COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Comisia Europeană a prezentat recomandările pentru reluarea călătoriilor

Comisia Europeană a prezentat recomandările pentru reluarea călătoriilor

Comisia a prezentat miercuri un pachet de orientări și recomandări pentru a ajuta statele membre să elimine treptat restricțiile de călătorie și pentru a permite întreprinderilor din domeniul turismului să își redeschidă porțile.

”Orientările Comisiei sînt menite să le ofere oamenilor șansa de a se bucura de odihna, destinderea și aerul proaspăt atît de necesare în această perioadă. De îndată ce situația pe planul sănătății o permite, oamenii ar trebui să se poată întîlni cu prietenii și cu familia, în propria țară sau în alte părți din UE, știind că s-au luat toate măsurile de siguranță și de precauție necesare”, precizează Executivul de la Bruxelles.

Pachetul urmărește, de asemenea, să ajute sectorul turismului din UE să se redreseze în urma pandemiei, sprijinind întreprinderile și asigurînd faptul că Europa continuă să fie destinația de top a vizitatorilor europeni și străini, informează euractiv.ro.


Pachetul ”Turism și transport” al Comisiei include: o strategie globală de redresare în 2020 și în perioada ulterioară; o abordare comună a restabilirii libertății de mișcare și a eliminării restricțiilor la frontierele interne ale UE, în mod treptat și coordonat; un cadru de sprijinire a restabilirii treptate a transportului, asigurînd în același timp siguranța pasagerilor și a personalului; o recomandare care urmărește să facă din voucherele de călătorie o alternativă atractivă la rambursarea în numerar; criterii pentru reluarea treptată, în condiții de siguranță, a activităților turistice și pentru elaborarea de protocoale sanitare pentru unitățile de primire turistice cum ar fi hotelurile.

Pentru turiști și călători

Pe măsură ce statele membre reușesc să reducă circulația virusului, restricțiile generale legate de libera circulație ar trebui înlocuite cu măsuri mai orientate.

În cazul în care o eliminare generalizată a restricțiilor nu este justificată de situația sanitară, Comisia propune o abordare etapizată și coordonată, care să înceapă prin eliminarea restricțiilor între zone sau între state membre cu situații epidemiologice suficient de similare.

Statele membre ar trebui să acționeze pe baza următoarelor trei criterii: situația epidemiologică, concentrîndu-se în special asupra unor zone în care situația se îmbunătățește, pe baza orientărilor Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor și folosind harta regională elaborată de acesta; capacitatea de a aplica măsuri de izolare pe parcursul întregii călătorii, inclusiv la punctele de trecere a frontierei, împreună cu protecții și măsuri adiționale acolo unde distanțarea fizică este dificil de asigurat; considerentele economice și sociale, acordînd prioritate la început circulației transfrontaliere în domenii-cheie de activitate și incluzînd motivele personale.

Comisia Europeană precizează că principiul nediscriminării are o importanță aparte.

Astfel, în cazul în care un stat membru decide să permită deplasarea pe teritoriul său sau în anumite regiuni și zone de pe teritoriul său, statul membru respectiv ar trebui să facă acest lucru într-un mod nediscriminatoriu, adică să permită deplasarea în toate regiunile sau țările din UE care prezintă condiții epidemiologice similare.

În aceeași ordine de idei, toate restricțiile trebuie să fie ridicate fără discriminare pentru toți cetățenii UE și toți rezidenții din statul membru respectiv, indiferent de naționalitatea acestora, și acest lucru trebuie aplicat în toate zonele Uniunii cu o situație epidemiologică similară.

În ceea ce privește reluarea în siguranță a serviciilor de turism, Comisia stabilește un cadru comun care oferă criterii pentru reluarea treptată și în condiții de siguranță a activităților turistice și elaborarea de protocoale sanitare pentru hoteluri și alte forme de cazare, pentru a proteja atît sănătatea turiștilor, cît și pe cea a angajaților.

Aceste reguli le vor permite persoanelor să stea, în siguranță, în hoteluri, campinguri, pensiuni sau alte unități de cazare de vacanță, să mănînce și să bea în restaurante, baruri și cafenele și să viziteze plaje și alte spații exterioare de agrement.

Statele membre, cu sprijinul Comisiei, au convenit asupra unor reguli pentru a asigura interoperabilitatea transfrontalieră a aplicațiilor de urmărire, astfel încît cetățenii să poată fi avertizați cu privire la o posibilă infecție cu noul coronavirus atunci cînd călătoresc în UE.

Protocolul îi va ajuta pe informaticienii care lucrează cu autoritățile naționale din domeniul sănătății. Aplicațiile de urmărire respective trebuie să fie voluntare, transparente, temporare, securizate cibernetic, să utilizeze date anonimizate, să se bazeze pe tehnologia bluetooth și să fie interoperabile la nivel transfrontalier, precum și între diferite sisteme de operare.

Cetățenii UE trebuie să poată primi alerte cu privire la o posibilă infecție într-un mod sigur și protejat, indiferent de locul în care se află în UE și indiferent de aplicația pe care o utilizează.

Comisia spune că voucherele trebuie să devină o opțiune mai atractivă pentru clienți.

”În baza normelor UE, călătorii au dreptul de a alege între vouchere sau rambursarea în numerar pentru biletele de avion anulate (avion, tren, autobuz/autocar și feribot) sau pentru pachetele de servicii de călătorie. Reafirmînd acest drept, recomandarea Comisiei urmărește să se asigure că voucherele devin o alternativă mai atractivă și viabilă la rambursare pentru călătoriile anulate în contextul actualei pandemii, ceea ce a creat de asemenea dificultăți financiare semnificative pentru operatorii de transport.

Voucherele voluntare ar trebui să fie protejate împotriva insolvenței emitentului, să aibă o perioadă minimă de valabilitate de 12 luni și să fie rambursabile timp de cel mult un an dacă nu sînt utilizate.

Acestea ar trebui, de asemenea, să ofere pasagerilor o flexibilitate suficientă, să le permită să călătorească pe aceeași rută în aceleași condiții de prestare a serviciilor și să le ofere posibilitatea de a rezerva un contract de servicii de călătorie cu același tip de servicii sau de o calitate echivalentă.

Voucherele ar trebui să fie, de asemenea, transferabile către un alt călător”.

Sprijin pentru companiile din turism

Comisia își propune să sprijine sectorul european al turismului prin asigurarea de lichidități destinate întreprinderilor din domeniul turismului, în special IMM-urilor.

Flexibilitatea în temeiul normelor privind ajutoarele de stat le permite statelor membre să introducă scheme, cum ar fi schemele de garantare pentru vouchere și alte sisteme de lichidități, pentru a sprijini întreprinderile din sectorul transporturilor și al călătoriilor și pentru a se asigura că sînt satisfăcute cererile de rambursare apărute din cauza pandemiei de COVID-19. Sistemele de vouchere pot fi aprobate de Comisie foarte rapid în urma notificării de către statul membru în cauză.

UE continuă să furnizeze lichidități imediate întreprinderilor afectate de criză prin intermediul Inițiativei privind Instrumentul de răspuns la coronavirus, în cadrul gestiunii partajate cu statele membre.

În plus, Comisia a pus la dispoziție o finanțare de pînă la 8 miliarde de euro pentru 100.000 de întreprinderi mici afectate de criză, împreună cu Fondul european de investiții.Salvarea de locuri de muncă cu un ajutor financiar de pînă la 100 de miliarde de euro din cadrul programului SURE.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load