COVID-19 în MOLDOVA

Phenianul difuzează imagini cu Kim Jong Un, presupus că este în comă

Phenianul difuzează imagini cu Kim Jong Un, presupus că este în comă

Media nord-coreene au difuzat miercuri imagini cu liderul de la Phenian, Kim Jong Un, prezidînd o reuniune consacrată coronavirusului şi ameninţării unui taifun, în contextul în care zilele trecute au apărut diverse speculaţii în străinătate alimentate din nou de starea sa de sănătate, potrivit AFP.

Serviciile de informaţii sud-coreene au afirmat că liderul nord-coreean a delegat o parte din puteri surorii sale Kim Yo Jong din cauza "stresului", transmite Știri.md cu referire la Agerpres.ro.

Un fost consilier al defunctului preşedinte sud-coreean Kim Dae-jung a afirmat pe Facebook că este de părere chiar că liderul de la Phenian este în comă, fără a prezenta totuşi vreo dovadă.


Însă Kim a prezidat marţi o reuniune a celei mai înalte comisii a Partidului Muncitorilor, partidul unic aflat la putere, relatează agenţia oficială KCNA. La întîlnire s-ar fi discutat despre reacţia guvernului la epidemia de coronavirus.

Coreea de Nord, care şi-a închis extrem de repede frontiera când epidemia de COVID-19 a apărut în China vecină, nu a confirmat niciun singur caz de contaminare pe teritoriul său. O epidemie de mare amploare ar fi dezastruoasă în această ţară în care infrastructura de sănătate este cunoscută ca fiind insuficientă.

Cotidianul Rodong Sinmun a difuzat la rândul său imagini de la reuniune, în care se vede cum Kim, îmbrăcat în alb, se adresează anturajului său. Într-o fotografie el pare să fumeze o ţigară.

Kim a evidenţiat "unele lacune" în eforturile de prevenire şi a cerut măsuri mai puternice pentru a remedia "carenţele", conform KCNA.

Luna trecută, Phenianul a dispus izolarea oraşului Kaesong, din apropiere de frontiera cu Coreea de Sud, afirmînd că a fost arestat un transfug care tocmai se întorsese ilegal din Coreea de Sud şi pe care îl suspecta că era infectat cu coronavirus.

Restricţiile au fost ridicate în urmă cu câteva săptămîni, iar acest caz de coronavirus nu a fost niciodată confirmat.

Reuniunea a abordat de asemenea şi măsurile ce trebuie luate pentru a proteja populaţia şi recoltele înaintea venirii în această săptămînă a taifunului Bavi în Coreea de Nord.

Mai mulţi experţi relativizează credibilitatea zvonurilor recurente privind starea de sănătate a lui Kim Jong Un. Iar serviciile de informaţii sud-coreene sunt departe de a avea mereu dreptate în privinţa situaţiei reale din Coreea de Nord, precizează AFP.

Încă din primăvară au apărut întrebări, când Kim nu mai fusese văzut timp de trei săptămâni şi când media oficiale nu au difuzat nicio fotografie cu el în timpul manifestărilor din aprilie pentru aniversarea naşterii bunicului său, Kim Ir-sen, cel mai important eveniment din calendarul politic nord-coreean.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Mai multe

Sondaj Toate

load