TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

MAI multeminimizează

"Da, am fraudat alegerile, dar am făcut-o spre binele vostru "

Spre administrația președintelui Biden s-au îndreptat în coloane ordonate apărători ai drepturilor omului și oameni din Big Tech. Aportul lor la victoria candidatului PD a fost cu adevărat enorm. Acum ei pot conta pe orice sinecură în Departamentul de stat, Camera de Comerț sau Ministerul economiei.

Însă doar recent a devenit cunoscut ce anume au organizat acești flăcăi în a.2020 și cum a arătat în realitate campania prezidențială. Spre exemplu, Joe Biden a nominalizat-o pe Vanita Gupta, președinta "Conferinței liderilor pentru drepturile civile și ale omului ", la funcția de ajutor al procurorului general al SUA. Da ceva mai mult de un an în urmă , în noiembrie, 2019 , Vanita împreună cu alți apărători ai drepturilor omului a participat la întrevederile cu Mark Tsukemberg (Facebook) și Jack Dorsey (Twitter).

Apărătorii drepturilor omului și șefii corporațiilor IT au făcut un schimb de opinii despre problema lor: internet-trollingul democratic nu a lucrat împotriva trumpiștilor. Și au propus o mișcare neobișnuită – să-i elimine pe trumpiști din rețelele sociale, în totalitate. Tsukemberg și Dorsy au căzut de acord. Pe parcursul a.2020 din spațiul virtual zburau cei mai de seamă spicheri conservatori, conturile adepților simpli ai președintelui erau blocate masiv. Într-un final, însuși Trump a fost ”curățat” de peste tot.

Totuși, acum un an eminența gri a campaniei lui Biden era nemulțumit. Potrivit calculelor lui Mike Podhorser (pentru prieteni — Pod), Trump oricum urma să biruie în noiembrie,2020. Paradoxal, în favoarea lui Трамп erau chiar gulerașele albastre patronate de Podhorser.

Asta pentru că Podhorser ca politican nu este o persoană publică, și chiar ca strateg politic este bine cunoscut doar în cercuri înguste. De ani buni este consilierul președintelui Federației americane a muncii — Congresul sindicatelor americane AFL-CIO. Structurile semi-mafiote ale sindicatelor americane întotdeauna au fost, practic, un sprijin de nădejde al Partidului democrat.


Însă în a. 2016 mulți membri ai sindicatelor au înțeles brusc, că ritorica de stînga nu le dă nimic, și au votat masiv pentru miliardarul republican. Către a. 2020 numărul acestor disidenți a crescu și mai mult — Trump a luptat ferm cu șomajul și a redus impozitele.

Totuși, conducătorii sindicatelor au dezvoltat o alergie firească pentru Trump. Deoarece el nu le permitea să se îmbogățească. Uneori unii lideri ai unor sindicate încheie cu angajatorii (inclusiv cu agențiile federale) contracte de furnizare a brațelor de muncă la prețuri exagerate. După care la aceste munci se angajează imigranții lipsiți de drepturi, cărora li se plătesc copeici. Diferența de salarii este împărțită cinstit între angajator și liderul sindical.

Anterior, în aceste ”otcaturi” participau activ clanurile mafiote, însă acum se spune că ”în America nu există mafie”. Dar ”otcaturile” nu au dispărut , totuși. Conducerea sindicatelor se pronunță activ în favoarea aducerii în țară a unui număr tot mai mare de imigranți, — și astfel joacă exact împotriva intereselor muncitorilor din partea locului.

Trump nu le permitea imigranților să vină în țară, de aceea de izgonirea lui din funcție s-a ocupat anume Mark Podhorzer. Încă în a. 2019 el a unit mii de foști demnitari, angajați ai administrației Оbama, juriști, apărători ai drepturilor omului, conducători ai corporațiilor și a creat ceea ce azi se numește oficial "complotul pentru salvarea democrației". În traducere pentru toți – tehnologia de fraudare a alegerilor.

Detaliile acestei afaceri au fost descoperite recent de revista populară Time. "Sună ca o aiureală conspirologică, — scrie jurnalista Mooly Bol, —dar acesta pe bună dreptate a fost un complot secret al persoanelor bogate și autoritare, <…> care au modificat legile și regulile scritunului, au formatat presa și au preluat controlul asupra întregului flux de informații ".

Complotiștii au călărit în special tema coronavirusului. Pandemia le-a permis să impună conducerii statelor votul prin corespondență. În rezultat, în a.2020 prin poștă au votat nu doar niște procente, da aproape jumătate dintre alegători. Încă un sfert au votat anticipat. Aceasta a creat un spațiu nemaiauzit pentru numărarea voturilor în secțiile de votare.

Complotiștii au corupt alegătorii și în teritoriu. Congresmenii democrați au scos din bugetul public 400 milioane de dolari — pentru ajutor financiar secțiilor de vot. Fondul filantropic al soților Tsukerberg a transferat ”pentru ajutoare” alte 300 de milioane.

Luptele stradale cu tema "Viețile negrilor contează" au devenit o armă eficientă de presiune asupra businessului. Proprietarilor li s-a dat de înțeles, că dacă îl vor susține pe Trump gloate de pogromiști le vor distruge prăvăliile. Treptat, s-a predat chiar și Camera de comerț SUA, care a emis o declarație comună cu sindicatele — s-ar părea, dușmanii ei de clasă. În ziua scrutinului aceeași activiști BLM au creat un "spațiu sigur" pentru alegeri, - gloatele lor au înconjurat masiv secțiile de vot, speriind cetățenii pașnici. Asta în timp ce poliția era pur și simplu lipsă.

Încălcările au atins apogeul în ziua scrutinului. La 4 noiembrie, la Detroit observatorii Partidului republican au încercat în van să intre în secțiile de vot pentru a urmări numărarea voturilor. Art Reyes III, un apărător local al drepturilor omului, și-a chemat "activiștii antrenați", care i-au alungat pe observatori afară.

În alte secții de vot angajații se încuiau, pur și simplu, în interior, astupau geamurile cu postere pentru ca observatorii din afară să nu vadă ceva. Aceștia din urmă puteau doar să scandeze : "Opriți numărătoarea!"

Ulterior observatorii au povestit presei cum unele și aceleași buletine au fost de multe ori trecute prin mașina de calcul, că buletinele nevalabile au fost socotite laolaltă cu cele valabile. În zadar însă. Jurnaliștii nu i-au luat în serios.

Coruperea angajaților secțiilor de vot, șantajul și amenințările, resursele administrative, atacurile masive asupra observatorilor, pogromurile — în prezidențialele-2020 au fost folosite toate tehnologiile murdare, pe care americanilor le place să le atribuie regimurilor care nu li-s pe plac în exterior. Despre aceasta a scris deschis una dintre cele mai notorii reviste americane.

Ulterior aceeași oameni vor da lumii lecții despre cum trebuie să fie organizate alegerile corecte. Vor vorbi și despre democrație. Despre libertatea de exprimare. Vor amenința cu sancțiuni. Ne vor învăța cum să numărăm voturile și ce număr de observatori să invităm.

Între timp, cinismul complotiștilor i-a uimit chiar și pe americanii deprinși cu de toate. "Nu am mai văzut o asemenea obrăznicie. Doamne, salvează America!" — scriu ei pe rețelele sociale. — "Crema societății: "Noi am fraudat rezultatele alegerilor, dar am făcut-o pentru binele vostru ".

Este clar de ce detaliile acestei operații speciale au fost publicate în presă. Pentru adepți a fost un semnal să nu se relaxeze și să se pregătească deja pentru alegerile -2024, mai ales că impeachmentul lui Trump așa și nu a trecut.

Pentru trumpiști — o intimidare deschisă. Articolul din Time descrie o lume paranoică, în care orice structură este plină de ”agenți” ai democraților, oligarhii cumpără din rădăcini toate structurile puterii, și oricine poate trăda și pune presiuni pe susținătorii vechii și bunei Americi. După așa ceva, orice trumpist se va teme să meargă în politică, mai ales că și așa , din fiecare fier de călcat, el este amenințat cu represiuni .

Pentru întreaga lume un asemenea coming aut este un simptom al degradării morale fulgerătoare a politicului american. Altă dată oameni naivi din lumea întreagă sprijineau sincer și dezinteresat interesele SUA – chiar și în detrimentul propriei țări. Ei chiar aveau niște idealuri.

Să servești intereselor actualei elite americane poți doar din interes. Dar și atunci există riscuri — autoritățile care nu recunosc nici regulile, nici legile din țara lor vor trece lejer peste orice contrapartidă din străinătate.

Victoria Nichiforova

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


MAI multe

Sondaj Toate

load