Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

De la Chitoroagă la Caracuian. Procuratura în centrul luptei dintre grupurile de influență

14 sep. 2020,, 18:29   Analitică
11749 2

După mai bine de un an de la demisia lui Nicolae Chitoroagă, Procuratura pentru combaterea crimei organizate și cazuri speciale (PCCOCS) a căpătat un conducător fără prefuxul ”interimar”. Consiliul superior al procurorilor i-a încredințat lui Ion Caracuianu una dintre cele mai importante funcții în sistemul de aplicare a legii.

Azi procuratura, care în prezent și-a intensificat simțitor activitatea, s-a pomenit în centrul confruntării dintre grupurile de influență, interesate să influențeze anchetarea în dosarul ”jaful secolului” și alte dosare penale de rezonanță majoră. În același timp, în adresa oamenilor legii răsună în continuare numeroase pretenții din partea avocaților și a altor persoane , care susțin că mai există anchete la comandă. Pe acest fondal, conform așteptărilor, noul șef aș PCCOCS va renunța definitiv la practicile vicioase din perioada precedentă și se va conduce doar de lege, va exclude influența factorului politic și a diverselor interese asupra activității sale.

Concursul cu un singur candidat

La prima sa ședință din septembrie, Consiliul superior al procurorilor a decis cine va deveni șef la Procuratura pentru combaterea crimei organizate și cazuri speciale. Vacanța a fost ocupată de Ion Caracuian, care anterior fusese șeful interimar al instituției. Din decembrie, 2019 el a îndeplinit obligațiile de conducător PCCOCS. Conform procedurii, decizia Consiliului superior al procurorilor este transmisă procurorului general spre aprobare.

Experții menționează, că azi procuratura s-a pomenit în centrul confruntării dintre diverse grupuri de influență, care doresc să influențeze ancheta în dosarul ”jaful secolului” și alte dosare de rezonanță. Activizarea procurorilor nu le-a fost pe plac unor persoane influente, care nu se sfiesc în alegerea mijloacelor pentru obținerea rezultatului scontat. A fost nevoie ca Procurorul general și familia sa să fie puși sub protecția Serviciului de securitate al statului. Conform serviciilor speciale, viața lor este în pericol. Despre aceasta șeful Procuraturii generale a anunțat în emisia unui post TV privat.


Nu e de mirare, că mulți procurori au ezitat să-și înainteze candidatura la funcția de conducere. Ion Caracuian a fost unicul înregistrat pentru participare la concursul pentru funcția de șef al PCCOCS. Anterior el a ocupat mai multe funcții, inclusiv cea de conducător al departamentului pentru combaterea torturii de la Procuratura generală. Pe atunci unul dintre cele mai de rezonanță dosare, instrumentate de el, a fost cel al morții lui Andrei Braguța, reținut în august, 2017 pentru ofensarea polițiștilor și decedat peste 10 zile în penitenciar în urma bătăilor și a maltratării. Avocații spun, că după trei ani din cei 20 de figuranți (ofițeri de poliție, colegi de celulă cu Braguța, personal medical) doar unul se mai află în arest. Totuși, este prematur să vorbim despre calitatea investigării: încă nu există condamnări finale, toate dosarele penale se află la diverse etape de examinare judiciară.

Mai mulți procurori l-au precedat pe Caracuian în funcția de conducător PCCOCS. În august, 2017pentru un termen de 5 ani în fruntea instituției a venit Nicolae Chitoroagă, care în iunie, 2019 a demisionat. În ajun, mass-media publicase o investigație privind interceptarea politicienilor, jurnaliștilor și a reprezentanților societății civile. Din datele mass-mediei, după demisie Chitoroagă a mers într-un concediu de opt luni, pe motiv că nu s-a mai odihnit de 6 ani. Dar deja în decembrie, la inițiativa lui Alexandr Stoianoglo, el a fost lipsit de statutul de procuror. Înainte de aceasta, el a fost arestat pentru 15 zile fiind acuzat de îmbogățire ilicită, după care eliberat din arest cu obligația în scris de a nu părăsi țara. Dacă reieșim din declarațiile lui Chitoroagă, în anii 2012-2018 el a obținut un venit de cca 2 milioane de lei. «Valoarea averii achiziționate din a. 2014 încoace depășește veniturile legale cu aproximativ 1,7 mln. lei (fără a ține cont de prețul de piață ) », - a declarat procuratura. Dosarul încă se mai investighează: oamenii legii așteaptă răspunsul băncilor și a altor instituții din Rusia și Luxemburg.

După demisia lui Nicolae Chirtoacă, funcția a trecut la procurorul Denis Rotaru, care activa în această instituție. În septembrie, 2019 funcția a fost ocupată de Dorin Compan, care își începuse activitatea la PCCOCS cu o lună înainte, pe post de adjunct al procurorului-șef. Activitatea lui a fost suspendată după ce la finele anului trecut Alexandr Stoianoglo a dispus efectuarea unui control special la PCCOCS și Procuratura anticorupție. Consiliul pentru disciplină și etică a inițiat o procedură disciplinară pe numele lui Copman. În scurt timp el a depus cererea de demisie și plecat din sistem.

După plecarea lui Copman, în decembrie, 2019 atribuțiile conducătorului au trecut la Ion Caracuian – inițial cu prefixul ”interimar”, iar acum –numit în funcție pentru un termen de 5 ani. Conform declarațiilor din ultimii ani, familia Caracuian are în proprietate mai multe imobile și terenuri obținute conform contractelor de donație sau prin moștenire. Mai este declarat și un automobil Nissan, produs în a. 2002 .

De la contrabandă și trafic de droguri la fraude și spălare de bani

Pe parcursul ultimelor luni, în vizorul PCCOCS au nimerit foști procurori, judecători, demnitari de rang înalt, escroci financiari și șarlatani. Procuratura specializată a investigat un cerc larg de dosare penale – privind spălarea banilor obținuți pe căi ilegale, păstrarea și distribuirea pornografiei infantile, scheme de contrabandă de multe milioane, trafic de droguri în componența unor grupări criminale, infracțiuni cibernetice de proporții, trafic ilegal de metale prețioase și pietre scumpe, contrabanda cu substanțe radioactive și toxice. În același timp, în adresa instituției au răsunat pretenții din partea avocaților și a altor persoane , care susțineau că există investigații la comandă.

Dintre primele acțiuni întreprinse de PCCOCS în această toamnă fac parte perchezițiile efectuate la compania de construcții Glorinal, în rezultatul cărora a fost reținut Vasile Chirică, directorul general al întreprinderii, și mai mulți subalterni ai săi. La 9 septembrie ei au fost plasați în arest pentru 30 de zile. Urmărirea penală se desfășoară în baza faptelor de escrocherie, abuz în serviciu și falsificare a documentelor. Mijloacele financiare în sumă de cca 50 mln. lei, investite de 70 de cumpărători de apartamente din Chișinău, au fost folosite în alte scopuri și dezvoltatorul nu și-a putut onora obligațiile față de investitori. Potrivit procuraturii, persoanele de răspundere și-au însușit o parte din bani. Avocații susțin că dosarul a fost pornit la ordinul persoanelor care doresc să-l lipsească pe Chirică de afacere.

În aprilie, s-a aflat că PCCOCS în bănuiește pe Marc Tcaciuc, fost deputat PCRM, unul dintre fondatorii partidului ”Congresul civic”, de evaziune fiscală la Școala antropologică superioară . Dosarul a fost deschis cu trei ani în urmă, însă Tcaciuc a aflat despre el doar în a.2020, fiindu-i atribuit statutul de suspect. El a declarat că urmărirea penală a fost inițiată la comanda anturajului fostului lider PDM Vladimir Plahotniuc, deoarece autoritățile de atunci aveau nevoie de motive oficiale pentru urmărire. Din spusele sale, dosarul este falsificat cap-coadă. În rezultat, după numeroase controale, PCCOCS a ajuns la concluzia că nu există fapte de infracțiune și în scurt timp dosarul penal a fost clasat.

Procurorii PCCOCS trebuie să ofere decizii în scandalosul dosar penal privind interceptarea unei mari sume de valută nedeclarată la vama Leușeni în aprilie, 2020. În total, în camion a fost găsit cca 1,6 mln.euro în bancnote de 20 și 50 euro. Investigarea continuă, procuratura urmează să identifice sursa acelor bani. Bancnotele, autenticitatea cărora a confirmat-o expertiza, au fost temporar plasate în contul de trezorerie al bugetului de stat. Oamenii legii promit să ofere ulterior mai multe detalii privind mersul anchetei.

Portalul Anticoruptie.md , cu trimitere la un șir de surse, inclusiv din Procuratura anticorupție, a scris despre aceea că interceptarea banilor a fost posibilă grație denunțului fostului deputat PDM Constantin Țuțu, care în schimbul acestei informații a obținut posibilitatea de a reveni acasă fără a fi arestat. Se spune că este vorba despre bani obținuți din contrabandă. Totuși, în comentariile sale pentru mass-media Ion Caracuian nega implicarea lui Țuțu în deconspirarea acestei scheme. În luna mai, moldoveanul Adriano Dulgher, care are o afacere la Londra, a declarat că banii i-ar aparține. El a spus că intenționa să-i declare, dar nu a dovedit din cauza pandemiei.

În mai, 2020 PCCOCS a obținut în instanță mandatul pentru arestarea lui Vladimir Plahotniuc într-un nou dosar penal privind frauda bancară, spălare de bani în proporții deosebit de mari , crearea și gestionarea unui grup criminal organizat. În ajun procurorul general A.Stoianoglo a declarat, că dosarul lui Veaceslav Platon a fost falsificat în totalitate, iar beneficiarul principal al ”jafului secolului” a fost nemijlocit Plahotniuc. Din spusele lui Stoianoglo, Procuratura generală dispune de dovezi incontestabile în această privință. Este al doilea mandat de arestare a politicanului, primul fiind eliberat în octombrie, 2019 la cererea Procuraturii anticorupție. Cu noile dovezi, procuratura intenționează să obțină anunțarea lui Plahotniuc în căutare internațională prin Interpol și extrădarea lui din SUA.

Una dintre recentele decizii ale lui Ion Caracuian a fost clasarea dosarului privind anchetarea morții businessmanului Iurie Luncașu, care făcea parte din anturajul imediat al lui Plahotniuc. La 17 august, 2019 el a fost găsit împușcat. Luncașu a fost fondatorul mai multor companii, el administra prin procură compania offshore Investar Investments Limited, care este proprietara impresionantei clădiri din Chișinău, numită și Casa Albă, care i-ar aparține lui Plahotniuc. În cadrul investigației, procurorii au efectuat expertize, au audiat mai multe persoane, au examinat dovezile acumulate la locul faptei. Caracuian a concretizat, că în rezultatul tuturor versiunilor verificate, a rămas una singură – sinuciderea.

Dosare la comandă și interceptări ilegale

Decizia de a crea în Moldova o Procuratură pentru combaterea crimei organizate și cazuri speciale a fost luată în a. 2016, în perioada reformei structurale și a implementării noii legislații de profil. Dintre principalele sarcini ale PCCOCS, conform legii, face parte combaterea terorismului, a crimei organizate și torturii, precum și anchetarea și prezentarea în instanță a acuzațiilor în aceste dosare. Dacă va găsi oportun, procurorul general poate încredința acestei procuraturi orice dosar penal.

PCCOCS are statut de procuratură specială. Aici activează, cu statut permanent, ofițeri de urmărire penală, anchetatori și specialiști selectați individual de șeful PCCOCS pentru un termen de 5 ani. Dacă față de prestația colaboratorului nu există pretenții, contractul i se prelungește pentru încă un termen.

Experții au tot menționat, că pe timpul lui Vladimir Plahotniuc procuratura specializată era unul dintre principalii promotori ai interselor fostei guvernări în sistemul de aplicare a legii. Cum spunea ex-procurorul Chișinăului Ivan Diacov, pe atunci persoana nr.1 în instituție era nu Eduard Harunjen, care ocupa fotoliul de șef al procuraturii. Potrivit lui, de facto toată procuratura era condusă de fostul șef PCCOCS Nicolai Chitoroagă. Diacov dispune de informații că «în procuratură toate deciziile erau transmise prin Chitoroagă, iar el le traducea în viață ».

După numirea lui A.Stoianoglo în funcția de procuror general, a devenit clar că în spatele multor acțiuni ale PCCOCS stătea concurența neloială și atacurile asupra afacerilor. Adesea urmărirea penală era inițiată fără concluzia inspectoratului fiscal, necesară în asemenea cazuri. Procurorul general a relatat într-o conferință de presă, că inițial multe dosare erau pornite contra unor grupări criminale organizate. Dar după percheziții și arestări oamenii erau scoși în afara dosarului penal sau trași la răspundere pentru infracțiuni mai puțin grave. Potrivit lui Stoianoglo, numai în 10% din cazurile instrumentate de PCCOCS era vorba despre crima organizată reală

Printre alte particularități caracteristice în activitatea PCCOCS în vremea precedentei conduceri, procurorul general numește pornirea neîntemeiată a dosarelor penale, verificarea insuficientă a faptelor, interceptarea ilegală și arestările ilegale. Potrivit lui, de multe ori judecătorii nu permiteau arestarea, deoarece procurorii nu includeau în acuzare elementele obligatorii, iar aceasta încalcă Convenția europeană a drepturilor omului. O altă pretenție ține de tergiversarea dosarelor penale. Spre exemplu, într-un dosar privind traficul de persoane timp de doi ani nu a fost efectuată vre-o acțiune de investigație, alt dosar a fost pornit în a.2011, apoi abandonat și reluat deja în a.2018.

Interceptarea adesea dura peste cele șase luni prevăzute de lege. Potrivit lui A.Stoianoglo, procurorii puteau fără temei să efectueze urmărirea electronică timp de 8-12 luni. Procurorul general a mai relatat despre o cauză penală pornită împotriva a trei persoane care au prejudiciat statul cu peste 290 mln. lei. Asta în timp ce bugetului i-au fost restituie doar 36 mln. De cele mai multe ori dosarele de rezonanță erau prezentate în așa fel, ca să inducă societatea în eroare și să-i distragă atenția de la procese mult mai importante. Ca exemplu este adus cazul medicilor care estorcau de la pacienți mită, inițial reflectat detaliat de mass-media. Atunci au fost arestați mai mult de 10 medici, efectuate percheziții, interceptate convorbiri, făcute filmări cu camera ascunsă. În rezultat, doar unuia dintre ei i-au fost aduse acuzații, fără a cere un termen real de ispășire a o pedepsei. Cele 6 mln. de lei, sechestrați în timpul perchezițiilor, sub motive diferite le-au fost rambursate medicilor.

Experții menționează că este o sarcină relativ complicată să găsești procurori buni, care respectă legea, pentru a forma o echipă puternică pentru investigații independente și profesioniste. Mai ales în procuraturile specializate, mulți dintre angajații cărora s-au făcut remarcați prin ”comenzile politice” sau acțiuni dubioase. Totuși, așteptăm că noul șef al PCCOCS va face ca instituția să renunțe la practicile vicioase din perioada precedentă, și să se conducă numai de lege, cu excluderea totală a influenței factorului politic și a diverselor interese asupra activității sale.

Ion Spătaru

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?