COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

O rachetă lansată de China, la un pas de a se prăbuși peste New York

O rachetă lansată de China, la un pas de a se prăbuși peste New York

O mare parte dintr-o rachetă chinezească a fost foarte aproape de a se prăbuși peste New York, într-o prăbușire necontrolată care trebuia să încheie o misiune de succes a unui zbor test.

China a lansat săptămîna trecută noua versiune a celei mai mari rachete ale sale, Long March 5B, dintr-o bază aflată în sudul țării, scrie Ars Technica.

Lansarea a decurs normal și a reprezentat încă un succes pentru China, care încearcă să dezvolte un program de zboruri spațiale umane, transmite stirileprotv.ro.

În următorii ani, această rachetă va lansa componente ale unei stații spațiale modulare.

Datorită designe-ului său, nucleul rachetei ajunge pe orbită imediat după lansare, restul trebuind să cadă înapoi în ocean.


Cele două motoare principale YF-77 au împins sarcina principală pe o orbită spațială experimentală, separînd restul rachetei care urma să se prăbușească pe pămînt.

Așa se face că resturile rachetei, cu o masă de peste 20 de tone, s-au prăbușit de la 160 de kilometri altitudine.

A fost cel mai mare obiect care a făcut obiectul unei prăbușiri necontrolate în atmosfera Pămîntului, de la prăbușirea stației spațiale sovietice Salyut 7 în Argentina, în 1991, a declarat Jonathan McDowell, astonom la Centrul de Astrofizică Harvard- Smithsonian.

Nu este clar cît de mult din corpul rachetei a supraviețuit interacțiunii sale cu atmosfera, cert este că mare parte din cele peste 20 de tone nu a ars la intrarea în atmosferă.

”Nu aș fi surprins dacă mai multe bucăți cu mase de la 100 la 300 de kilograme ar fi lovit suprafața”, a declarant McDowell.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load