COVID-19 în MOLDOVA

Macron a bătut cu pumnul în masă la Summitul UE

Macron a bătut cu pumnul în masă la Summitul UE

Preşedintele francez Emmanuel Macron a ”bătut cu pumnul în masă” la reuniunea la nivel înalt a şefilor de stat şi de guvern de la Bruxelles dedicată planului de relansare economică a UE pentru a denunţa reaua voinţă a unora din omologii săi.

Ţinta sa au fost aşa-numitele state ”frugale” (Olanda, Suedia, Danemarca, Austria) alături de Finlanda, foarte rezervate în privinţa acestui plan, transmite Protv.ro.

”A fost dur cu incoerenţele lor”, a spus un membru al delegaţiei franceze. Ieşirile preşedintelui francez au fost raportate presei de alte delegaţii.


”S-a spus totul într-un mod caricaturizat”, s-a plîns însă consilierul francez.

Preşedintele Emmanuel Macron a criticat opoziţia exprimată la adresa solicitării sale de a se aloca statelor membre o parte semnificativă din totalul fondului destinat relansării sub formă de subvenţii.

Totodată, şeful statului francez a criticat vehement comportementul cancelarului austriac Sebastian Kurz, atunci cînd acesta s-a ridicat de la masa negocierilor pentru a răspunde la telefon.

Conform unei surse europene, cancelarul austriac s-a simţit ”ofensat” de remarcile preşedintelui Franţei.

De asemenea, Macron a comparat poziţia inflexibilă a premierului olandez Mark Rutte, aflat în fruntea curentului de opinie rezervat, cu cea a fostului premier britanic David Cameron.

Conform mărturisirilor altor delegaţii, preşedintele francez şi-ar fi pierdut cumpătul de mai multe ori în timpul criticilor pe care le-a adus opozanţilor poziţiei sale.

”A dat cu pumnul în masă”, a afirmat o sursă diplomatică.

Conform unei surse europene, Macron a susţinut că Franţa şi Germania sînt statele care urmează să ”plătească pentru acest plan” şi că acestea ”se luptă pentru interesele Europei atunci cînd frugalii sînt egoişti şi nu fac concesii”.

”El a adăugat că este pregătit să plece mai degrabă decît să încheie un acord prost”, conform aceleaşi surse.

Negocierile sînt în impas de vineri

Negocierile sînt în impas de vineri. Planul de relansare economică a UE prevedea iniţial subvenţii în valoare de 500 de miliarde de euro, dintre care 325 de miliarde alocate direct guvernelor pentru finanţarea planurilor naţionale, precum şi posibilitatea unor împrumuturi în valoare de 250 de miliarde de euro.

Cele cinci state refractare vor însă să limiteze subvenţiile la 350 de miliarde, sumă pe care Franţa şi Germania o considerată inacceptabilă.

Parisul şi Berlinul sînt dispuse să accepte un cuantum de 400 de miliarde, sumă pe care statele frugale plus Finlanda continuă să o considere prea mare.

Dineul a fost suspendat şi au loc reuniuni în încercarea de a se depăşi impasul.

Statele refractare discută între ele pentru a-şi coordona poziţiile, conform anunţului făcut de cancelarul austriac pe contul său de Twitter, unde a postat şi o fotografie a reuniunii.

Preşedintele Consiliului European Charles Michel s-a întîlnit cu mai mulţi protagonişti pentru a încerca să găsească un compromis.

Summitul UE intră astfel, luni, în a patra sa zi.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load