Stare de urgenţă în Mexic, după un cutremur puternic

Stare de urgenţă în Mexic, după un cutremur puternic

Un cutremur cu magnitudinea 7,2 a avut loc vineri, în sud-vestul Mexicului, la ora locală 17.39, fiind urmat de 200 de replici.


Preşedintele statului a declarat stare de urgenţă, în urma seismului care a durat 1 minut şi care este al treilea cel mai puternic care a lovit ţara în ultimele şase luni. Aproximativ 1 milion de case au rămas fără curent electrici, iar un elicopter militar aflat în recunoaştere, în care se aflau şi ministrul mexican de interne şi guvernatorul statului Oaxaca, s-a prăbuşit, ducînd la moartea a cel puţin doi oameni.


Preşedintele Mexicului, Enrique Peña Nieto, a anunţat pe Twitter că oficialii au scăpat nevătămaţi, dar cîteva persoane şi-au pierdut viaţa şi altele au fost rănite în urma accidentului.


În Ciudad de Mexico, alarma de seism a sunat cu 72 de secunde înainte de producerea cutremurului, a anunţat primarul Miguel Angel Mancera.
Imagini surprinse în capitala Ciudad de Mexico au apărut pe reţelele de socializare.


Seismul a avut loc la 24,6 de kilometri adîncime şi epicentrul, la 54 de kilometri nord-est de Pinotepa Nacional şi la 109 kilometri vest-sud-vest de Oaxaca, potrivit CNN.


După aproximativ o oră, la 18.36, a fost înregistrată o replică puternică, cu magnitudinea 5,8, potrivit USGS (Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite). Acest seism a avut loc la o adîncime de 8,9 kilometri, iar epicentrul lui, la 35,5 kilometri est-sud-est de Pinotepa Nacional şi la 145 de kilometru sud-vest de Oaxaca. Autorităţile fac o evaluare a pagubelor înregistrate în zonă.


Oaxaca este, potrivit Serviciul naţional seismologic din Mexic, unul dintre statele mexicane cu cea mai mare seismicitate. Aici au loc aproximativ 25% dintre cutremurele din Mexic.


În luna septembrie a anului trecut, două seisme puternice au avut loc în Mexic. Primul, pe 7 septembrie, cu magnitudinea de 8,1, în sudul ţării, iar cel de-al doilea, de 7,1 magnitudine, pe 19 septembrie, care a provocat moartea a peste 220 de persoane.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load