Siberia va deveni o destinaţie a refugiaţilor climatici

Siberia va deveni o destinaţie a refugiaţilor climatici

Un studiu ruso-american prezice că fenomenul încălzirii globale va transforma ostila Siberie într-un teritoriu de găzduire a refugiaţilor climatici.


Pe fondul creşterii temperaturilor medii, Siberia, care are o suprafaţă uriaşă şi este foarte slab populată din cauza climei reci, ar putea deveni o destinaţie pentru numeroase persoane care vor fi ameninţate de ape şi dezastre naturale, arată un studiu realizat de un institut din Krasnoiarsk (Rusia) şi un centru afiliat NASA (SUA).


Potrivit autorilor studiului, temperatura medie înregistrată în ianuarie în Siberia ar putea creşte cu aproape 6 grade Celsius pînă în 2080, fapt ce va face această regiune mai accesibilă practicării agriculturii. Capacitatea Siberiei de a găzdui populaţia umană va creşte de la 3 la 9 pînă la sfîrşitul secolului XXI, îndeosebi pe fondul retragerii permafrostului, adică solul îngheţat permanent, notează studiul.


„Nu e o schimbare majoră pentru o zi, dar, pe plan climatic, ar putea face diferenţa între viaţă şi moarte“, comentează Amber Soja, unul dintre coautori. La o suprafaţă de 13,1 milioane de kilometri pătraţi, Siberia are o populaţie de numai 39 de milioane. Este cea mai întinsă regiune a lumii şi una dintre cele mai slab populate, mai ales din cauza temperaturilor scăzute.


Satul Oimiakon, din Republica Saha, în Siberia Orientală, este cunoscut ca fiind cel mai rece loc din lume, cu temperaturi medii de - 50 de grade Celsius în ianuarie.
 


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load