COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Cînd va începe săptămîna premiilor Nobel din 2020

Cînd va începe săptămîna premiilor Nobel din 2020

Săptămîna premiilor Nobel din 2020 va debuta pe 5 octombrie, odată cu anunţarea laureatului premiului pentru medicină, potrivit calendarului acestor distincţii prestigioase, anunţat marţi de organizatori, informează DPA.

Premiul Nobel pentru medicină va deschide Săptămîna Nobel pe 5 octombrie, au precizat organizatorii.

În ziua următoare, pe 6 octombrie, va fi anunţat laureatul premiului Nobel pentru fizică, iar premiul pentru chimie va fi atribuit pe 7 octombrie.


Premiul Nobel pentru literatură va fi anunţat pe 8 octombrie.

Academia Suedeză, care atribuie acest trofeu literar, a ales să amîne ceremonia din 2018 din cauza unui scandal în care a fost implicată, provocat de acuzaţii de agresiune sexuală şi încălcarea normelor referitoare la conflictele de interese. Instituţia suedeză a trecut de atunci printr-un amplu proces de transformare şi a anunţat în octombrie 2019 doi laureaţi – scriitoarea poloneză Olga Tokarczuk, cîştigătoarea premiului pe 2018, şi scriitorul austriac Peter Handke, laureatul premiului pe 2019.

Premiul Nobel pentru pace va fi anunţat pe 9 octombrie în oraşul Oslo, capitala Norvegiei.

Comitetul Nobel din Norvegia a anunţat că a primit 317 candidaturi pentru acest an – 210 persoane private şi 107 organizaţii.

Printre propunerile deja cunoscute se află tînăra activistă suedeză pentru mediu Greta Thunberg şi mişcarea Fridays For Future, înfiinţată de ea pentru a atrage atenţia opiniei publice asupra schimbărilor climatice prin organizarea unor greve şcolare în zilele de vineri.

Alte propuneri includ mişcarea pro-democraţie din Hong Kong şi avertizorul de integritate american Edward Snowden, care a dezvăluit existenţa unor ample programe de supraveghere a populaţiei coordonate de Agenţia de Securitate Naţională din Statele Unite (National Security Agencey – NSA).

Premiul Nobel pentru economie va fi anunţat pe 12 octombrie.

Cu excepţia premiului pentru economie, celelalte premii Nobel au fost create de industriaşul suedez Alfred Nobel (1833-1896), inventatorul dinamitei.

Premiile Nobel sînt înmînate în mod tradiţional în cadrul unor ceremonii organizate la Stockholm şi Oslo pe 10 decembrie, data la care se comemorează moartea industriaşului Alfred Nobel.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load