Un nou sistem japonez ar putea salva milioane de vieți

Un nou sistem japonez ar putea salva milioane de vieți

Un nou sistem care asociază un satelit şi un supercomputer japonez ar putea ameliora considerabil previziunile meteorologice şi ar putea permite salvarea de vieţi avertizînd mai repede asupra catastrofelor naturale, potrivit unei echipe de cercetători niponi, relatează AFP joi, potrivit agerpres.


Datele adunate de satelitul meteorologic geostaţionar Himawari-8, dat în folosinţă în 2015, au fost analizate de un supercomputer al Institutului ştiinţific Riken.


„Pentru prima dată în lume, acest studiu a asimilat cu succes datele în infraroşu provenind de la Himawari-8, colectate în toate condiţiile meteorologice şi actualizate la fiecare zece minute”, a explicat presei Takemasa Miyoshi, şef al echipei de la Riken, precizînd că acest satelit furnizează „tipuri de date care nu erau disponibile anterior”.


„Acest lucru a ameliorat sensibil monitorizarea evoluţiilor rapide ale unui taifun, precum şi previziunile privind ploile torenţiale locale şi inundaţiile”, a adăugat Miyoshi.


Pentru a-şi testa sistemul, echipa de la Riken a analizat un taifun care a lovit Pacificul la sfîrşitul lui iulie şi începutul lui august 2015, precum şi ploile torenţiale care au provocat moartea a 20 de persoane în septembrie acelaşi an.


Echipa, al cărei studiu este publicat în Monthly Weather Review şi Journal of Geophysical Research: Atmospheres, a constatat că noul sistem prevede de o manieră mai precisă evoluţia rapidă a unui taifun şi că frecvenţa simulărilor joacă un mare rol în această ameliorare.


În cazul ploilor torenţiale, datele provenind de la satelit şi compilate de computer au permis prognozarea cu mai mare precizie a precipitaţiilor foarte concentrate care au dus la inundarea unui oraş de către apele revărsate ale unui rîu.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load