X 
Arşiţa stiri: 233
Preşedintele stiri: 4151

Agahraman. Serviciile de informații și sistemele de supraveghere DARPA, Facebook și Google

14 aug. 19:31   Analitică
10377 0

Vă prezentăm secvențe din articolul Insurge Intelligence – proiect de investigații jurnalistice privind finanțarea și sprijinul acordat de agențiile de informații americane Google și Facebook, ca parte a strategiei „superioritatea informațiilor” și a sistemului lor de supraveghere.

Concret despre modul în care a fost stabilit un sistem eficient de interacțiune între actorii-cheie (guvernul SUA, elitele businessului, ale industriei, finanțelor, corporațiilor și mass-media), care a făcut posibilă ocolirea responsabilității față societate și privatizarea serviciului de informații SUA și scurgerea tehnologii avansate, interzise pentru uz guvernamental, către corporații.

***

În ultimii ani, Statele Unite au intensificat consolidarea sistemelor de supraveghere în masă ale NSA și o nouă inițiativă de transformare a armatei americane în Skynet (SKYNET – un super- computer IA, sistem bazat pe informații militare). Funcția principală a supravegherii în masă, care este adesea trecută cu vederea, este de a cunoaște inamicul în așa măsură, ca acesta să poată fi manipulat și astfel învins.

Problema e că inamic poate fi numit orice cetățean identificat de sistem drept „dușman”.


Propagandiștii pot pretinde, iar naivii chiar pot crede, ca este vorba despre un control pentru binele comun, pentru a limita tulburările si a preveni amenințările. Dar în contextul corupției politice, al inegalității economice în creștere și al deficitului de resurse, supravegherea în masă poate deveni (a devenit deja?) un instrument de perpetuare a concentrării Puterii în mâinile unei elite minoritare.

Este important să cunoaștem acest mecanism (cum au reușit serviciile de informații să unească eforturile statului, ale corporațiilor, universităților și startup-urilor), pentru a înțelege de ce autocrațiile occidentale au depășit desperat autocrațiile tradiționale.

Da-da, și în Occident există autocrație, însă de un alt nivel.

În autocrațiile tradiționale, fața autocratului este prezentă pe toate canalele de televiziune, el este defăimat în toate rețelele de socializare. Dar în Occident, sistemul este mai complex și mai inteligent - omul obișnuit, de obicei, nu știe cum arată autocrații. Acolo autocrația constituie un consiliu informal al elitei din culise, care nu apare la televizor. O elită care a concentrat demult nu doar fluxurile financiare, ci și capitalul de influență.

Capacitatea de a influența fără a poseda este punctul culminant al sistemului de management occidental.

În locul lor, la TV apar partide, funcționari, președinți, premieri, pe care cu sentimentul datoriei împlinite i-a ales poporul. După care tot poporul îi ponegrește din răsputeri. La alte alegeri corecte el alege un nou președinte, «mai bun ca precedentul». Și apoi iar și iar.

Să examinăm un aspect al mecanismului „inteligent” de guvernare în Occident. În acest sens, nu există o dovadă mai bună ca rolul instrumental al Highlands Forum în incubarea ideii de supraveghere în masă ca mecanism pentru politica americană de „dominanță informațională” la scară globală.

Cum a început totul?

În a.1999 CIA și-a fondat propria firmă de investiții de risc, In-Q-Tel, pentru a finanța startup-uri promițătoare, care pot crea tehnologii utile agențiilor de informații. Dar încă mai devreme, Pentagonul și-a creat propria structură în sectorul privat, Highlands Forum, care de la mijlocul anilor 1990 a servit drept punte între Pentagon și elitele americane puternice din afara forțelor armate. Revista «New Scientist» a scris că Highlands Forum este la fel de influent ca Forumul din Davos, deși mia puțin cunoscut

Treptat, Highlands Forum a devenit o punte între guvern și corporațiile contractante din domeniul apărării (cunoscute și ca „comunitatea de informații din umbră”), căci întruchipează „ușa rotativă” dintre corporații și guvern, și capacitatea acestora de a influența și de a profita de pe urma politicii guvernamentale de apărare.

Jurnalistul de investigație Tim Shorrock a fost primul, care a dezvăluit amploarea enormă a privatizării informațiilor americane în cartea sa Spies for Hire. Apropo, fostul director al DARPA (Agenția de Cercetare pentru Apărare) și co-președinte al Highlands Forum, Anita Jones, este în consiliul de administrație al In-Q-Tel.

Forumul mai are și compania The Highlands Group Inc., care furnizează „o gamă largă de servicii, inclusiv: planificare strategică, crearea de scenarii pentru extinderea piețelor globale” și „lucrează cu clienții pentru a crea strategii de implementare”.

În cartea sa ”A Crowd of One”, John Clippinger scrie: «Cu timpul, ceea ce se întâmplă în întâlnirile informale precum Forumul Highlands poate avea un impact uriaș nu numai asupra Departamentului de Apărare al SUA, ci și asupra întregii lumi.” El a spus că ideile Forumului „trec treptat de la eretice la mainstream – ideile care au fost anatematizate în a.1999, peste doar 3 ani au fost adoptate ca politică».

În ciuda regulilor și legilor, comitetele federale din Statele Unite sunt deja puternic influențate de puterea corporativă. Scopul Forumului Highlands este de a oferi Pentagonului un mecanism tenebru, pentru a stabili relații cu puterea corporativă și a identifica noi „talente”, ce pot fi folosite pentru strategiile războiului informațional în condiții de secret absolut.

Astfel, ocolind legea, Pentagonul a exclus orice posibilitate de participare a societății și a transformat Highlands Forum într-un «pod de influență» bilateral: pe de o parte, pentru ca rețeaua tenebră a contractorilor privați să influențeze formularea politicii operațiunilor informaționale în serviciile de informații militare americane, pe de altă parte - pentru ca Pentagonul să influențeze situația în sectorul privat.

Predecesorii Facebook erau niște proiecte secrete ale serviciilor de informații, care au fost închise în pentru că au existat scurgeri de informații. Formal. Dar tehnologiile în sine au fost dezvoltate în continuare și lansate sub alte denumiri deja prin sectorul privat (corporații, startup-uri), care, desigur, a lucrat îndeaproape cu tehnocrații guvernamentali.

Un astfel de program militar controversat, închis chiar în ziua (!) în care a fost lansat Facebook , este cunoscut sub numele de Life Log. A fost unul dintre numeroasele programe de supraveghere lansate după 11 septembrie și conduse de Agenția de Proiecte de Cercetare Avansată pentru Apărare (DARPA) a Pentagonului.

Aceste programe amenințau să încalce confidențialitatea și libertățile civile în Statele Unite și colectau, de asemenea, date pentru a crea IA „umanizată”.

prezentarea TIA

După 11 septembrie, DARPA, în cooperare cu comunitatea de informații din SUA (în special CIA), a început să dezvolte o „abordare preliminară a contraterorismului”, cunoscută sub numele de Total Information Awareness ( TIA). Scopul TIA era să elaboreze un aparat ”atotvăzător” de supraveghere militară.

Justificarea oficială a TIA a fost că supravegherea invazivă a întregii populații din SUA era necesară pentru a preveni atacurile teroriste, evenimentele de bioterorism și chiar focarele de boli.

După dezvăluire, la începutul anului 2003, TIA a provocat indignarea serioasă a cetățenilor . Ca urmare a presiunii, DARPA a schimbat numele programului în Terorist Information Awareness pentru a-l face mai puțin asemănător unui panoptic de securitate națională și mai mult - unui program care vizează în mod special teroriștii.

Apoi proiectele programului TIA au fost închise oficial, în realitate însă - mutate în portofoliile secrete ale Pentagonului și ale serviciilor de informații. Unele dintre ele au început să fie finanțate de serviciul de informații și să dirijeze activitățile sectorului privat.

Peter Andreas Thiel

De exemplu, întreprinderea lui Peter Andreas Thiel «Palantir». (Acel Peter Andreas Thiel, care a fondat sistemul de plăți PayPal și startupul Ambrosia, specializat în vinderea plasmei adolescenților miliardarilor, ca metodă progresistă de luptă cu bolile senile)

Așa dar, scopul proiectului Life Log era crearea unei baze de date care să urmărească „întreaga existență a unei persoane”, care să includă relații și comunicări individuale pentru a forma o înregistrare digitală a tot ceea ce spune, vede sau face această persoană.

Life Log urma să organizeze aceste date într-o anumită structură – «episoade aparte» și imagini care reflectă «relații, amintiri, evenimente și experiențe ». Informația extrasă de Life Log din fiecare interacțiune a persoanei cu tehnologiile, urma să fie unită cu informația obținută de GPS, care urmărea și documenta locația unei persoane, senzorii audiovizuali care înregistrează ceea ce a văzut și a spus o persoană și monitoare biomedicale, care apreciază starea de sănătate a persoanei.

Principalii cercetători ai programului Life Log menționau, că scopul final al acestuia era crearea IA «umanizate».

La finele a. 2002 DARPA a emis un document strategic, ce descria detaliat dezvoltarea inteligenței artificiale dotate cu fluxuri enorme de date din diverse surse. Proiectul «Inițiativa calculelor cognitive» țintea dezvoltarea IA prin crearea « asistentului cognitiv personalizat » autodidact.

Deci, TIA nu a fost închis, iar programele sale diverse au fost pur și simplu împărțite, cu alte denumiri, în rețeaua serviciilor speciale și militare SUA; o parte au fost privatizate.

Și desigur, în tradițiile unui PR avansat, TIA și Life Log era promovat de DARPA ca un proiect care sprijină potențial «cercetările medicale și depistarea timpurie a epidemiilor ».

Azi produsele Palantir se utilizează în urmărirea în masă, prognozele în sănătate și serviciile sociale, fiind o revigorare a programului TIA numit Biosurveillance .

În scurt timp după lansarea Facebook, în iunie 2004, co-fondatorii Mark Zuckerberg și Dustin Moskovitz l-au adus pe Sean Parker (co-fondator Napster) în echipa Facebook. Parker a legat Facebook cu primul său investitor Peter Thiel, care la acea vreme, în coordonare cu CIA, încerca activ să revigoreze programele închise DARPA .

Sean Parker

Sean Parker, care a devenit primul președinte Facebook, avea relații cu CIA, care îl recrutase încă în tinerețe, după ce a fost arestat de FBI pentru că a spart bazele de date corporative și militare. Datorită lui Parker, în septembrie 2004, Peter Thiel a cumpărat oficial acțiunile Facebook în valoare de 500.000 de dolari și a primit un loc în Consiliul de Administrație.

Tot ce publică utilizatorii Facebook, ajunge în bazele de date Palantir și ajută la administrarea sistemului de urmărire pe care Palantir îl folosește pentru a deservi mai multe departamente de poliție SUA, forțe armate și comunitatea de informații.

În a.2015 D. Gage, manager de program DARPA, a spus că „Facebook este adevărata față a pseudo Life Log în acest moment. În cele din urmă, am furnizat aceleași informații personale detaliate agenților de publicitate și brokerilor de date, fără a provoca rezistența pe care a provocat-o Life Log

***

În 1994, doi tineri aspiranți de la Universitatea Stanford, Sergey Brin și Larry Page, au făcut o descoperire în crearea primei aplicații automate de accesare și clasare a paginilor. Această aplicație este componenta principală a ceea ce a devenit în cele din urmă motorul de căutare Google.

Dar cu mult înainte de apariția lui Sergey Brin și Larry Page, departamentul de informatică al Universității Stanford a avut o relație de lucru cu informațiile militare americane. Brin și Page și-au desfășurat activitatea fiind finanțați de Digital Library Initiative (DLI), un program interdepartamental al Fundației Științifice Naționale (NSF), NASA și DARPA.

Pe parcursul proiectului, Sergey Brin le raporta cu regularitate (la fiecare 3 luni) și direct unor persoane, care nu erau deloc profesori din Stanford: Dr. Bhavani Thuraisingham și Dr. Rick Steinheiser.

Ambii erau reprezentanți ai programului secret de cercetare al comunității de informații din SUA privind securitatea informațiilor și extragerea datelor. În anii 1990, Thuraisingham a lucrat pentru MITRE Corp. (un important contractant de apărare din SUA), unde a condus inițiativa Massive Digital Data Systems, un proiect sponsorizat de NSA a CIA.

În a.2003 Google a început să creeze motorul său de căutare în baza unui contract special cu CIA pentru a „supravegherea rețelelor interne extrem de secrete, clasificate și sensibile, dar neclasificate pentru CIA și alte agenții de securitate internă”, potrivit Homeland Security Today. În același an, finanțarea CIA a fost, de asemenea, direcționată prin Fundația Științifică Națională către proiecte care ar putea ajuta la crearea „noilor capacități de combatere a terorismului prin tehnologii avansate”.

În scurt timp Google a achiziționat compania Keyhole, care inițial era finanțată de In-Q-Tel. Folosind Keyhole, Google a început să dezvolte un software avansat de cartografiere prin satelit , care stă la baza Google Earth.

Și Facebook și Google au realizat în mare parte ceea ce și-a propus Life Log, dar la o scară mult mai mare ca cea preconizată de DARPA.

Silicon Valley

Majoritatea companiilor mari din Silicon Valley au fost asociate cu instituția guvernului SUA încă de la înființare țin de informațiile militare americane; multe dintre ele au participat la Forumul Highlands în Pentagon.

Astăzi, aceste companii lucrează mai deschis cu agențiile de informații militare care le-au condus dezvoltarea sau le-au oferit finanțare timpurie. Aceste corporații furnizează datele necesare pentru așa numitul război împotriva „terorii interne”, care se desfășoară în Statele Unite și a înlocuit lupta împotriva „terorismului extern”.

Nu în zadar Edward Snowden a avertizat într-un interviu din a.2019: „dacă Google și Facebook știu mai multe despre noi, ele au mai multă influență și putere asupra noastră”.

4
0
0
1
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав