MAE-ul maghiar: Moldova ar putea servi drept punte de legătură între UE şi UEEA

MAE-ul maghiar: Moldova ar putea servi drept punte de legătură între UE şi UEEA

Ungaria nu împărtăşeşte poziţia Bruxellesului referitor la suspendarea asistenţei macrofinanciare pentru Moldova, a declarat ministrul Afacerilor Externe şi Comerţului al Ungariei, Péter Szijjártó.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la un comunicat al Guvernului Ungariei, diplomatul a menționat că, „în mai multe cazuri, noi, de regulă, împreună cu colegii noștri români, nu permiteam UE să sporească criticile în adresa Republicii Moldova”.

„Noi nu susținem Bruxellesul în suspendarea oricărui sprijin macrofinanciar pentru Moldova. Pe de altă parte, salutăm dorința RM de a adera la formatul de cooperare „16+1” (China – Europa Centrală) în calitate de observator”, a spus Szijjártó, menționînd că „există un acord, potrivit căruia companiile maghiare implementează un proiect de aprovizionare cu apă în Moldova cu susţinerea financiară a Chinei”.

Diplomatul a mai subliniat că, „în 2018, exporturile maghiare în Moldova au depășit 100 de milioane de euro, iar grupul ungar OTP va procura pachetul de control în cea de-a patra cea mai mare bancă din Moldova (Mobiasbancă), astfel că cea mai mare bancă ungară va deveni în curînd un jucător important pe piața bancară a Moldovei”.

„Ungaria vede în Moldova un partener extrem de important, deoarece Republica Moldova poate servi drept punte de legătură între Uniunea Europeană și Uniunea Economică Eurasiatică. E clar că UE are un interes pragmatic în dezvoltarea cooperării între cele două blocuri în baza respectului reciproc al intereselor fiecăreia dintre părți”, a declarat ministrul.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load