Turcia: 300.000 de cărţi, distruse la cererea lui Erdogan

Turcia: 300.000 de cărţi, distruse la cererea lui Erdogan

Peste 300.000 de cărți au fost înlăturate din școli și biblioteci și distruse, în Turcia, începînd cu 2016, cînd a avut loc tentativa de lovitură de stat.


Potrivit ministrului Educației, Ziya Selcuk, 301.878 cărți au fost distruse, în contextul operațiunii pornite de Guvernul turc împotriva predicatorului Fethullah Gulen, acuzat că ar fi pus la cale evenimentele din urmă cu trei ani, scrie The Guardian.


Inițial, informațiile au fost relatate în ziarul Hurriyet. Potrivit site-ului Turkey Purge, care se descrie ca fiind compus dintr-un „mic grup de jurnaliști tineri care încearcă să fie vocea tinerilor care suferă sub un Guvern opresiv”, o carte de matematică a fost interzisă pentru că ar fi apărut în ea inițialele lui Fethullah Gulen, într-o problemă care includea formularea: „din punctul F în punctul G”.


În luna decembrie 2016, o altă publicație raporta că 1,8 milioane de manuale au fost distruse și reprintate, pentru că aveau menționat orașul Pennsylvania, unde Gulen trăiește în prezent. Totodată, străzile cu numele predicatorului au fost redenumite.


„În doar trei ani, a fost decimată piața editurilor din Turcia. 29 de edituri au fost închise printr-un decret de urgență, pe motiv că diseminează „propagandă teroristă. Cerem autorităților turce și permită redeschiderea și funcționarea editurilor și să pună capăt ofensivei împotriva libertății de expriamare”, potrivit organizației PEN International.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load