Opinie: Progrese semnificative în relaţiile Rusia-NATO nu se atestă

Opinie: Progrese semnificative în relaţiile Rusia-NATO nu se atestă

Contactele dintre Rusia şi NATO nu au experimentat o dezvoltare în 2017, din cauza poziţiei conflictuale a NATO faţă de Moscova, potrivit unui raport prezentat joi de către Ministerul rus de Externe, relatează site-ul agenţiei TASS.


"Rusia a menţinut un curs independent de politică externă în 2017, a promovat o agendă unificatoare şi a oferit opţiuni constructive pentru soluţionarea problemelor şi conflictelor internaţionale. Contactele cu Alianţa Nord-Atlantică, care a adoptat o linie politică de confruntare în raport cu Rusia, nu au avut nicio şansă de dezvoltare constructivă. În ceea ce priveşte relaţiile cu UE, reactivarea dialogului politic la niveluri înalte şi cooperarea în sectoarele economiei au avut un rezultat pozitiv", a transmis diplomaţia de la Moscova.


Relaţiile dintre Rusia şi NATO au ajuns la cel mai scăzut nivel de la sfîrşitul Războiului Rece, după anexarea ilegală a Crimeei în 2014 şi susţinerea de către Rusia a separatiştilor din estul Ucrainei.


Raportul de politică externă a Rusiei pentru anul 2017 mai subliniază dezvoltarea relaţiilor cu ţări din Orientul Mijlociu, în special cu Egipt, Arabia Saudită, Israel, Iordania, Irak, Qatar şi Emiratele Arabe Unite.


"O declaraţie a Ministerului de Externe emisă la 7 aprilie a reafirmat angajamentul Rusiei pentru crearea unui stat palestinian avînd capitala la Ierusalimul de Est şi recunoaşterea simultană a Ierusalimului de Vest drept capitală a Israelului", se mai arată în document.


Preşedintele american Donald Trump a activat, la 6 decembrie 2017, un document executiv din anul 1995 prin care Statele Unite asumau angajamentul de a muta ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, recunoscînd Ierusalimul drept capitală a Israelului.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load