Potrivit acestuia, UE "lucrează intens la o nouă lege pentru că 'ea iubește cetățenii care se află în Uniunea Europeană', iar această lege este de fapt o taxă, numită taxa de carbon."
Bărbatul, explică faptul că această taxă va afecta în mod direct oamenii care se încălzesc cu altceva decît electricitate, impunîndu-le o povară financiară suplimentară în fiecare an. "De la iarnă, toți oamenii care se încălzesc pe orice, în afară de curent, o să fie nevoiți să plătească o taxă de carbon," avertizează el. "Și cum UE iubește foarte mult România, ce s-au gîndit ei?! La noi în România sînt foarte mulți oameni care se încălzesc pe lemne și au dat această taxă de carbon."
Potrivit lui, taxa va varia în funcție de mărimea locuinței, iar sumele menționate sînt semnificative.
"Cei care aveți case foarte mari o să fiți nevoiți să plătiți pînă la 8 mii de roni (n.r. 30 de mii de lei MDL) în fiecare an, depinde ce suprafață aveți la casă. Bineînțeles că nici cei de la bloc nu o să fie scutiți de această taxă, cei care vă încălziți pe gaz. Deci, prețul o să înceapă de la 1.500 de roni (n.r. 6 mii de lei MDL) și o să ajungă pînă la 8 mii de roni (n.r. 30 de mii de lei MDL)".
Nemulțumirea sa vine și din percepția că taxa nu va rezolva problema poluării.
"Dacă plătim în fiecare an această taxă la Uniunea Europeană, nu se mai poluează aerul, că eu nu înțeleg." El consideră că UE adoptă măsuri care nu iau în calcul condițiile de trai din România, unde "sînt oameni care se încălzesc pe lemne și trăiesc de pe o zi pe alta din ajutor social."
În încheiere, românul exprimă o îngrijorare profundă față de viitorul relațiilor dintre România și Uniunea Europeană. "Eu zic că nu o să dureze mult și această UE o să ne impună taxă și pe aerul pe care-l respirăm. Este incredibil cîtă nesimțire pot să aibă aceștia în ei, nu-mi vine să cred. Cum să faci așa o lege cînd unii oameni trăiesc de pe o zi pe alta. De unde să mai plătească ei în fiecare an taxa de carbon, cîte 3-4 mii de lei (11-20 mii de lei MDL), taxă pentru Uniunea Europeană?"
Amintim, Fondul Monetar Internațional (FMI) a recomandat Guvernului României reducerea deficitului bugetar prin introducerea unei taxe pe emisiile de dioxid de carbon în construcții și transporturi, măsură deja pregătită la nivelul Uniunii Europene și care ar urma să intre în vigoare începînd cu anul 2027.
În una din analizele sale, Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energie Inteligentă din România a spus că impunerea taxei de carbon va duce la creșterea nivelului sărăciei.
„Îngrijorător este faptul că odată cu aplicarea acestei taxe, conform estimărilor realizate, gospodăriile din mediul rural s-ar găsi în imposibilitatea de a și achita toate cheltuielile la veniturile actuale. Astfel, chiar dacă această taxă ar reduce deficitul bugetar, ea ar determina o importantă creștere a nivelului de sărăcie al românilor. Soluția nu este creșterea taxelor, ci reducerea cheltuielilor”, conchide Chisăliță, în analiză.
Adăuga comentariu