Pauzele de ţigară şi cafea vor fi scăzute din salariu într-o țară din UE

Pauzele de ţigară şi cafea vor fi scăzute din salariu într-o țară din UE

Guvernul spaniol planifică introducerea unui nou sistem de calcul al orelor de lucru pe teritoriul ţării. Se intenţionează ca toate pauzele pe care lucrătorul le face înafara biroului să se calculeze şi să se scadă din salariu.

Este vorba de toate pauzele, inclusiv cele de masă. În opinia Guvernului, această măsură va compensa măsura intrată la 13 mai în vigoare, conform căreia angajatorii sînt obligaţi să plătească întreaga perioadă de lucru a angajaţilor săi, inclusiv timpul de după terminarea programului. Conform datelor, spaniolii petrec în medie două ore din timpul de lucru pe diferite pauze.

De exemplu, în jurul orei 11:00, mulţi spanioli se duc la cafenea pentru a bea o ceaşcă de cafea, iar peste alte cîteva ore îşi iau pauza de masă. Guvernul spaniol are de gînd să discute această propunere de scădere a tuturor pauzelor din salariu cu părţile interesate: sindicate şi reprezentanţii mediului de afaceri. Idei similare sînt în discuţie şi în alte ţări europene, dar, de regulă, acestea sînt legate de pauzele de ţigară.

Conform unui sondaj efectuat în 2017, 44% din danezi consideră că pauzele de ţigară trebuie scăzute din salariul fumătorilor. Iar în Polonia, companiile afirmă că pierd din cauza fumătorilor peste şapte milioane de euro pe zi.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load