X 
Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Cine sînt noii membri ai cabinetului de miniștri al Moldovei? Partea a 4-a. Ministrul cu imaginea de luptător împotriva oligarhiei

19 iun. 2019,, 17:55   Politică
19950 0

Un rol-cheie în noul guvern îl are viceprim-ministrul și ministrul Afacerilor Interne Andrei Năstase, care se află în fruntea Partidului ”Platforma Demnitate și Adevăr”(PPDA) – parte componentă a blocului politic ACUM.

În rezultatul negocierilor privind formarea coaliției parlamentare majoritare, Partidul Socialiștilor, care inițial insista pe trecerea MAI sub ”aripa” sa, a acceptat să cedeze departamentul aliaților de ”luptă cu oligarhia”. Primul ministru Maia Sandu l-a prezentat pe noul șef de la interne la 16 iunie, în timpul ședinței cu efectivul Inspectoratului General de Poliție.

Între timp, unii experți exprimă temerea că pasiunea lui Andrei Năstase pentru bătăliile politice ar putea, cu timpul, duce la un grav conflict de interese în activitatea unui departament-cheie din componența blocului de forță. Conform așteptărilor, noile autorități vor trece organele de drept printr-un proces de depolitizare și acestea nu vor mai ajunge sub influența unuia sau a mai multor partide.

Interesele reciproce de a elibera țara din captivitate

Oficial, Andrei Năstase a venit în politică în decembrie 2015, fiind ales președinte al PPDA. Anterior, partidul era cunoscut cu denumirea ”Forța poporului”. Majoritatea liderilor Platformei Civice ”Demnitate și Adevăr”, apărută în februarie 2015 au devenit membri ai acestui partid. În anii 2015-2016, Platforma civică, apoi partidul condus de Năstase, au desfășurat mai multe proteste anti-guvernare la Chișinău. Cele mai masive au fost protestele din toamna lui 2015, atunci cînd Andrei Năstase își unise forțele cu alți doi lideri ai opoziției – cu Igor Dodon, liderul PSRM și cu Renato Usatîi, liderul ”Partidului Nostru”. Conform diferitor estimări, la protest au ieșit atunci între 60 și 100 mii persoane. În anii următori Năstase a căpătat imaginea unuia dintre principalii adversari politici ai liderului PDM, Vlad Plahotniuc.


În octombrie 2016, Năstase a candidat la funcția de președinte al RM, dar în ajunul turului1 de scrutin și-a retras candidatura. El și-a motivat această decizie prin intenția de a susține, personal și în numele partidului, ”candidatul unic al forțelor anti-oligarhice” – pe Maia Sandu.

În mai 2018, Andrei Năstase învinge, cu 52,57% din voturi, în turul doi de scrutin al alegerilor locale din Chișinău, în care ieșise împreună cu Ion Ceban de la PSRM. Dar în mai puțin de o lună, Judecătoria Chișinău a anulat rezultatele alegerilor pe motiv că s-a făcut agitație electorală în ajunul zilei scrutinului. Printre argumentele aduse erau spoturile video cu chemarea de a veni la urne, plasate de Năstase pe o rețea socială. După ce decizia a fost confirmată de instanța superioară, CEC a anulat rezultatele primelor două tururi ale alegerilor din capitală. Verdictul a trezit nedumeriri și numeroase întrebări nu numai în Moldova, dar și peste hotare, inclusiv din partea partenerilor de dezvoltare.

Înainte de a face politică, Năstase, care absolvise facultatea de drept a universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a activat în domeniul juridic. Și-a început cariera în 1997, în funcția de ajutor de procuror la procuratura de transport Chișinău. Ulterior a devenit director adjunct al companiei Air Moldova. În 2002 a obținut licența de avocat și și-a deschis propriul oficiu, în care a practicat pînă a se lansa în politică. Printre altele, Năstase a fost unul dintre avocații oamenilor de afaceri Viorel și Victor Țopa.

Se știe că Victor Țopa este nașul de cununie a lui Andrei Năstase. Mass-media publica cu regularitate informații despre aceea, că în spatele activității politice a lui Năstase se află interesele acestor businessmeni. Noul vice-premier nu neagă faptul că îi cunoaște, dar susține că este vorba despre ”relații de lucru” și că interesele lor reciproce constau în eliberarea țării din captivitatea oligarhilor. Pe businessmenii Țopa el îi numește ”victimele regimului” departe de imaginea pe care le-au creat-o autoritățile precedente ale țării și anturajul acestora.

Averea vice-premierului

După venirea în politică, noul vice-premier și șef MAI și-a sistat licența de practică în avocatură. În același timp, în declarație au fost incluse venituri financiare obținute din comercializarea bunurilor, dar și salariile și indemnizațiile familiei care este stabilită în Germania.

Andrei Năstase locuiește într-o casă cu valoarea cadastrală de 2,2 mln. lei, amplasată pe str. Andrei Vârnav din suburbia Chișinăului, orașul Codru. Imobilul aparține mamei de 80 de ani a politicianului, care trăiește într-un sat din raionul Telenești. Într-un interviu din mass-media moldovenească Năstase a explicat acest fapt prin dorința de a se apăra de ”regimul Plahotniuc”. În total, el este coproprietarul mai multor case, inclusiv a celei părintești din s. Mîndrești, și a șapte anexe. Soții Năstase mai au un apartament cu suprafața de 32 m.p. în sectorul Botanica și mai multe terenuri. Politicianul are în proprietate un automobil Nissan Maxima, produs în 2004, cu valoarea declarată de10 mii euro.

Fiind în opoziție, Năstase a fost de multe ori obiectul investigațiilor jurnalistice, s-a scris că deține o casă la Frankfurt și că este parte a unei afaceri aviatice în Germania. Politicianul a dezmințit aceste lucruri de fiecare dată. El decalară că și-a format averea muncind ”zi și noapte în apărarea drepturilor omului în Moldova și peste hotare”.

Ministrul inițiază anchete

Timp de o săptămînă după formarea guvernului, Năstase a încercat să înceapă exercitarea atribuțiilor sale de șef al MAI, însă predecesorul său, Alexandru Jizdan, nu se grăbea să-i transmită conducerea. Perioada dualității a fost marcată și de încăierarea dintre Andrei Năstase și Alexandru Pînzari, care în ajun fusese eliberat din funcția de șef al Inspectoratului general de poliție.

Conflictul s-a produs în ziua în care Năstase a încercat să intre în clădirea direcției nr.6 a Inspectoratului național de investigații, iar versiunea video a lui a fost plasată în rețea. Mai mulți polițiști declaraseră că susțin noua putere, din care acuză ei au fost eliberați din serviciu, iar în birourile lor au avut loc percheziții. Noul șef al MAI a încercat să se implice, dar nu i s-a permis să intre în clădirea administrativă. Năstase i-a promis lui Pînzari că acțiunile anti-constituționale ale acestuia vor fi examinate ”de un procuror liber și o justiție echitabilă”.

În opinia experților, printre primii pași ai lui A. Năstase în funcția de ministru va fi demiterea acelor șefi din structurile MAI, care au fost favoriții politicii și, așa sau altfel, în viziunea lui, s-a discreditat pe parcursul ultimilor ani. Un prim membru al echipei noului șef de la MAI a devenit fostul judecător Gheorghe Balan, cunoscut pentru declarațiile sale critice privind situația din sistemul judiciar și activitatea Consiliului suprem al magistraturii. Lui i-a fost atribuit statutul de șef interimar al Poliției naționale.

Andrei Năstase a dat asigurări că cea mai mare parte a apărătorilor ordinii de drept nu va avea de suferit în urma remanierilor de cadre. Pentru început, polițiștilor le-a fost permis să revină în teritorii și să se odihnească, deoarece timp de o săptămînă ei au fost nevoiți zilnic să asigure ordinea în capitală. Această circumstanță a fost numită printre principalele motive de transfer a marșului poporului, preconizat pentru 16 iunie în fața clădirii parlamentului. ”Am luat această decizie gîndindu-ne la oamenii care au menținut ordinea în această țară”, a menționat Năstase.

Plus la asta, Andrei Năstase intenționează să-și înceapă mandatul cu analizarea minuțioasă, prin prisma Codului Penal, a activității liderilor PDM și ai partidului ”Șor”. În aceste intenții, el este susținut total de colega din blocul ACUM , premierul Maia Sandu. La conferința de presă din 15 iunie ea a declarat că plecarea din țară nu va scuti pe nimeni de necesitatea de a răspunde pentru cele comise. ”Acționăm în conformitate cu legea, aveți angajamentul nostru să depunem tot efortul pentru a-i întoarce în țară pe cei care au plecat, ei vor răspunde în fața legii”, a subliniat Sandu.

Și Năstase a anunțat că vicepremierul rus Kozak i-a comunicat: liderul democraților Vlad Plahotniuc este dat în căutare federală în Rusia și degrabă va fi dat în căutare internațională. Potrivit lui, dosarul penal ține de banii furați din băncile rusești. Șeful MAI intenționează să ia cunoștință cu toate detaliile acestui dosar și să întreprindă măsurile de rigoare.

În plus, ministrul de interne intenționează să inițieze o investigație pentru a afla totul despre banii transferați în ultimele zile din instituțiile de stat, despre nimicirea documentelor și despre toate operațiunile ilegale. Potrivit lui Năstase, el dispune de informații verificate despre faptul că perioada de dualitate a puterii a fost folosită de conducerea PDM ”pentru a distruge probele care pot fi incriminate regimului criminal al lui Plahotniuc”. Șeful MAI intenționează să afle și care decizii au dus la uzurparea puterii de stat în Moldova. Ministrul promite să facă publice rezultatele investigațiilor în timpul apropiat.

Va fi depolitizat MAI?

Deocamdată, noul ministru nu a vorbit despre calea pe care se va dezvolta în continuare departamentul. În același timp, predecesorul său A. Jizdan, înainte de a demisiona, a publicat pe pagina sa socială o postare în care menționează că ”MAI merită continuarea proceselor de dezvoltare începute, modernizarea și schimbările spre bine”. Jizdan le-a transmis succesorilor doleanța ca ei să continue munca pe care el au început-o cu echipa, să realizeze tot ce a rămas nefăcut, să-i motiveze pe polițiști pentru serviciul ulterior, să respecte valorile sistemului și să lase ușile MAI deschise pentru veterani.

Între timp, unii experți exprimă temeri că pasiunea lui Andrei Năstase pentru bătăliile politice nu-i va permite să acorde timp suficient administrării ministerului. Plus la asumarea atribuțiilor de conducere a MAI și a statutului de vicepremier, la cei 44 ani ai săi Năstase este unul dintre liderii de partid din coaliția parlamentară majoritară și un participant activ la toate dezbaterile politice de nivel național, dar și internațional. Observatorii consideră că în timp aceasta s-ar putea solda cu un grav conflict de interese în activitatea de nou șef al Afacerilor Interne.

Deși ministrul este o figură politică, mulți experți îl îndeamnă pe Andrei Năstase să treacă în cel mai scurt timp de la rolul unui lider de partid și ritorica politică de opoziție la rolul de șef al unui departament-cheie din blocul de forță. Aceasta ar însemna mai multă reținere în exprimarea caracterului politic, deoarece organele de aplicare a legii au obiective foarte concrete și într-un fel sînt distanțate de alte structuri ale statului. Printre sarcinile lor de bază este asigurarea ordinii de drept, protecția cetățenilor, a drepturilor și libertăților acestora, a societății și a statului.

În timpul guvernării precedente, în adresa structurilor de drept au răsunat multe pretenții privind componenta politică a activității lor. Conform așteptărilor, noua guvernare trebuie să depolitizeze organele de aplicare a legii, pentru ca ele să nu mai fie influențate de unul sau chiar de mai multe partide.

Victor Surujiu

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?