Michael Pence, Nikky Haley, una dintre pretendente, mesaje cu întrebarea: «Ce credeți despre politica în raport cu Ucraina?» I-au expediat și lui Biden, el nu a răspuns, deși de răspunsul lui nici nu era nevoie. Cu toții eram siguri, că în problema Ucrainei acolo există un anumit consens.

- Între democrați și republicani?

- Da. Dar a apărut o imagine uluitoare. În timp ce administrația Biden sprijină sută la sută Ucraina, Trump spune «eu voi curma asta, eu nu voi mai da nimic, acest război trebuie curmat. Dacă eram eu, războiul nu ar fi avut loc în general, eu m-aș fi înțeles. Niște cedări teritoriale și noi am fi terminat asta. Asta în general nu ne privește», eu citez, «acum europenii să se clarifice, eu nu voi da mai mult nici o copeică». Repetă și DeSantis, un alt candidat de bază, «bine, fie, republicani, mergem mai departe ». Și pe neașteptate declarația lui Pence, vicepreședintele lui Trump: «eu sprijin Ucraina sută la sută, noi trebuie să învingem Rusia acolo». Vedeți ce ruptură!

America este diferită, acum America începe să se trezească. Eu am mai spus-o: această majoritate tăcută, violată, pusă în genunchi, impusă să sărute papucii, începe să se ridice și să spună: «Da ce se întîmplă, de ce ne-a fost furată țara ? Noi vrem să o luăm înapoi».

Ei vor să întoarcă totul înapoi cu ajutorul finanțării suplimentare a poliției, vor să schimbe total politica externă. Și Trump exprimă aceste interese ale lor. În alocuțiunea sa recentă în fața unui public divers, asta a răsunat, deși nu e ceva tipic pentru America. Dar acolo oamenii spun «mulțumesc». «Mulțumesc că vorbiți despre aceasta, mulțumesc că ne susțineți, că susțineți ideile noastre». Aceasta este America cu adevărat vie. America muncitoare întreabă: cum să sprijinim agricultura fermierilor noștri? Cum e cu îngrășămintele, de ce nu le avem, de ce există dificultăți în prelucrarea producției?

- Adică, se formează o societate civilă activă ?

- Desigur. Ea începe deja să se manifeste. Oamenii încep să privească treaz situația, încep să calculeze. Și principalul – concluzionează: nu va mai fi așa cum a fost. Nu va mai exista jandarmul mondial, dictatul unei țări, această politică fukuyama, care vizează capătul istoriei. E începutul istoriei, căci acum în cu totul loc alte țări formează o lume principial nouă. Și Trump spune la fel.

Va fi organizarea comunități internaționale bazată pe respectarea intereselor naționale ale fiecărei țări, a suveranității ei. Așa trebuie să fie. Este firesc și normal să vă apărați interesele naționale. Atunci politica oricărei țări devine previzibilă. Putem prevedea interesele naționale ale Ungariei, sau interesele Statelor Unite ale Americii. Noi știm ce interese naționale ar fi avut Germania, dacă acolo nu ar fi existat o grămăjoară de clovni. Voi aminti discursul acestei doamne care se preface a fi ministră de externe (se are în vedere Analena Berboc, șefa MAE al RFG – nota red.) . Ea spune: scuip pe ce cred alegătorii mei… Iată logica acestor oameni .

- Deci, interesele private prevalează?

- Nu mai este vorba de interese, este o psihoză. Probabil, în prelegerile mele de politologie, în universități, voi începe să introduc teza: există fiziologia politicii și psihiatria politicii, căci asta deja se îndreaptă încolo. Se pare că noi, politologii, ar trebuie să urmăm un curs inițial în fiziologia psihiatriei, pentru că ceea ce vedem acum este deja un psihotip.

- Cum se face că astfel de oameni ocupă acolo funcții așa de înalte?

- Eu cred că în mare măsură este rezultatul a ceea ce am mai spus deja, este nepăsare, aroganță: nu contează cine, nu contează cum, totul va fi pe vechi. Să știți că nu va mai fi așa. Și eu vreau ca noi să învățăm anume pe exemplul Americii. Istoria ne oferă o oportunitate minunată să învățăm din nou pe greșelile altora, nu să ne facem cucuie, să vedem ce e cu societatea, dacă se pierde axa puterii și nu funcționează instituțiile ei. Poliția vine, dar nu are acces, i se spune să plece. Și ei pleacă! Grănicerul stă la hotar, da pe alături trec infractori, și el nu poate face nimic. El știe că dacă va face ceva el va fi imediat condamnat, întemnițat sau altceva de acest fel, înțelegeți?

Congresmenii, funcționarii, cu mici excepții fac lucruri pe care nu ar trebui să le facă. Ei nu reflectă interesele oamenilor. Asta a intrat deja în gura lumii. Unicii care strigă despre aceea că avem probleme, că la noi țara se prăbușește, este Fox Channel (Fox News Channel –un canal informativ american.nota red.) și alte canale. Plus observatori ca Sean Hannity(prezentator TV – nota red.), puțin William James «Bill» O'Reilly (jurnalist TV, prezentatorul emisiunii «Factorul O'Reilly ». – nota red.) și desigur Tucker Swanson Carlson (observator politic americanconservator, care a lucrat mult timp pentru Fox News. – nota red.). Da ce agendă propun acum neoliberalii? Protecția mediului ambiant. «Foarte important, foarte important să avem în ministerul nostru un număr foarte mare de femei, lesbiene »…

- De culoare, transgenderi…

- Iată criteriile de evaluare. Recent a avut loc un caz strigător, din vina unui aviator care transporta pasageri cu un avion ușor cu două motoare au decedat șapte persoane. Aviatorul a fost luat la lucru reieșind din orientarea sa de gen și rasă. Dar el, cum s-a dovedit, era total ne-calificat, el nu știa cum să manevreze un avion. Este o psihoză, o metafizică. Este acel fluier, care conduce șobolanii. Ei merg supuși și cad în prăpastie, iată ce este aceasta.

- Interesant, de unde a început, în America, acest lobby pentru reprezentanții minorităților, a persoanelor de culoare?

- Dacă vrei să distrugi o idee, ad-o la absurd . Iată asta a fost adus la absurd.

- Din dorința excesivă de a executa careva recomandări? Sau este un pas planificat, pentru a distruge sistemul american existent?

- Nu, nu, ei desigur credeau că îl fac mai puternic. Credeau că toate aceste libertăți, permisivitatea este chintesența vieții. Și că totul trebuie să fie permis. Apropo, americanilor le place Dostoievski, ei citesc romanele sale. Dar, cum se vede, așa și nu ajung la corespondența lui cu Turghenev. Libertatea fără conștiință este zero. E ceva de groază: libertatea persoanelor fără conștiință. Ceea ce are loc acum este libertatea, permisivitatea oamenilor lipsiți total de conștiință. Dar eu sper că ei se vor trezi, că totuși există acolo forțe sănătoase. Va veni un alt Franklin Delano Roosevelt, care poate că va scoate iar America, cum a făcut-o în timpul Marii Depresii din a. 1929.

- Da Trump o poate face?

- Trump? Cam tardiv pentru anii lui. Unde mai pui că azi există numeroase condiționări… Problema lui Trump acum nu este va putea ori nu va putea. El are o singură problemă: va fi admis în alegeri? Căci înainte de alegeri i-ar putea incrimina ceva, pentru a nu-l admite.

Doi – nimeni nu a anulat alegerile, însă alegerile aici… Recent, Congresul l-a audiat pe șeful celebrului sindicat al teamsterilor. Este o structură ușor mafiotă, dar foarte influentă. Și el s-a încăierat cu republicanii, care cereau examinarea comportamentului său. Clar că sindicatele înseamnă sute de mii de angajați, pensiile lor, salariile lor. Adică, acolo disciplina este mai ceva ca în Partidul comunist, cu centralismul lui democratic, în URSS sau în China. De aceea acolo oamenii vor vota așa cum le-a zis conducerea. Acum acolo-s trei sindicate, care unesc cca 80% din populația aptă de muncă, muncitori din cele mai diverse profesii, care muncesc în brigăzi comune. În acest sindicat intră și unii antreprenori privați. Ne amintim ce a făcut sindicatul factorilor poștali în a. 2020. Anume ei au măsluit concret buletinele și au contribuit la victoria lui Biden. Și sindicatul profesorilor. Da unde la noi au loc alegerile?

- În școli…

- Exact. În structura statului există, ca să spunem așa, structuri non-forță. Este vorba despre două instituții: oficiul poștal, supus guvernului, și școlile, aceste high schools. Învățătorii numără buletinele, și unde nu poți intra, ei fac totul singuri. Și gata. De ce spun asta? Trump, poate, va birui, dar vor socoti altfel, așa ca în a.2020: obraznic.

Iată încă un aspect. Acum circulă o minciună obraznică, impardonabilă, în toate, inclusiv în mărunțișuri. Ei vorbesc insolent despre criminalitate. În istoria Americii nu a mai fost ca în timpul discursului președintelui membrii congresului să se ridice și să-i strige: «Mincinosule!». Dar așa a fost în timp ce Biden vorbea despre reforma medicală, despre soarta Medicare ( programul național de asigurare medicală în SUA pentru persoanele trecute de 65 de ani. – nota red. .). El minte într-adevăr, el spunea că republicanii ar fi vrut să elimine Medicare. Dar e minciună !

- Care, de altfel, poate fi lesne verificată

- Anume! Dar pentru el nu contează nimic, el aude, dar nu reacționează, și merge mai departe , deja spune «am isprăvit cu inflația». Încă o minciună. El este întrebat: ce credeți despre criza migrației? El răspunde că-s păcatele trecutului. A lui Trump? Trump a vrut să ridice un zid! Era trucul lui, cultul lui, fetișul cu care a mers în alegeri! Așa că la uimirea colegilor mei cum de pot minți așa, eu spun: «Înțelegeți, este un credo al acestor oameni, chintesența lor ».

Da, ei mint, și noi trebuie să fim gata de acest lucru. Deocamdată noi tot netezim, ne exprimăm neliniștea. Dar timpul acestor neliniști trebuie să treacă. E timpul să vorbim concret. Hai să încep eu. Eu cred că SUA se comportă ca un stat terorist. Un stat care explodează conductele de gaze, îi omoară pe cei implicați , îi am în vedere pe cei care din Elveția le-a organizat o catastrofă aviatică celor care urmăreau conducta. Își omoară oponenții , minte deschis, irosește sume colosale pentru a sprijini odioasele regimuri teroriste din lume, de la Al-Qaeda și altele, peste tot în lume.

- Da există dovezi că au sprijinit și ISIS ?

- Desigur! Ei l-au creat. Ei au creat Al-Qaeda și ISIS. Ține de vremile agresiunii contra Irakului în a. 2003. Ce este ISIS ? Este un grup de ofițeri, desființat din armata lui Saddam Husein. I-au angajat, au format din ei detașamente militarizate de sunniți, pentru a lupta cu statul iranian, șiit. Însă ei au ieșit de sub control, în frunte cu liderul lor Abu Bakr Al- Baghdadi (liderul organizației teroriste «Statul Islamic» - nota red.). În surse deschise există numeroase fotografii, în care el este cu Ramsfeld, ex-ministrul apărării SUA . Ei s-au văzut, s-au sărutat pătimaș. Nu mai vorbesc de contactele lui Ramsfeld cu Husein. Totul e cusut cu ață albă, cum se spune.

Ar trebui să săpăm mai profund. Atunci vom înțelege ce are loc acolo. Sau la «Oscar». Cine primește acolo premii? Este premiat rolul femeii care a ucis părinții unui copil ...

- Da numărul mare de actori din Asia, care au fost premiați? De fapt, și filmul premiat are conotații asiatice, cum apreciați asta?

- De fapt, pentru mine noțiuni ca «Oscar» și Premiul Nobel nu există.

- Pentru că-s foarte politizate?

- Nu, noi din nou încercăm să băgăm definițiile într-un cadru academic, chipurile e politică. Acolo demult deja e un marasm, înțelegeți? Ați vizionat acest film-învingător?

- Încă nu am reușit, dar am citit recenziile. Este vorba despre filmul «Totul peste tot și dintr-o dată».

- Nu ați pierdut prea multe. Eu l-am vizionat cu greu doar pentru că făceam un comentariu. Este un marasm, marasm curat, de nedescris. O actriță bună, Michelle Yeoh, nu pot spune ceva rău despre ea. Cred că a meritat premiul pentru rolul secundar Jamie Lee Curtis, ea chiar este o actriță bună. A strălucit cu Schwarzenegger în filmul «Minciună adevărată». Dar problema e în nivelul aprecierii. Hollywood mereu a fost în mare parte o organizație, care demonstra viitorul prin propria percepție. Ei multe lucruri le-au prevăzut. E simbolic faptul, că acum exact 50 de ani, în 1973, la conferirea premiului «Oscar» lui Marlon Brando pentru filmul «Nașul», pe scenă s-a ridicat o cunoștință a lui. Ea reprezenta native american indian, indienii Americii. Și ea a declarat că în rezervații se trăiește rău, adică a vorbit despre drepturile și problemele populației indienilor americani. Declarații, care chiar definitivau cursul destul de liberal al Americii. Acesta era Hollywoodul. Barbara Streisand, Tom Hanks, Stiven Spielberg, toți care au stat acolo, parcă au susținut aceasta. Și Woody Allen la fel, ei parcă erau vestitorii acestei agende neoliberale.

Atunci ea era atrăgătoare, căci era definită de bunul simț. Atunci oamenii spuneau: da, există diferite procese, războaie, dar nu trebuie să uităm de personalitate, de oamenii concreți. Și ei au arătat persoana concretă, această indiană. Adică, a fost așa ceva. După care totul s-a transformat într-o farsă. Așa cum un vin, ținut mult timp, se oțetește la un moment dat. Iată că ei acum au parte de mult oțet.

Priviți despre ce se vorbește acum, ce este admirat acolo? E un non-sens. Prima afroamericană sau asiată, care a obținut premiul, declară «eu acum-s prima, eu acuma-s prima ». Minunatul comedian Cris Rock a menționat corect de ce noi împărțim premiul «Oscar» după gen, de ce trebuie să existe un «Oscar»feminin și altul – masculin? Principalul trebuie să fie rolul, indiferent de cine îl interpretează. Trofeul Festivalului de la Veneția, să zicem, este conferit pentru un film bun, pentru un rol bun. Adică, Hollywoodul se auto-devorează.

Să revenim la Dostoievski, căci dacă libertatea ajunge la oameni fără conștiință, are loc ceea ce ne demonstrează acum America. În principiu, aceleași procese, pe care noi trebuie să le definim nu ca politice, ci cu absolut alți termeni. Deja este ceva satanic.

(Va urma la 11.05.2023)

32
0
0
0
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?