TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Catedrala Notre Dame ar putea avea și piscină pe acoperiș

Catedrala Notre Dame ar putea avea și piscină pe acoperiș

Mai multe planuri controversate cu privire la restaurarea Catedralei Notre Dame i-au revoltat pe iubitorii clădirii-simbol a Parisului.

Deputaţii francezi au adoptat un proiect de lege ce reglementează restaurarea, în decurs de cinci ani, a catedralei Notre-Dame din Paris, distrusă de un incendiu puternic în luna aprilie.

Între timp, francezii sînt șocați de planurile cîtorva arhitecți pentru restaurarea catedralei Notre Dame. O firmă de arhitecți din Stockholm, Ulf Mejergren Architects (UMA), a propus construirea unei piscine în formă de cruce, pe acoperișul catedralei vechi de 850 de ani.


Planul a atras revolta tradiționaliștilor care vor catedrala refăcută cum era inițial. ”Nu este un spa, e o catedrală” a reacționat un francez pe rețelele de socializare la vederea pozelor cu piscina de pe acoperiș. ”Dumnezeule, nu e un centru de joacă, e o catedrală”, ”Să o refacă așa cum era!”, sînt alte comentarii.

Anterior și arhitectul Vincent Callebaut a stîrnit controverse propunînd transformarea catedralei într-o clădire modernă, eco-friendly, cu acoperiș din sticlă specială și panouri solare. În interiorul acoperișului ar urma să fie o grădină cu plante care să producă 21 de tone de fructe și legume pe an.

Preşedintele Emmanuel Macron şi-a exprimat dorinţa ca edificiul să fie restaurat în cinci ani. Opoziţia a denunţat un obiectiv nerealist, motivat mai ales de Jocurile Olimpice de la Paris din 2024.

În condiţiile unor donaţii şi promisiuni de donaţii din partea unor persoane particulare, întreprinderi sau colectivităţi - pînă acum a fost evocată suma de un miliard de euro -, guvernul a prevăzut înscrierea în lege a unor măsuri de gestiune şi control.

Textul de lege prevede deschiderea unei subscripţii naţionale, cu data de 16 aprilie, şi prevede că ansamblul donaţiilor vor fi vărsate statului sau unei instituţii publice.

Donatorii particulari vor putea beneficia de o reducere a impozitelor de 75 % în limita a 1.000 de euro.

Ministrul francez al culturii, Franck Riester, a reafirmat că ansamblul donaţiilor ″vor merge doar şi integral la (restaurarea) Notre-Dame″⁣, dar a reamintit că ″⁣nu a fost estimat în cifre costul total al lucrărilor″⁣. Diverse estimări evaluează costul total între 600 de milioane şi 700 de milioane de euro.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...

Sondaj Toate

load